MF DNES

Pomoc, kterou vyšetřují

Měla to být úleva pro rodiče postiženýc­h dětí – kolokočárk­y. O prodejce se zajímá policie, vzal peníze a dosud je nedodal.

- Reportér MF DNES

Václav Janouš

Když Michal Bárta zahlédl na internetu nabídku kolokočárk­u, speciálně upraveného kola, kde vpředu v sedačce lze vozit postižené dítě, zaradoval se a okamžitě poslal zálohu. Byl to typ kola, který přesně hledal – aby mohl vyvézt svého syna, který trpí epilepsií.

Odeslal zálohu a od loňského léta čeká.

Stejně jako desítky dalších lidí a nadací, které chtěly postiženým dětem pomoci. Firma dodnes žádné kolokočárk­y nedodala a případ teď vyšetřuje pražská kriminálka. Majitel e-shopu, který kola lidem sliboval, se teď dušuje, že do konce března stroje dodá. Takových termínů už lidé slyšeli mnoho.

„Nepředpokl­ádali jsme, že se někdo bude přiživovat na utrpení rodin s postiženým­i dětmi. Už tak máme málo peněz, sháníme často i starší věci, a když jsme tento kolokočáre­k viděli, říkali jsme si, že si jej kvůli malému dopřejeme a pořídíme jej, abychom jej mohli brát na výlety. Nemáme ani peníze ani kolo,“vypráví Michal Bárta ze severních Čech. Jeho syn nechodí, nemluví. V šesti letech je vývojově jako desetiměsí­ční miminko.

Ani jeden kus

Firmě Oldřicha Neumanna Tradecon Trading poslal Michal Bárta patnáct tisíc, necelou polovinu ceny kolokočárk­u. Ty dodnes na e-shopu kolokocark­y.cz Neumann nabízí v cenách od 20 do 46 tisíc korun podle provedení. Lidé na webu nejčastěji objednával­i zlatou střední cestu – ten za necelých 37 tisíc korun. Ty chtělo postiženým koupit i několik nadací. Například nadace Život dětem, která za kočárky zaplatila zhruba 360 tisíc korun. „Chtěli jsme pomoci a přispět deseti lidem. Dodnes nemáme ani jeden dodaný kočárek, respektive jedna maminka dostala jeden použitý a otlučený kolokočáre­k, do jehož sedačky se dokonce dítě ani nevejde,“říká zklamaně ředitelka nadace Maria Křepelková.

Už tak to mají těžké...

Více než to, že nadace nemá peníze, ji mrzí dopad pro rodiny s postiženým­i dětmi. „Zklamávat tyto rodiny, které už tak jsou na tom špatně kvůli postižení svých dětí, je strašné,“vysvětluje Křepelková, která se připojila k trestnímu oznámení a policii poskytla důkazy.

Stejně jako bývalá obchodní zástupkyně firmy Radka Krčmářová. Žena, které se myšlenka kolokočárk­ů líbila, a když na webu firmy četla, že hledají obchodní zástupce, začala výrobky prodávat.

„Nasmlouval­a jsem lidi, uhradila jsem zálohu třicet tisíc za první dva kolokočárk­y a pak se dozvěděla, že nic nebylo dodáno, a jen slyšela výmluvy, jak už se budou vyrábět. Dodnes nic,“říká Krčmářová.

Jednatel firmy Oldřich Neumann přiznává, že postiženým rodinám žádné výrobky nedodal. Má pro to své vysvětlení – všichni dodavatelé, kteří kolokočárk­y měli dodávat, nesplnili podmínky. „Dvanáct firem mi řeklo, že to vyrobí, vzaly si zálohy a nic. S jednou firmou jsem se i málem popral. Mě stál ten projekt milion korun a ten projekt šel do kopru,“vysvětluje Neumann. Slibuje, že do konce března se všechny rodiny, které zaplatily zálohy, dozvědí termíny, kdy jim kolokočárk­y dodá. „Bude to vyrábět firma kousek od Prahy,“říká Neumann. Její jméno sdělit však odmítá. „Nechci ji jmenovat, aby z toho zase nebyla nějaká další kauza,“vysvětluje.

Jak je tedy možné, že na webu inzeroval přesné typy včetně fotografií a popisu, že je buď vyrábí český, nebo čínský výrobce, ačkoliv kola nikdy neexistova­la? To příliš vysvětlit neumí. „Pár čínských kolokočárk­ů jsem dovezl, ale byly hrozné kvality, nevydržely ani rok,“říká Neumann.

Případ nyní vyšetřuje policie pro podezření z podvodu. Nikdo zatím však nebyl obviněn.

Chtěli jsme přispět deseti lidem. Nemáme ani jeden dodaný kočárek, respektive jedna maminka dostala jeden použitý a otlučený kolokočáre­k, do jehož sedačky se dítě ani nevejde.

 ??  ?? Snadnější život? Pro rodiče dětí s postižením by kolokočáre­k představov­al velkou pomoc. Zajímavý nápad názorně ilustrují i snímky na webových stránkách firmy Tradecon Trading. Ta je ale dosud nedodala.
Snadnější život? Pro rodiče dětí s postižením by kolokočáre­k představov­al velkou pomoc. Zajímavý nápad názorně ilustrují i snímky na webových stránkách firmy Tradecon Trading. Ta je ale dosud nedodala.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia