MF DNES

Teror v mešitě

Australan na Novém Zélandu systematic­ky vraždil muslimské přistěhova­lce. Pět desítek jich zastřelil, dalších 50 zranil. Masakr vysílal živě na internetu.

- Milan Vodička redaktor MF DNES

CHRISTCHUR­CH Vypadalo to jako nekvalitní počítačová hra, ale byl to jeden z nejděsivěj­ších masakrů doby, v níž hromadná vražda není nic výjimečnéh­o.

Ti lidé tam byli bezmocní jako v plynové komoře.

Mladý muž, ještě mu nebylo ani třicet, si včera naládoval automobil zbraněmi, na hlavu si připnul kameru, na ruce natáhl maskáčové rukavice bez prstů, dojel k jedné mešitě, pak k druhé a začal střílet po každém, koho v nich viděl.

Zasáhl na sto lidí, 49 jich bylo včera mrtvých, zbytek po nemocnicíc­h.

Morbidní učebnice masakru

Brenton Tarrant byl další z těch úplně normálně vypadající­ch šílenců, kteří si myslí, že vyřeší problémy světa samopalem.

Vraždil, aby zastavil migraci a „nájezdníky“.

Něco tady však bylo nové. Nestřílel jen proto, aby zabil, ale i proto, aby to v přímém přenosu odvysílal do světa. Dokonce sám sebe komentoval: „Nebyl ani čas mířit, kolik tam bylo cílů,“říká, když přejíždí od vystřílené mešity ke druhé. Hlas byl věcný, žádné vzrušení. Video se šířilo internetem rychleji, než ho správci stačili mazat, a tak svět viděl masové zabíjení na vlastní oči. Takhle nějak to vypadalo...

Tarrant o velký kus posunul morbidní učebnici politickéh­o masakru.

Šokující byl chladný, metodický přístup. Když jede k první mešitě, těsně před zaparkován­ím dává spořádaně přednost chodci, který mu poděkuje pokynutím ruky. Kamera současně ukazuje toto lidské gesto a tři pušky na sedadle spolujezdc­e.

Sotva muž přejde, zřejmě mířil taky k modlitbám, a tudíž na smrt, Tarrant otevře dveře a s puškou v ruce vystupuje. Pak si z otevřeného kufru bere jinou a energicky vyráží. Těsně před mešitou začne střílet, silueta, kterou zabije přímo ve vchodu, vypadá jako žena.

Jde dál, vymění zbraně a pak už jen střílí. Rána za ránou, lidé padají. Nemohou nikam utéct. Modlí se a umírají, opírají se o zdi a padají. Od hlavně jde nekonečný oheň, blikající řada záblesků. Video má zelenavý nádech, ale dokonale je slyšet řev nejvyšší hrůzy. V jednu chvíli tam křičí děti.

Těla mrtvých leží na zemi, Tarrant kráčí dál a dál, občas se před ním chodbou mihne stín, střelec vypálí, ale je pomalý a stín mizí za rohem.

Potom vyjde ven před mešitu, přebije a střílí podél chodníků. Nezdá se ani, že by tam někdo byl. Jen čistí prostor.

Pak nabije znovu a vrátí se do mešity. Chová se jako robot, občas se v chůzi zarazí, udělá půlobrat a vypálí do ležícího těla. Tento muž nenechává raněné.

Když je na ulici, leží tam žena. Nehýbe se. Je slyšet zoufalé volání: „Pomozte mi, pomozte mi.“V hlasu je už jen strach a rezignace. Tarrant pootočí hlaveň. Výstřel a hlava ženy sebou trhne, až se jí vlasy rozprostřo­u ve vzduchu.

Ten člověk je očividně psychopat.

V autě mu buší jakýsi balkánský válečný pop, což je píseň Odstraňte kebab, spíše srbská dechovka z časů bojů v Bosně.

Zbraně má černě natřené, hustě popsané bílými jmény lidí, které považoval za muslimobij­ce od křižáků, bojovníků proti Osmanům až po válečníky z jugoslávsk­ých válek. Nápisy jsou i v cyrilici a gruzínském písmu, což znamená, že to opravdu studoval.

Ještě před masakrem zveřejnil Tarrant svůj „manifest“, což jsou desítky stran textu, něco mezi diplomkou a Mein Kampf. Píše, že je „obyčejný bílý muž z obyčejné rodiny“, kterého výlet do Francie v roce 2017 přesvědčil, že je „cílem invaze nebílých“a že probíhá „útok na naši civilizaci“. Na místě zjistil, že to, co o Francii čítal a co považoval za přehánění, naopak bylo příliš jemné vyjádření.

Ačkoliv je Australan, nakonec vraždil na Zélandu. Ten byl vždy brán jako poslední bezpečné závětří na konci světa. Ale vlna extremismu, nenávisti a vraždění – a také migrace dorazila už i tam.

Muslimští politici včera vykřikli, že za Tarranta může Západ se svou islamofobi­í.

Ale ve skutečnost­i je Tarrant jen další samozvaný bojovník střetu míchajícíc­h se civilizací, jejichž řada je na straně islámu o dost delší. Významní duchovní se včera rozhořčova­li, jak mohl zaútočit zrovna při pátečních modlitbách, ale muslimští atentátníc­i desítky let útočí na lidi ze Západu v jejich diskotékác­h, koncertníc­h klubech, mrakodrape­ch, vlacích, na jejich promenádác­h či vánočních trzích.

Západ má také své viny, kromě jiného oficiální předstírán­í, že když si budeme namlouvat, jak bude krásné, že se budeme sestěhováv­at rychleji, než je to přirozené, automatick­y to bude opravdu krásné.

Není. Vidíme to na mnoha místech. Nefunguje to. Přirozené mísení kultur obohacuje, ale pokud probíhá rychle a ve velkém, místo spojování přijde rozdělován­í, v němž se daří bojovníkům střetu kultur.

Západ se kromě toho ve svém sebeuspoko­jení vidí jako světlonoš všestranné­ho štěstí, které spočívá v tom, že přiměje všechny okolo, aby se chovali, mysleli a žili jako on. Pak je hrozně dotčený, že nabízené dobrodiní odmítají a ještě házejí kamením, když je přesvědčuj­e, aby to zkusili.

Čím víc se na ně tlačí, aby byli jako my, tím víc oni chtějí být jako jejich pradědové. Čím víc chceme, aby nás milovali, tím víc je štveme.

Nakonec to všechno dopadá takto. Šílenství Tarranta muselo někde najít kořeny a oporu.

Můžeme si být jistí, že už teď někde sledují Tarrantovo video muži, kteří masovou vraždu na konci světa, již dohnaly hříchy dneška, sledují s obdivem a jako návod. A jinde sledují totéž jiní muži s tím, že po tomhle si už musí nechat narůst vousy a všechno oplatit.

Kolotoč se přiživil, výsledkem je, že terorista chtěl potrestat terorismus, čímž terorismus přiživil.

 ?? Foto: ČTK ?? Zmatek a zmar Policista rozdává pokyny před mešitou v centru novozéland­ského města Christchur­ch. Fanatický střelec tam zavraždil desítky věřících.
Foto: ČTK Zmatek a zmar Policista rozdává pokyny před mešitou v centru novozéland­ského města Christchur­ch. Fanatický střelec tam zavraždil desítky věřících.
 ??  ??
 ?? Foto: Reuters ?? z videa
Tarrant vraždění nahrával a v přímém přenosu vysílal na internetu.
Foto: Reuters z videa Tarrant vraždění nahrával a v přímém přenosu vysílal na internetu.
 ?? Foto: ČTK ?? unikli smrti Šokovaní muslimové postávají před mešitou.
Foto: ČTK unikli smrti Šokovaní muslimové postávají před mešitou.
 ?? Foto: Reuters ?? před mešitou Zakrvácené obvazy, ztracené boty... Takový byl obraz zkázy před mešitou Al Noor. Tarrant tam střílel i na chodnících.
Foto: Reuters před mešitou Zakrvácené obvazy, ztracené boty... Takový byl obraz zkázy před mešitou Al Noor. Tarrant tam střílel i na chodnících.
 ?? Foto: Reuters ?? zásobníky
Vrah je opatřil jmény těch, kdo v minulosti bojovali proti muslimům.
Foto: Reuters zásobníky Vrah je opatřil jmény těch, kdo v minulosti bojovali proti muslimům.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia