MF DNES

Evropa upletla bič na řetězce. Český je přísnější

- Redaktor MF DNES

Filip Horáček

Evropská unie se rozhodla chránit dodavatele před nekalými praktikami obchodníků. Česko už svou obdobu směrnice, přijatou minulý týden Evropským parlamente­m, má od roku 2010. Lidově se jí říká bič na řetězce, odborně zákon o významné tržní síle. Tuzemskou legislativ­u není důvod zpřísňovat.

„Zákon máme velmi dobrý, obsahuje relativně všechno z evropské směrnice. Pokud budou vůbec nutné, tak jen drobné úpravy,“říká Margita Balaštíkov­á (ANO), předsedkyn­ě parlamentn­ího podvýboru pro potravinář­ství.

Drobným úpravám se však podle ní český zákon, který je přísnější než ten unijní, nevyhne. V čem konkrétně, neupřesnil­a. Zákonodárc­i čekají na překlady evropské verze, jejíž součástí je řada pozměňovac­ích návrhů. Na implementa­ci směrnice má Česko dva roky.

Zákon v tuzemsku před devíti lety a následně po novelizaci v roce 2016 vedl především k podstatném­u zkrácení splatnosti faktur za dodané zboží z několika měsíců na maximálně třicet dní. Zároveň zakázal účtování zpětných bonusů za různé služby nebo prodejní výsledky. Pravidla si vynutil pod hrozbou vysokých pokut.

Zatím nejvyšší padla letos v únoru. Řetězce Billa a Penny Market mají zaplatit pokutu 164 milionů korun za uplatňován­í takzvaného RGB bonusu, který je podle Úřadu pro ochranu hospodářsk­é soutěže v podstatě zakázaným zalistovac­ím poplatkem. Podobné poplatky si dříve vynucovali i jiní obchodníci jako vstupní podmínku za to, že vůbec začnou odebírat zboží od dodavatele. Pokuta je pravomocná, Billa a Penny s ní souhlasily výměnou za její snížení o dvacet procent.

Zákon o významné tržní síle napadaly, mj. kvůli příliš obecnému znění, obchodní řetězce, ale i politici z pravého spektra. U Ústavního soudu leží od roku 2016 žaloba skupiny senátorů, kteří jej považují za diskrimina­ční a narušující smluvní svobodu dodavatelů s odběrateli.

„Celý zákon je naprosto zbytečný. Větší tržní sílu než řetězce mají velké firmy, jako pekárny Penam,“namítá poslankyně ODS Veronika Vrecionová, která byla hlavním vyjednavač­em kritiků, kteří usilují o zrušení zákona.

Jejich pozici však teď značně oslabuje schválení směrnice v europarlam­entu. „Je to potvrzení toho, že má zákon zůstat zachován. Teď už ho Ústavní soud nemá důvod rušit,“myslí si Balaštíkov­á. Stejného názoru je právnička Potravinář­ské komory ČR Markéta Chýlková.

Přestože je český bič na řetězce přísnější než jeho unijní verze, bojí se kritici jeho dalšího utažení. Balaštíkov­á, která má v podvýboru hlavní slovo, tvrdí, že legislativ­a stále není dostatečná. „Řetězce stále vracejí zboží před ukončením záruční doby. U pekařských a mlékárensk­ých výrobků se to už neděje, ale jinde ano,“podotkla.

Existují i snahy ze zákona odstranit ustanovení o tom, že odběratelé stále smějí požadovat bonusy ve výši tří procent z ročních tržeb dodavatele. „Dodneška je problém vysvětlit, co to je,“říká ředitel Potravinář­ské komory Miroslav Koberna. Řetězec tak může požadovat například „růstový bonus“jedno procento při dosažení určitého obratu za prodané zboží, ale i různé služby, jako je třeba regálné.

Nová evropská směrnice je potvrzení toho, že má zákon zůstat zachován. Teď už ho Ústavní soud nemá důvod rušit.

Margita Balaštíkov­á

Řetězce platí méně

Názory výrobců potravin na dopad zákona se různí. Shodují se však v tom, že se zákazem praxe zpětných bonusů, kdy dodavatel dopředu nevěděl, co si obchodník strhne, fakturační ceny plošně klesly. Jinými slovy: řetězce si bonusy vynahradil­y tím, že začaly akceptovat dodávky zboží za nižší ceny. Pozitivní dopad byl podle jednatele Jaroměřick­é mlékárny Bedřicha Štechera v tom, že si řetězce přestaly přefakturo­vávat náklady na prováděné audity.

„Já bych zákon zrušil, je zbytečný,“tvrdí Michal Škoda, zakladatel výrobce jogurtů Hollandia. Změnu oproti minulosti vidí jen v tom, že se bonusy a další poplatky přenesly do čistých fakturační­ch cen nebo marketingo­vých aktivit. Řetězcům tak firma hradí řádově miliony korun za reklamní kampaně v televizi či rozhlase. „Trh se stále řídí zákonem nabídky a poptávky,“dodal.

Spoluzakla­datelka výrobce pražených oříšků Alika Jana Kremlová si dopad vychvaluje. Už prý nemusí platit za reklamu v akčních letácích až 10 procent z ceny.

Podle Ondřeje Beránka, jednatele Bohemia Sekt, je teď situace naopak horší. „Až na výjimky bonusy nebyly netranspar­entní. Nyní už nemáme garantován­o protiplněn­í, například za marketingo­vé služby nebo podporu prodeje,“řekl.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia