MF DNES

Dido se raduje, posluchač pláče a jenom krčí rameny

- Redaktor MF DNES

Václav Hnátek

Deska Still on My Mind je řazená do žánru electro folku, což může být ve vnímání problém. Tuzemský posluchač slyší folk a možná si představí, zjednoduše­ně řečeno, domácí kotlíkáře. Jenže to by v případě britské zpěvačky Dido bylo naprosto nepřesné. Její aktuální album vychází z akustickýc­h songů, je okořeněné elektronic­kými zvuky a postupy, ale je to pořád hlavně pop. Byť zadumanějš­í.

Dido nahrávku pořídila se svým bratrem. Rollo Armstrong je uznávaný producent a tvůrce remixů a je zjevné, že finální zvuková podoba desky je hlavně jeho dílo. Zpěvačka tvrdila, že novou desku by točila jen s ním, a následně že to byla zábava, když „většinu skladeb natočili doma, a vokály dokonce na pohovce“.

Takže asi velká pohoda, což je samozřejmě fajn. Jenže je v tom zároveň problém. Většina nahrávky je trochu zbytečně ucouraná a ještě v těch rozvleklýc­h písních aby jeden pohledal nějaké zásadní emoce. Prostě jen tak plynou.

Když písně nechytnou

Milou a důležitou výjimkou je například skladba Take You Home, která tepe v poctivém rytmu. Jenže při své pětiminuto­vé stopáži (je druhou nejdelší na celém albu) nepřináší moc zvratů, které by posluchače chytly... za cokoliv. Druhá z rychlejšíc­h a konečně i trochu zábavných skladeb na desce je Mad Love, kde se začíná zpívat do lehce swingující­ho doprovodu kláves a napětí následně rozčísne mohutný virbl. Kéž by takových překvapení na posluchače čekalo víc!

Z opačného spektra zaujme píseň Walking By, která je sice podobně uloudaná jako většina nahrávky, ale výrazný klavír a v podstatě naprostá absence elektronic­kých vychytávek ji od zbytku docela jasně odlišuje. Mohla by dobře znít na koncertu, třeba v pražském Foru Karlín 5. května. A skrze tuto tradiční aranži se najednou dá dopracovat i k textu. Což je zrovna v případu zasmušiléh­o songu o nevydařené lásce docela dobře.

Na jedno brdo

Je fajn, že se Dido obrátila ke svým folkovým kořenům a pokusila se z toho vykřesat zároveň něco současného. Jen bohužel většina nahrávky působí trochu na jedno brdo. A nudit posluchače už jen tím, že mezi jednotlivý­mi skladbami nebude moct pořádně rozlišit, je přece ten největší hřích, jakého se může zpěvák dopustit. Pokud tedy rovnou nezpívá falešně.

Ale to tu nehrozí. Zpěvu tu nelze vytknout nic a jednotlivé skladby vlastně taky nejsou v zásadě špatné. Dido si prostě natočila desku pro vlastní potěchu, budiž jí to práno. A dost často platí, že když se hudebníci při nahrávání opravdu dobře baví, přenesou něco z té radosti prostředni­ctvím hudby i na posluchače.

Jenže najít si na desce Still on My Mind nějaké vlastní vzrušení pro ucho je zatraceně těžké.

Still on My Mind Dido

 ?? Foto: BMG ?? Zpěvačka Dido si natočila album spíš pro vlastní potěchu.
Foto: BMG Zpěvačka Dido si natočila album spíš pro vlastní potěchu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia