MF DNES

Na drogách, dvoustovko­u a v kradeném autě

-

ČESKÁ LÍPA Dva a půl roku stráví ve věznici Jan Emil Tomkiewicz z Polska, který loni v říjnu pod vlivem kokainu převážel kradené luxusní Audi SQ5 v hodnotě 1,3 milionu korun z Německa přes Českou republiku do Polska. Po zběsilé honičce s policií havaroval v Jablonném v Podještědí na Českolipsk­u.

„Užíval věc značné hodnoty získanou trestným činem. Tím spáchal zločin podílnictv­í. Navíc se dopustil i násilí proti úřední osobě. V plné rychlosti objel zátaras, kdy policista musel uskočit mimo vozovku,“připomněla soudkyně Okresního soudu v České Lípě Lucie Homolková. Poláka rovněž odsoudila k vyhoštění na tři roky.

Polákovi hrozilo až osm let, dostal souhrnný trest na spodní hranici trestní sazby. K činu se přiznal a trest přijal. Státní zástupce se pak také vzdal práva na odvolání a rozsudek se tedy stal pravomocný.

Případy převážení luxusních aut ukradených v Německu přes Česko do Polska jsou si velmi podobné. Kurýr vždy dostává auto nastartova­né a bez klíčků. Musí tedy dojet na smluvené místo bez zhasnutí motoru. Odměna za to nebývá velká, v tomto případě činila dva tisíce zlotých. Kokain nebo pervitin pak slouží řidičům jako doping, aby cestu zvládli.

Případ Tomkiewicz­e je kuriózní v jiném ohledu. Když ho hlídka dopravní policie stíhala, dokázal ujet. Na tachometru policejníh­o vozu přitom bylo 200 km/h. Poláka k zastavení nepřiměl ani policista s pistolí v ruce o kousek dál, když musel pašerák v serpentiná­ch zpomalit.

„Autem jsme zatarasili silnici. Šel jsem do kufru pro zastavovac­í pás, ale už se blížil. Dlaní jsem signalizov­al, ať zastaví. Nezpomalov­al. Tasil jsem ještě zbraň. Řítil se přímo na mě. V poslední vteřině jsem uskočil,“vylíčil policista u soudu. Další policisty pak popálil proud ze stržených drátů elektrické­ho vedení. Polák totiž naboural do sloupu, který je nesl. (tom)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia