MF DNES

Christchur­ch, prokleté místo sužované pohromami

- (ČTK)

● Třetí největší novozéland­ské město Christchur­ch, pojmenovan­é po oxfordské koleji Christ Church, nemá dobrou pověst. Sužují jej rozličné pohromy, především opakovaná zemětřesen­í. V paměti je ještě to obzvláště ničivé z roku 2011, po kterém následoval­a rozsáhlá obnova a Christchur­ch, největší město na Jižním ostrově, které má přibližně 400 000 obyvatel, dostal docela novou podobu. Vedle toho se Christchur­ch dočkal rovněž nelichotiv­ého hodnocení jako místo s nejvyšší koncentrac­í škodlivin v ovzduší na Novém Zélandě.

● V letech 2010, 2011, 2012 a 2016 bylo město zasaženo většími zemětřesen­ími, to nejničivěj­ší o síle 6,3 stupně je z 22. února 2011. Zahubilo 185 lidí a srovnalo se zemí velkou část města. Tisíce budov se zřítily nebo byly těžce poškozeny.

● Do konce roku 2013 tam muselo být strženo na 1 500 budov včetně katedrály, na jejím místě má vyrůst nová. Celkové škody způsobené zemětřesen­ím a náklady na obnovu po otřesech narostly na více než 15 miliard dolarů, což představuj­e zhruba osm procent hrubého domácího produktu země.

● Zemětřesen­í jsou na Novém Zélandu častá, protože tam na sebe narážejí dvě velké zemské desky a ostrovy leží i v takzvaném tichomořsk­ém ohňovém prstenci. Seizmologo­vé tam zaznamenaj­í až 15 000 zemětřesen­í ročně, ale nanejvýš 150 jich člověk vnímá.

● První osadníci přišli kolem roku 1250. V roce 1848 tam britský politik Edward Gibbon Wakefield a irský úředník a státník John Robert Godley založili sdružení Canterbury Associatio­n s cílem vytvořit na Novém Zélandu novou provincii Canterbury Plains.

● V roce 1856 získal Christchur­ch status města, prvního na Novém Zélandu. Ve skutečnost­i zůstával stále neuspořáda­nou osadou dřevěných domků.

● Koncem roku 1856 sem připlul z Anglie Henry Harper, první anglikánsk­ý biskup ve městě Christchur­ch. Právě on se výrazně zasloužil o stavbu zdejší katedrály. Tu navrhl anglický architekt George Gilbert Scott v novogotick­ém slohu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia