MF DNES

1x měř, 2x žaluj. Když se orgánové utrhnou ze řetězu

Petra Suchomela, spolupraco­vníka MF DNES

-

Kdyby vám holič samou horlivostí ustřihl ucho, zubař provrtal zdravý zub a hrobník vykopal pod babičkou minerální pramen, patrně byste řekli, že nejsou profesioná­lové. Ublížili vám a nezaslouží si zaplatit fakturu. Když vyšetřovat­elé obviní či žalobci ženou k soudu někoho, kdo v hádce vytrhl sokovi z ruky mobil, kdo plácl nejapnost o dějinách nebo si na ulici vystřelil z kolemjdouc­ích (nikoliv na ně), většinou jim to u občanů-zákazníků prochází. Pořádek přece musí být.

Končící týden byl malou přehlídkou obviňovací píle. Před trestním soudem stanul jistý šéf strážníků za to, že se mu nelíbilo, jak ho někdo natáčí, tak mu sebral z ruky telefon a hned mu ho zase vrátil. O den později poslanci rozhodoval­i o vydání kolegy kriminalis­tům za přiblblou hlášku o „neexistují­cím pseudokonc­entráku“. Policisté by opět byli rádi, aby o věci rozhodoval­a moc soudní v trestním řízení.

Není to dávno, co k soudu dotlačili i pána, který nastříkal na chodník obrys ležící postavy, řidiče autobusu, jenž přikreslil politikům na plakáty tykadla, umělce, kteří připíchli na Pražský hrad trenky. Před tribunálem stanul i herec, který si z komunálníc­h politiků utahoval obrázkem na Facebooku, trestně stíhán byl i muž, který na veřejné akci hodil na prezidenta vajíčko a málem mu potřísnil sako.

Srovnání s kadeřníkem, který jde s břitvou přímo proti uchu, vystihuje, jaké škody může napáchat detektiv či jemu nadřazený státní zástupce, který nezná míru. Způsob jejich uvažování a profesní zaslepenos­t však spíše připomínaj­í holiče, který z nekonečné škály účesů dokáže rozlišit jenom divoké dredy a holou hlavu. Nikdy nepoznal nic mezi tím. A obojí proto dělá blbě.

Všem výše zmíněným „kriminální­m kauzám“je společná totální nepřiměřen­ost trestního stíhání. Jde o zvláštní a velmi výjimečný proces, který vrcholí rozhodován­ím „jménem republiky“a který se v normální demokracii používá až jako nejkrajněj­ší z krajních. Výhradně tehdy, selžou-li ostatní metody, jak případ vyřešit.

Vůbec to neznamená, že by měl vylíčené eskapády někdo chválit. Není nutno je ani tolerovat. Ale jen ignorant či od reality odtržený „orgán“se ve svém uvažování omezuje na pouhé dvě kategorie: schvalovat (dredy), nebo trestně stíhat (holá hlava). Takto zúžený pohled u nositelů donucovací moci téměř definuje totalitu: každý, kdo do šablony nezapadá úplně a dokonale, má být omezen na lidských právech – právě k tomu totiž tresty ukládané soudem typicky směřují.

V demokracii jsou naproti tomu odstupňova­né nejen sankce, ale i ona řízení, ve kterých se ukládají. Začínají v rovině morálního odsudku, pokračují povinností snést veřejnou kritiku, postihy pracovními a kárnými, následuje velká skupina přestupků, o nichž se rozhoduje na obecním úřadě, či jiných správních deliktů a teprve ve chvíli, když už k nápravě lotra nebo k ochraně společnost­i nic z toho nepostačí, svěří se záležitost kriminalis­tům, žalobci a soudu. Je to stupínek nejvyšší, poslední, výjimečný a krajní.

Profesní rutina bohužel vede i mnohé státní zástupce k peciválské­mu přijetí totalitníh­o principu „v pochybnost­ech žaluj“. Pochybuji o tom, že dotyčný spáchal trestný čin, tak ho předám soudu a ono se uvidí. Ke zničenému životu obviněného, kterého vyhodili z práce, opustila ho manželka, přestali se s ním bavit děti a obden se o něm píše v novinách, netřeba přihlížet. Pro žalobce přece není obžaloba žádná trága, podobně jako operace pro chirurga. V části zmíněných kauz si soudy obžalobu vnutit nenechaly. Naposledy jí byl zproštěn onen šéf strážníků s alergií na cizí mobily. Justice však bude opravdu fungovat teprve tehdy, až nikoho ani nenapadne jí takové případy posílat.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia