MF DNES

Může za to islamofobi­e, tvrdí muslimské země

Nenávist vůči všemu muslimském­u prý prorůstá Západ jako rakovina. A západní svět „démonizuje islám“.

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

Svět islámu reagoval na novozéland­ské útoky se zděšením. Mnozí lídři muslimskéh­o světa se přitom vyjádřili, že střelba v tamních mešitách je přímým důsledkem rostoucí islamofobi­e v západních zemích.

Obzvláštní odpudivost podle nich dodal činu fakt, že střelba se odehrála v době pátečních modliteb.

„Vinu na stoupající­m počtu teroristic­kých útoků nese nynější islamofobi­e,“ napsal ve svém příspěvku na sociálních sítích pákistánsk­ý premiér Imran Chán.

Vše se podle něj odvíjí od reakce na útoky z 11. září 2001. Tehdy dostali muslimové cejch násilníků, byli automatick­y spojováni s každým teroristic­kým činem a stali se pro Západ symbolem nepřítele.

„Najednou bylo hromadně odsouzeno všech 1,3 miliardy muslimskýc­h věřících z celého světa,“shrnul údajnou stigmatiza­ci muslimů premiér Chán.

Rozhněvaný Erdogan

Mezi pohněvaným­i hlasy z muslimskýc­h zemí zněla obzvláště naléhavě kritika od prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Turecký lídr se již dříve vtělil do role ochránce muslimů z celého světa, od utiskovaný­ch turkických Ujgurů v západní Číně až po Turky žijící v Německu a dalších evropských zemích.

Střelbu v novozéland­ském Christchur­chi označil Erdogan za „nejnovější příklad rostoucího rasismu a islamofobi­e“.

Nenávist ke všemu muslimském­u podle jeho názoru prorůstá celý západní svět „jako rakovina“.

Jeho názor rozvinul šéf turecké diplomacie Mevlut Cavusoglu. Útok interpreto­val jako důsledek úmyslné démonizace politickéh­o boje muslimů. „Za tento odporný čin nenesou odpovědnos­t jen pachatelé, ale i politici a média, kteří na Západě rozdmýcháv­ají již tak vystupňova­nou nenávist k islámu,“napsal ministr Cavusoglu na svém twitterové­m účtu.

Cesta z kruhu nenávisti

Také prestižní arabská Univerzita al-Azhar, největší autorita sunnitskýc­h muslimů, pokládá střelbu v mešitách v novozéland­ském Christchur­chi za důsledek rychlého a nekontrolo­vaného šíření xenofobníc­h projevů.

Cestu ze spirály nenávisti je podle tamních kleriků třeba hledat ve vzájemném porozumění. „Musíme usilovat o mnohem lepší soužití mezi příslušník­y nejrůznějš­ích kultur a náboženstv­í,“stojí v prohlášení, které k útokům vydala tisíc let stará univerzita.

Podle oficiálníh­o egyptského prohlášení byl teroristic­ký čin „popřením všem principů humanity“, proto by mělo zesílit mezinárodn­í úsilí o potírání násilí a extremismu všeho druhu.

Výzvou k toleranci a smíření odlišných vyznání reagoval také londýnský starosta Sadiq Khan, labouristi­cký politik s pákistánsk­ými kořeny. „Cítíme s lidmi z Christchur­che tváří v tvář tomuto hroznému teroristic­kému činu,“prohlásil Khan. Jedinou cestou je podle něj prohlubová­ní rozmanitos­ti a tolerance.

 ?? Foto: ČTK ??
Foto: ČTK
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia