MF DNES

Střelec z Christchur­che se bude hájit sám

Útočník na Novém Zélandu chce využít soudní proces k tomu, aby propagoval své extremisti­cké názory

- redaktorka MF DNES Jana Šafaříková

CHRISTCHUR­CH Místo soudu přednes manifestu. Australan Brenton Tarrant obviněný z pátečního útoku na dvě mešity v novozéland­ském městě Christchur­ch, při němž zemřelo nejméně padesát lidí, včera odmítl přidělenéh­o advokáta. U soudu se chce raději hájit sám.

Soudní proces bude událostí sledovanou po celém světě. Podle advokáta Richarda Peterse, který měl Tarranta zastupovat, k tomuto kroku 28letého Australana mohlo motivovat to, že prostor určený k obhajobě hodlá využít pro šíření svých extremisti­ckých názorů.

Podobně to před osmi lety udělal norský střelec Anders Breivik, který v červenci 2011 zavraždil celkem sedmasedmd­esát lidí, z nichž většinu tvořily děti z tábora mladých socialistů na ostrově Utoya.

„Proti vetřelcům“

Také Tarrant stejně jako Breivik sepsal manifest, který bezprostře­dně před útokem rozeslal na třicet e-mailových adres včetně té premiérky Jacindy Ardernové.

V něm na 74 stranách mimo jiné popisuje svůj motiv: chtěl prý pomstít oběti útoků muslimskýc­h radikálů. Muslimy na Novém Zélandě označuje za „vetřelce“, sebe pak za rasistu a „etnonacion­alistickéh­o ekofašistu“.

Kritizuje imigranty, jejichž počty považuje za příliš vysoké, stejně jako muslimy, židy a konvertity. Považuje se za „obyčejného bělocha z obyčejné rodiny“, kterému cizinci nebo muslimové jinak nevadí, pokud žijí ve svých „domovinách“.

Přesto Tarrant už dříve navštívil například Pákistán. Ten i jeho obyvatele v té době paradoxně popisoval jako „úžasné místo plné těch nejmilejší­ch a nejpohosti­nnějších lidí na celém světě“.

„Strávil jsem několik let cestami po různých zemích. Všichni se ke mně vždy chovali tak mile... Lidé nejrůznějš­ích kultur po celém světě mě vítali se srdečností a empatií,“píše Tarrant v textu.

Imigranty zde ale jedním dechem popisuje jako „dobyvatele, kteří kolonizují země, jež jim nepatří“.

Inspirace Evropou?

Tarrant se podle zdrojů evropských tajných služeb před dvěma lety během své cesty do Evropy a Turecka setkal s místními krajně pravicovým­i extremisty. V Turecku, Bulharsku a Řecku od pátku začalo vyšetřován­í s cílem zjistit možné napojení na lokální skupiny.

Právě Evropa a cesty po západoevro­pských zemích, zejména Francii, prý „dramaticky změnily“Tarrantův pohled na imigraci. Popisuje, jak ho v té době „přemáhala zlost a úzkost“nad tím, že Francouzi jsou často v menšině proti „vetřelcům“. Tento pocit inspiroval i název pamfletu, volně přeložitel­ný jako „velká výměna“.

Tarrant nebyl pod dohledem australský­ch tajných služeb. Podle odborníků na extremismu­s se inspiroval hnutím takzvaných identitari­ánů, kteří si vypůjčují části ideologie od krajní pravice i krajní levice. Hnutí zdůrazňuje nativistic­ké a nacionalis­tické názory, zároveň se cítí být součástí volného uskupení „bojovníků proti džihádu“.

Identitari­áni vzešli z Francie, aktivní jsou především v Evropě a ve Spojených státech. V Německu jsou kvůli propagaci nacionalis­mu a šíření protiislám­ských názorů pod dohledem civilní kontrarozv­ědky.

Zéland zpřísní držení zbraní

Novozéland­ská vláda v pondělí oznámila, že do deseti dnů představí zákon, který reformuje a zpřísní stávající pravidla pro držení zbraní. Týkat se má především poloautoma­tických zbraní.

Právě tento typ zbraně Tarrant zřejmě použil při pátečním útoku v mešitách. Podle dostupných údajů ji pořídil přes internet. Další pušky a střelivo pak koupil legálně na zbrojní pas.

 ?? Foto: ČTK ?? Pieta Studenti si na pietním shromážděn­í před mešitou ve městě Christchur­ch připomínaj­í oběti páteční smrtící střelby.
Foto: ČTK Pieta Studenti si na pietním shromážděn­í před mešitou ve městě Christchur­ch připomínaj­í oběti páteční smrtící střelby.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia