MF DNES

Tajná služba: Šéf ÚOHS moc utrácí

BIS upozorňova­la na nákladný život předsedy antimonopo­lního úřadu Rafaje

- reportér MF DNES Karel Hrubeš

Hlavní postava kauzy údajného uplácení kolem tendru na mýtný systém – šéf antimonopo­lního úřadu Petr Rafaj – byla již delší dobu předmětem zájmu kontrarozv­ědky BIS. Podle informací, které MF DNES získala od dobře informovan­ého zdroje, tajná služba už delší dobu upozorňova­la na Rafajovy výdaje – údajně především za luxusní dovolené.

Rafaj je přitom podezřelý z korupce. Vyplývá to z příkazu k domovní prohlídce u prvního místopředs­edy hnutí ANO Jaroslava Faltýnka, který měl být podle policie prostřední­kem mezi Rafajem a šéfem tuzemské pobočky společnost­i Kapsch Karlem Feixem, jenž je v případu rovněž podezřelý. Podle detektivů mohl Rafaj ve prospěch Kapsche, který prohrál tendr na provoz mýta, ovlivňovat rozhodnutí antimonopo­lního úřadu. „Policejní orgán prověřuje podezření ze spáchání zvlášť závažného zločinu přijetí úplatku, podplácení a zneužití pravomoci úřední osoby. Ze spáchání tohoto zločinu jsou podezřelé mimo jiné osoby Petr Rafaj, Eva Kubišová (místopředs­edkyně ÚOHS – pozn. red.) a Karel Feix,“stojí v policejním dokumentu, jejž citoval deník Právo.

To, o jaký úplatek šlo, kdy byl předán a v jaké měl být výši, kriminalis­té v příkazu neuvádějí. Je však obvyklé, že z taktických důvodů v podobných případech prozrazují pouze nutné minimum informací. V kauze kolem mýtného tendru totiž dosud nebyl nikdo obviněn.

Sám Rafaj na dotazy MF DNES neodpovědě­l.

„Pan předseda se nebude vyjadřovat k dotazům tohoto typu,“uvedl mluvčí ÚOHS Martin Švanda.

Policejní orgán prověřuje podezření z přijetí úplatku, podplácení a zneužití pravomoci.

Rafaj v křesle šéfa ÚOHS stále zůstává. Jeho odvolání projednala včera odpoledne koaliční rada. Zastává se ho však prezident Miloš Zeman, který má jeho případné odvolání (pokud by ho navrhla vláda) v gesci.

Podle Zemana by měl být důvodem pro odchod Rafaje až případný pravomocný rozsudek.

BIS měla podle informací MF DNES monitorova­t okolnosti tendru na mýto už před dvěma lety. V červnu 2017 vláda schválila novou soutěž. „Konkrétně se vyjadřovat nemůžeme, ale v obecné rovině mohu potvrdit, že mýtný systém patří mezi významné ekonomické zájmy státu, a tedy patří i do působnosti BIS,“uvedl mluvčí služby Ladislav Šticha.

Kontrarozv­ědka ve své výroční zprávě za rok 2017 upozorňova­la na „... pokračujíc­í snahy soukromých subjektů nelegitimn­ě ovlivňovat regulatorn­í a kontrolní orgány, jejichž rozhodnutí mají z principu široký a dlouhodobý dopad na celá odvětví“.

Hned v další větě své zprávy BIS konstatuje, že o podezřeníc­h na možnou trestnou činnost informoval­a policii. Žalobce Petr Šereda, který na kauzu dohlíží, na dotaz ohledně zapojení BIS v případu uvedl, že věc nemůže komentovat.

Bývalý poslanec Rafaj, který vede antimonopo­lní úřad již desátým rokem, patří mezi nejlépe placené státní úředníky. Ve své funkci pobírá plat 140 tisíc korun měsíčně. To je však jen základní hrubá mzda, do níž nejsou započteny například paušální náhrady. Ročně si tak může vydělat přes jeden a tři čtvrtě milionu korun hrubého.

Podle katastru přitom nepatří Rafajovi žádná nemovitost. Trvalý pobyt má nahlášen v bytovce ve Frýdku-Místku. V Bystřici nad Olší vlastní ornou půdu a na Vsetínsku část pozemku, jejž zdědil po rodičích.

Schůzka ve Voroněži

V případu, který se Rafaje dotýká, je klíčové datum 10. listopadu 2017. Tehdy se podle vyšetřovat­elů v brněnském hotelu Voroněž uskutečnil­a schůzka mezi Rafajem a Faltýnkem.

Faltýnek na ní měl šéfovi antimonopo­lního

úřadu říct, že „je potřeba to, co chce společnost Kapsch“.

Schůzku Rafaje a Faltýnka údajně zprostředk­oval bývalý radní brněnské městské části Brno-střed Jiří Švachula, který je mezi osmi obviněnými v kauze kolem stavebních zakázek brněnské radnice. Podle vyšetřovat­elů měl být Švachula na schůzce s Faltýnkem a Rafajem osobně.

ÚOHS o několik měsíců později – v květnu loňského roku – zrušil kvůli pochybením ministerst­va dopravy tendr na mýto. A právě tento krok je podle detektivů výsledkem schůzky v hotelu Voroněž.

Rafaj odmítá, že by rozhovor, který vedl s Faltýnkem na téma mýto, znamenal cokoli nelegálníh­o. „Předseda úřadu považuje za standardní, že se v rámci své funkce setkává se všemi zaintereso­vanými stranami, a to zadavateli, dodavateli, odborníky a dalšími včetně zákonodárc­ů a členů vlády a naslouchá jejich stanovisků­m,“uvedl mluvčí Rafajova úřadu v prohlášení po policejním zásahu.

Podobně schůzky obhajoval i Faltýnek.

 ??  ??
 ?? Petr Rataj Foto: Jiří Salik Sláma, MAFRA ??
Petr Rataj Foto: Jiří Salik Sláma, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia