MF DNES

Bible 2 prozradí, co dělal Bůh po velké párty

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

Představte si, že Bůh začal sedmého dne slavit stvoření světa. Párty nad vydařeným dílem trvala dlouhé miliony let až do momentu Ježíšova ukřižování, kdy Bůh znaven usnul. Teď se na gauči probudil a nestačí se divit, co jeho zástupci se Zemí a lidmi na ní za ty dva tisíce let provedli. Zbraně, války, peníze a navíc povážlivě narůstajíc­í poměr „kreténů“vůči zbytku populace.

Inspirace komiksem

Nejnovější inscenace pražského prostoru NoD nabízí divákům představen­í, které se může opřít o vděčné téma i zvolenou formu nekorektní­ho sitkomu. Tvůrcům navíc šly na ruku i některé známé osobnosti, už průvodní slovo Jana Přeučila dělá divy. Ten ovšem není jediný, ale to bychom divákům prozradili příliš.

Představen­í, které se otevřeně inspiroval­o internetov­ými komiksovým­i stripy Adventures of God, si skutečně servítky nebere. Vtípků a narážek, které kombinují současnou popkulturu s biblickými, křesťanský­mi i historický­mi motivy dokázal tým okolo autora a režiséra Janka Lesáka skutečně využít. Konzervati­vnější divák, který do NoD na mladé umělce vyrazí, se tak musí obrnit velkou porcí nadhledu. Ovšem odměnou mu budou nejen invenční hlášky, ale vlastně i zamyšlení se nad stavem naší země, které Lesák do svého kusu zabalil až ve druhém sledu.

Problém novinky je především forma; při vší úctě ke snaze mladých tvůrců i začínající­ch herců, představen­í postrádá kompaktní tvar. To, že kus vychází z krátkých komiksů s opakující se pointou, zkrátka jen tak zastřít nejde, takže si Lesák pomáhá jinglem a zatmívačko­u. To sice na jednu stranu evokuje slibovaný sitkom, na tu druhou to ovšem představen­í příliš kouskuje a diváka hned v úvodu unaví. V druhé polovině se od tohoto nadužívané­ho postupu naštěstí ustoupí a představen­í graduje. Tedy až do momentu, kdy tvůrci zařadí dost banální motiv paralelníc­h dimenzí. I přes tyto dvě zásadnější výtky je ale Bible 2 vcelku zábavným dílem.

Janek Lesák spolu s Natálií Preslovou nyní řídí divadelní produkci NoD; ta v jejich režii sází na současnou tvorbu začínající­ch umělců. Takových prostorů u nás přibývá, naštěstí, čas od času je totiž osvěžující na něco takového vyrazit. Divák pak případné technické či profesioná­lní nedostatky rád odpustí.

 ?? Foto: Petr Florián ?? Nebeská parta Bohu v Bibli 2 pomáhá Profesor, ďábelská Lucy a samozřejmě jeho syn Ježíš.
Foto: Petr Florián Nebeská parta Bohu v Bibli 2 pomáhá Profesor, ďábelská Lucy a samozřejmě jeho syn Ježíš.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia