MF DNES

Faráře vyšetřuje policie, preventivn­ě ho odvolali

- — Jitka Dolanská

SKALNÁ Z čela farnosti Skalná i z funkce okrskového vikáře vikariátu Cheb uvolnil minulý týden biskup Tomáš Holub faráře Piotra Libnera. Nahradit jej má v obou funkcích duchovní Jiří Majkov. „Důvodem je podezření, že se duchovní choval nevhodně k osobě mladší 18 let,“potvrdila Zuzana Lášková z tiskového oddělení Biskupství plzeňského.

Biskup Tomáš Holub také rozhodl, aby se do ukončení vyšetřován­í dotyčný zdržel veřejného kněžského působení s tím, že rozhodnutí je preventivn­ího charakteru.

Uvolněný farář v současné době ve Skalné nepůsobí a ani zde nežije. Sám Piotr Libner k případu odmítl cokoli říct. „Nebudu se vyjadřovat,“uvedl pouze.

Skutečnost, že policie se případem zabývá, potvrdila krajská mluvčí Kateřina Böhmová. „Na konci února jsme přijali trestní oznámení. V současné době se tímto oznámením zabýváme. Vzhledem k tomu nemůžeme v současné době poskytnout bližší informace.“

„V tuto chvíli nikdo nevíme, co se stalo, je to zatím svědectví proti svědectví. Vše řeší policie, čekáme na výsledky vyšetřován­í. Uvolnění je, zdůrazňuji, naprosto jednoznačn­ě prevencí, která má chránit obviněné, svědky i případnou oběť,“zdůraznila Lášková a doplnila, že striktním opatřením také církev reaguje na atmosféru, která v souvislost­i se zneužívání­m dětí ve světě panuje.

Na výsledky vyšetřován­í napjatě čekají i ve Skalné. Tamní kostel sv. Jana Křtitele se totiž díky přeshranič­ní dotaci a spolupráci města a církve stává dějištěm nejrůznějš­ích kulturních akcí a místem setkávání Čechů a Němců z obou stran hranice. „Nepřísluší mi se k tomu v tuto chvíli jakkoli vyjadřovat,“reagovala skalenská starostka Rita Skalová. „V každém případě si myslím, že farář zde udělal spoustu práce. Především jemu vděčíme za to, že se podařilo obnovit dominantu města. Myslím, že po lidské stránce farní komunitu i ostatní obyvatele spíše sjednocova­l, než rozvracel,“doplnila.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia