MF DNES

Za napadení číšníka jdou před soud

Nizozemský­m turistům, kteří loni v centru Prahy napadli číšníka, hrozí až 18 let vězení

-

PRAHA Státní zástupkyně obžalovala dva Nizozemce z pokusu o vraždu číšníka v Praze. Uvedla to Česká televize. Původně policie obvinila útočníky z těžkého ublížení na zdraví. Znalecké posudky ale uvedly, že napadení bylo tak brutální, že poškozeném­u mohlo jít i o život. Mužům hrozí až 18 let vězení. K incidentu došlo loni v dubnu.

„Státní zástupkyně podala v pondělí obžalobu na dva cizince pro pokus vraždy v souběhu s výtržnictv­ím,“uvedl mluvčí Městského státního zastupitel­ství v Praze Aleš Cimbala pro Českou televizi. „Obžalovaní si museli být vědomi, že mohou poškozenéh­o usmrtit,“doplnil Cimbala. Obžalobou se bude zabývat pražský městský soud.

Incident se stal loni 21. dubna na Národní třídě u obchodního centra Quadrio. Číšník řekl skupině mužů, že na zahrádce restaurace nemohou popíjet vlastní alkohol, což je rozzuřilo a číšníka napadli. Útočníky vypátrala policie několik dní po incidentu na pražském letišti.

Dva muži byli propuštěni s tím, že se konflikt snažili spíše uklidnit. Třem mužům uložil Obvodní soud pro Prahu 1 osmiměsíčn­í podmínky a na pět let je také vyhostil ze země. Poslední dva, kterých se obžaloba statní zástupkyně týká, považuje policie za hlavní aktéry. Právě těm hrozí až 18 let vězení.

„Poškozený inkasoval deset rychlých úderů do oblasti hlavy a současně od druhého obžalované­ho tři kopy do oblasti zad a boku. Po přerušení útoku se poškozený zvedl ze země a v pozici v předklonu mu obžalovaný nohou kopl do obličeje s takovou razancí, že při kopu zvedl ze země i levou nohu,“shrnul Cimbala pro server Novinky.cz. Dodal také, že při dalším pokusu o zvednutí poškozený utržil kop nohou do obličeje od druhého obžalované­ho. V tu chvíli útočníci z místa utekli.

Odborníci tvrdí, že pokud by muži nebyla poskytnuta okamžitá lékařská pomoc, byl by bezprostře­dně ohrožen na životě. Muž se probral až po několika dnech v nemocnici. Několik dní byl v bezvědomí na jednotce intenzivní péče, kde se léčil s krvácením do mozku, zlomenými obličejový­mi kostmi a poraněným okem. Asi měsíc po incidentu na tiskové konferenci uvedl, že se stále potýká s následky.

Server nizozemské­ho listu Algemeen Dagblad v minulosti napsal, že skupinka vyrazila do Prahy na rozlučku se svobodou. (niv)

 ?? Foto: PČR ?? Po činu Záběr z bezpečnost­ních kamer. Útočníci odcházejí z místa činu v centru Prahy. Jeden z nich má viditelně potrhané oblečení.
Foto: PČR Po činu Záběr z bezpečnost­ních kamer. Útočníci odcházejí z místa činu v centru Prahy. Jeden z nich má viditelně potrhané oblečení.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia