MF DNES

„Raději jsme zamkli,“líčí Čech černý den

- — iDNES.cz

CHRISTCHUR­CH Život v Christchur­chi se kvůli teroristic­kému útoku zastavil. „Při zprávách o střelbě se všichni zamykali a čekali, až úřady oznámí, že je po všem,“popsal situaci ve městě iDNES.cz jeden z Čechů, který žije a pracuje přímo v Christchur­chi.

„Sledujeme to od samého začátku, ke střelbě došlo kousek od mé práce. Nikdo jsme v tu chvíli samozřejmě nevěděli, jak je to vážné a velké. Chtěl jsem kolem čtvrté odpoledne zajít do posilovny, ale celé město bylo úplně vylidněné. Přestože byl čas obvyklé dopravní špičky, všude bylo nevídaně prázdno. Posilovna byla zamknutá s lidmi uvnitř,“říká Čech Lukáš P.

„Po cestě domů jsem jel kolem Deans Avenue, která byla kompletně obklopená auty. Parkovala na trávníku, na ulici, všude. Nikde žádná doprava, na krajích ulic stála náhodně policejní auta, někde byly policejní kordony. Doma jsme se zamkli a sledujeme, jak se situace vyvíjí. Doteď v podstatě nevíme, jestli byl jen jeden útočník nebo jich bylo víc,“uvedl včera Lukáš P.

Čech potvrdil, že úřady zvýšily stupeň bezpečnost­ní hrozby v zemi z „nízkého“na „vysoký“, média podle něj každou hodinu přenášela tiskovou konferenci s nejnovější­mi informacem­i.

„Bydlím ve stejné čtvrti, kde se nachází první mešita. Nebylo to příjemné odpoledne. Ze začátku byla situace hodně zmatená,“dodává Lukáš P. Okolí obou mešit jsou podle něj velmi frekventov­aná. „První mešita je vedle Hagley parku, chodím tam často běhat,“popisuje Lukáš P. Na otázku, jestli si někdy všiml napětí mezi muslimy a ostatními obyvateli, odpovídá záporně. „V životě jsem tady nic takového necítil. Měl jsem za to, že Nový Zéland je jedním z posledních bezpečných míst,“líčí.

Město bylo podle něj odpoledne zcela paralyzova­né a také ve večerních hodinách byla v Christchur­chi stále o poznání zvýšená přítomnost policie.

„Úřady uzavřely všechny školy a školky na celé odpoledne. Rodiče si nemohli vyzvednout svoje děti, což úřady zrušily až kolem šesté odpoledne. Až potom si mohli lidé pro děti zajet,“popisuje Lukáš P.

Poslední bezpečné místo

Vášnivé diskuse se rozeběhly také na sociálních sítích v komunitě Čechů žijících v Christchur­chi či jinde na Novém Zélandu.

„ Zéland už asi nikdy nebude jako dřív, zemí, kterou vždy otřásla byť jen jedna vražda... A když už umíralo víc lidí, tak to se třásla země. Ale tohle? Poslední místo, kde bych něco takového čekal,“napsal jeden z nich na Facebook.

„Přesně. Já měl taky Zéland za nejbezpečn­ější zemi. Vlastně teď za domov. Ale po tomhle už si nejsem ničím jistý,“reagoval další.

 ?? Foto: ČTK ?? Město po útoku Ulice se vylidnily, některé uzavřeli policisté.
Foto: ČTK Město po útoku Ulice se vylidnily, některé uzavřeli policisté.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia