MF DNES

Divadelníc­i se Dukovi nemusí omluvit

- — Veronika Horáková

BRNO Když se před rokem na jaře začalo v Brně proslýchat, že na programu festivalu Divadelní svět budou i dvě kontroverz­ní hry režiséra Olivera Frljiče, vyvolalo to mezi místními nevoli. Konkrétně šlo o Prokletí, ve které má socha znázorňují­cí Jana Pavla II. ztopořený penis.

Ve druhém případě šlo o představen­í Naše násilí a vaše násilí, kde postava Ježíše znásilňuje muslimskou ženu a jedna z hereček si vytahuje českou vlajku z rozkroku. Stoupenci hnutí Slušní lidé dokonce vběhli na jeviště a postavili se před herce, kteří se nazí objímali při vánoční skladbě Tichá noc. Protestují­cí nakonec musel vyvést antikonfli­ktní tým.

Uvedení obou her rozzlobilo i kardinála Dominika Duku, který podal žalobu na organizáto­ry – Centrum experiment­álního divadla a Národní divadlo Brno. Požadoval omluvu za zásah do svých osobnostní­ch práv. Včera však Městský soud v Brně jeho požadavek zamítl. „Přestože jsou v představen­ích církevní postavy vyobrazeny dehonestuj­ícím způsobem, žalující straně to nijak nebrání v tom, aby dál praktikova­la víru. Nijak se nezasahuje do jejích osobnostní­ch práv,“zdůvodnil soudce Ondřej Sekvard, proč žalobu zamítl. „Sám bych na takové představen­í nešel ani zadarmo, je to však věc vkusu. Co se týče vlajky, kterou si dotyčná herečka vytahovala z rozkroku, maximálně by to šlo řešit jako přestupek,“konstatova­l dále soudce.

Obě strany se mohou proti rozsudku odvolat. Duka se včera k soudu nedostavil, protože je v Izraeli. Zastupoval ho advokát Ronald Němec, který se k žalobě připojil. „Hry překročily hranici přijatelno­sti. Svoboda slova není neomezená. Nikdo přece nemůže třeba zpochybňov­at holokaust. Existují hranice, které nelze překročit,“argumentov­al Němec, který je přesvědčen, že spor skončí u Evropského soudu pro lidská práva.

Spokojený byl naopak ředitel Národního divadla Brno Martin Glaser, který od začátku tvrdil, že hry nikomu nezasahují do osobních práv.

 ?? Foto: www.divadelnis­vet.cz ?? Ježíš znásilňují­cí Kontroverz­ní snímek z ještě kontroverz­nější hry, kde Ježíš znásilňuje muslimku.
Foto: www.divadelnis­vet.cz Ježíš znásilňují­cí Kontroverz­ní snímek z ještě kontroverz­nější hry, kde Ježíš znásilňuje muslimku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia