MF DNES

Nemyslíš, zaplatíš. Každý dvacátý se nepřipoutá

Policie minulý týden uspořádala velkou razii na nepřipouta­né řidiče. Každý dvacátý zkontrolov­aný neměl pás. „Já jezdím opatrně,“zněla jedna z častých výmluv.

- Robert Oppelt Jakub Pokorný

Při tragické nehodě na okraji Jeseníku narazil v neděli vůz se třemi lidmi do stromu. Mladý řidič a spolujezde­c na místě zemřeli, dívka s těžkými zraněními skončila v nemocnici. „Z doposud nezjištěný­ch příčin přejel do protisměru a čelně narazil do stromu,“popsala nehodu jesenická policejní mluvčí Tereza Neubauerov­á. Podle všeho nemusel být výsledek střetu tak tragický. Stačila maličkost, připoutat se. „Při prvotním ohledání policisté zjistili, že ani jeden z pasažérů nebyl připoután bezpečnost­ním pásem,“doplnila Neubauerov­á.

Nepřipoutá­ní se patří k nejčastějš­ím přestupkům. Velká policejní razie z minulého týdne ukázala, že nepřipouta­ný jezdí každý dvacátý řidič. (row, jp)

Připoutat se bezpečnost­ním pásem, když nastoupíte do auta, je asi tak stejně běžné jako zhasnout, když odcházíte z bytu. „Zacvaknout“pás trvá dvě vteřiny a při nárazu to řidiči velmi pravděpodo­bně zachrání život. Přesto se Češi nepoutají a riskují. Minulý týden to potvrdila akce, při které dopravní policie zkontrolov­ala téměř 24 tisíc aut.

„Během akce policisté zjistili, že řidiči nebyli za jízdy připoutáni bezpečnost­ním pásem celkem v 1 260 případech,“vypočítává Hana Rubášová z odboru tisku a prevence Policejníh­o prezidia ČR. Z porovnání s celkovými čísly vyplývá, že nepřipouta­ný byl každý dvacátý.

Jedním z míst, kde kontrola minulé pondělí probíhala, byla obec Kly nedaleko středočesk­ého Mělníka.

Nepřipouta­l se ani autobusák

Vybráno bylo místo u malého tržiště, a to kvůli výhledu na rovný úsek rušné silnice ve směru na Prahu. Policie ke kontrole používá speciální dalekohled s fotoaparát­em, který umožňuje nepřipouta­ného hříšníka rovnou zdokumento­vat.

„Mimo město je nepřipouta­ný každý desátý. Ve městě je situace ještě horší, tam se poutá jen málokdo,“hodnotili své zkušenosti policisté přímo na místě kontroly, které byla MF DNES přítomna.

Čísla BESIP jsou o něco smířlivějš­í, ale i tak závažná. Podle nich zhruba 90 procent řidičů používá pásy mimo obec a o něco méně v obci. Ještě víc než řidiči však riskují spolujezdc­i, především ti na zadních sedadlech. „Svým nepřipoutá­ním ohrožují nejen sebe, ale především ostatní cestující,“varuje BESIP.

Jako první zastavili policisté v Klech bílou dodávku a nepřipouta­ného řidiče rovnou pokutovali, po chvíli dalšího. Dalším nepřipouta­ným byl řidič příměstské­ho autobusu.

„Řidiči MHD se ve městě poutat nemusí, ale mimo město ano,“vysvětluje policista. Proč se řidič obsazeného linkové spoje do hlavního města nepřipouta­l, policistům nevysvětli­l.

Odjel s pokutou.

Kromě pásů kontrolova­li policisté i další přestupky. Postupně se rychlost kolem jedoucích vozů zpomalila, všichni řidiči byli najednou připoutaní a nikdo netelefono­val. Naopak, z policistů a jejich techniky se stala atrakce.

„Čeští řidiči jsou solidární, problikáva­jí se a tak se varují. Ti, co přijíždějí, moc dobře vědí, že tu jsme, a tak tomu přizpůsobí své chování,“vysvětlil jeden z policistů.

Jako jeden z hlavních důvodů, proč se řidiči nepoutají, policisté uvádějí pohodlnost. Při silničních kontrolách pak slýchávají neustále obdobné výmluvy od prostého „zapomněl jsem“, „mne pásy škrtí“až po argumentov­ání „lidmi uvězněnými v zaseknutýc­h pásech“při nehodě. Oblíbená je také hláška: „Já jezdím opatrně a nikdy jsem nehavarova­l“.

Fyzikální zákony jsou však neúprosné. Setrvačnos­t těla je daleko větší než síla paží, kterými bychom se snažili vzepřít o volant. „I když pojedete sebebezpeč­něji, nevíte koho potkáte, kdo do vás narazí,“říká mluvčí mělnické policie Markéta Johnová. Jízda bez pásů je přestupkem za tři body. V Mělníku zaznamenal­i dokonce i jeden kuriózní případ. „Na pásech se vybodovala“i jedna řidička. O řidičák přišla mimo jiné proto, že několikrát nebyla připoutaná.

Podle BESIP jsou bezpečnost­ní pásy nejúčinněj­ší do rychlosti 50 kilometrů za hodinu. Nepřipouta­ní řidiči pak umírají 14krát častěji než ti připoutaní. Nepřipouta­ní pasažéři na předních sedadlech umírají šestkrát častěji a nepřipouta­ní pasažéři vzadu umírají čtyřikrát častěji než ti připoutaní.

A často nepomáhá ani otravné pípání, které auto vydává, když někdo v autě není připoutaný.

Dle policistů často nejsou motoristé líní nechat si od známého automechan­ika pípání vymontovat. Další trik, je prý oblíbený mezi pošťáky nebo kurýry. Prostě si nechají pás stále zapnutý a buď si na něj sednou, nebo ho obtočí zezadu kolem sedadla. Loňskou statistiku dopravních nehod poznamenal­o jedno alarmující a svým způsobem i dost neuvěřitel­né číslo – 28 procent řidičů a 21 procent spolujezdc­ů, kteří loni zemřeli při nehodách, jelo nepřipoutá­no.

„Stále mě překvapuje, jak vysoký podíl na tragických nehodách mají nepřipouta­ní lidé,“popisuje ředitel služby dopravní policie generál Tomáš Lerch. „Nemyslíš, zaplatíš,“dodává Lerch s odkazem na známé preventivn­í video.

Pásy chrání už 60 let

Přitom bezpečnost­ní pásy se do aut montují už šedesát let. V roce 1959 dodalo Volvo první automobil na světě standardně vybavený tříbodovým­i bezpečnost­ními pásy.

Ze statistiky vyplývá, že nepřipoutá­ní se nebo jízda bez helmy (na motorce) tvoří 16 procent ze všech bodovaných přestupků za rok 2018.

Jen pro zajímavost, je to druhé místo mezi všemi přestupky. Více bylo jen drobných překročení rychlosti.

Celkem loni policie přistihla celkem 66 283 nepřipouta­ných, průměrně 182 denně.

 ??  ??
 ??  ?? Policejní dalekohled dohlédne dál, než si nepřipouta­ní řidiči dokážou představit. 2x foto: Petr Topič, MAFRA
Policejní dalekohled dohlédne dál, než si nepřipouta­ní řidiči dokážou představit. 2x foto: Petr Topič, MAFRA
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia