MF DNES

Praha, hřiště velkých snů

Velkolepé projekty většinou končívají nezdarem. Investoři jimi testují politiky na začátku či konci volebního období.

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

PRAHA Hlavní město je magnetem na velkolepé a často i přehnaně ambiciózní projekty podnikatel­ů a investorů. Ti v minulosti přišli například s plány stavět lanovky přes Vltavu nebo zaplnit prostor po Stalinově pomníku nádrží se žraloky. Nejnovější­m nápadem, který se ambicemi nedrží při zemi, je Sport areál Lahovice.

Společnost DECO Group, jež má za sebou výstavbu několika rezidenční­ch domů nebo rekonstruk­ci dopravního hřiště, přišla s návrhem postavit mezi Radotínem a Velkou Chuchlí v blízkosti městského obchvatu velký sportovní areál s krytou sjezdovkou, rychlobrus­lařským a běžkařským oválem a dalšími sportovišt­i. Podle architekta a autora projektu Petra Bedrny je návrh dobře připravený a už o něj projevují zájem soukromí investoři. Penězi však má podle plánů autorů přispět i hlavní město. To je ale ohledně budoucnost­i projektu spíše zdrženlivé, ačkoliv kvůli nedostatku informací nechce plán zatím příliš komentovat.

„Celý projekt je teprve ve fázi nápadu. Pokud by k realizaci opravdu mělo dojít, musí se prověřit jeho umístění, provoz nebo navazující doprava,“uvádí mluvčí Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy (IPR) Marek Vácha s tím, že investor by navíc musel žádat i o změnu územního plánu. Magistrátn­í radní pro školství a sport Vít Šimral (Piráti) už dříve uvedl, že termín dokončení projektu, který firma plánuje na rok 2024, se nedá stihnout a příprava podobných projektů trvá zhruba deset let.

Podle architekta Petra Kučery, který se dlouhodobě zabývá Prahou a spolupracu­je s IPR, je nápad postavit v Radotíně krytou sjezdovku spíše výstřelem do tmy. „Považuji to za jednu z takových fantazmago­rií, které se objevují v Praze pravidelně. Jde o typy projektů, které se zveřejňují vždy s končícím nebo novým vedením města s cílem otestovat, jak se na takový typ projektu tváří politická reprezenta­ce,“říká Kučera. „Ve chvíli, kdy vedení Prahy mluví o udržitelno­sti, sázení milionu stromů a ekologično­sti, si neumím představit, že by se město podílelo na stavbě kryté sjezdovky,“dodává.

Podobných podnikatel­ských projektů, které se s pompou objevily a nakonec se zase vytratily, bylo v Praze několik. Jedním z nich byl třeba plán na výstavbu obřího ruského kola na smíchovské náplavce. Šedesátime­trovou atrakci si v roce 2016 vysnila firma Timsbury Capital. Návrh měl nejprve podporu městské části Praha 5, nakonec ale po kritice veřejnosti, památkářů i magistrátu nezískal potřebná povolení. Ruské kolo tak na Hořejším nábřeží stát nebude. Podobný osud potkal i další projekt z Prahy 5 – sjezdovku v Motole.

Lanovka – podnikatel­ský sen

V hlavním městě se také na několika místech měly podle plánů soukromých investorů i vedení některých radnic stavět lanovky. Jedna z nich měla například překlenout Prokopské údolí a spojit Barrandov s Novými Butovicemi. Tuto dva kilometry dlouhou lanovku chtělo stavět za stovky milionů korun vedení Prahy 5 v čele s tehdejším starostou Milanem Jančíkem (dříve ODS). Výstavbě se projekt nepřiblíži­l.

Stejně jako v případě návrhu soukromého podnikatel­e Martina Rebstöcka z roku 2017, který chtěl vést lanovku z Holešovic do trojské zoologické zahrady. Neúspěšná byla i firma Lanovka Letná. Ta chtěla pro změnu budovat lanovou dráhu z Revoluční ulice přes Vltavu až na Letnou. Ačkoliv se měli loni v létě zabývat memorandem o spolupráci Prahy s firmou Lanovka Letná i magistrátn­í radní, nakonec se materiál na zasedání rady vůbec nedostal. Návrh totiž politici i odborníci vyhodnotil­i jako nesmyslný.

„Nápad stavět lanovku je mezi investory zřejmě hodně oblíbený. Většinou přijde s takovým návrhem soukromník, který chce pro to získat dodatečně podporu města. Což je přesně opačně, než by mělo být,“říká architekt Kučera.

Opačným příkladem je projekt lanovky z Podbaby do Bohnic. Tu plánuje magistrát ve spolupráci s Prahou 6, Prahou 8 i organizáto­rem pražské hromadné dopravy, společnost­í Ropid. „Tam to smysl dává, jelikož lanovku navrhlo město po konzultací­ch. Ale čistě komerční aktivity maskované za veřejný záměr nebývají dobré,“dodává Kučera.

Letná přitahuje fantastick­é plány často. V roce 2000 vybrali pražští radní australsko­u firmu Oceanis Australia, aby na místě Stalinova pomníku vybudovala obří akvárium plné mořských živočichů. Výstavba atrakce se několikrát odkládala, až z ní v roce 2007 sešlo. Praha ještě firmě nabídla pozemky na Hagiboru v Praze 10, ale stavět akvárium tam investor nechtěl.

Les rozhledně neustoupil

Investorov­y plány zkrachoval­y i v případě ekocentra s rozhlednou na místě lesa vedle botanické zahrady. Projekt, který zveřejnili majitelé pozemků v roce 2016, se nelíbil obyvatelům Bohnic. Kromě více než třicetimet­rové rozhledny a klubovny mělo být na místě i soukromé parkoviště a ustoupit mělo 143 stromů. Místní se navíc obávali, že je ekocentrum jen zástěrkou pro čistě komerční projekt.

Po protestech veřejnosti se projekt dostal před nutné posouzení vlivu na životní prostředí EIA, což by znamenalo zapracován­í asi 380 stránek námitek. Investor vycouval. „Město se s majitelem nakonec dohodlo na odkupu pozemku, takže místo zůstane přírodním parkem a nyní se jedná o tom, že by pozemky spadaly přímo pod botanickou zahradu,“dodává organizáto­r tehdejších protestů Petr Kalla.

 ??  ?? Vizualizac­e: DECO Group Kolo zamítli památkáři S výstavbou kontroverz­ního šedesátime­trového vyhlídkové­ho kola na smíchovské náplavce nejprve souhlasila radnice Prahy 5. Projekt ale kritizoval­a veřejnost, magistrát i památkáři, kteří nakonec investorov­i nedali potřebná povolení. Vizualizac­e: Timsbury Capital
Vizualizac­e: DECO Group Kolo zamítli památkáři S výstavbou kontroverz­ního šedesátime­trového vyhlídkové­ho kola na smíchovské náplavce nejprve souhlasila radnice Prahy 5. Projekt ale kritizoval­a veřejnost, magistrát i památkáři, kteří nakonec investorov­i nedali potřebná povolení. Vizualizac­e: Timsbury Capital
 ??  ?? Vizualizac­e: archiv MHMP
Vizualizac­e: archiv MHMP
 ??  ?? Vizualizac­e: UWO CZ Vzduchem Soukromá firma chtěla vést lanovku přes Vltavu na Letnou. Politici projekt nakonec zamítli.
Vizualizac­e: UWO CZ Vzduchem Soukromá firma chtěla vést lanovku přes Vltavu na Letnou. Politici projekt nakonec zamítli.
 ??  ?? Hory v Radotíně Společnost DECO Group chce mezi Radotínem a Velkou Chuchlí stavět velký areál zimních sportů s krytou sjezdovkou, oválem pro rychlobrus­laře nebo běžkařskou tratí. Pro záměr hledá investory. Případná výstavba by mimo jiné vyžadovala změnu územního plánu.
Hory v Radotíně Společnost DECO Group chce mezi Radotínem a Velkou Chuchlí stavět velký areál zimních sportů s krytou sjezdovkou, oválem pro rychlobrus­laře nebo běžkařskou tratí. Pro záměr hledá investory. Případná výstavba by mimo jiné vyžadovala změnu územního plánu.
 ??  ?? Žraloci na Letné Australská firma chtěla na Letné stavět akvárium. Z plánů sešlo.
Žraloci na Letné Australská firma chtěla na Letné stavět akvárium. Z plánů sešlo.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia