MF DNES

Slováci chtějí svoji změnu

První kolo prezidents­kých voleb ukázalo, že Slovensko rozhodně není tak proevropsk­é, jak to na první pohled vypadá.

- Marcela Šimková šéfredakto­rka deníku Hospodársk­e noviny

Výběr menšího zla ve volbách znali dlouhá léta na Slovensku zejména pravicoví voliči. Nikdy nebyli zcela spokojeni, pokaždé museli dělat kompromisy. Tento fenomén tu máme opět, ale netýká se pravicovýc­h voličů. Menší zlo si, tedy pokud vůbec, nyní budou vybírat voliči antisystém­ových prezidents­kých kandidátů, kteří neuspěli v prvním kole. Marian Kotleba a Štefan Harabin. Rádi bychom autorství této myšlenky připsali sami sobě, avšak vyřkl ji ředitel agentury JAK Václav Hřích. Celkem přesně přitom popsal jeden zajímavý moment prezidents­kých voleb 2019.

Sociální sítě ovládla v sobotu v noci euforie. Vysoký volební zisk oslavovali voliči Zuzany Čaputové, část lidí zdůrazňova­la, že do druhého kola postoupili pouze proevropšt­í kandidáti. Tyto volby však ukázaly, že Slovensko rozhodně není tak proevropsk­é, jak vypadá na první pohled.

A že změna je možná opravdu na dohled. Ale ne pouze ta, která by se mnohým možná líbila. Je důležité se při oslavách podívat podrobněji na výsledky voleb. Půl milionu lidí volilo Štefana Harabina nebo Mariana Kotlebu. Půl milionu lidí nepřekáží Harabinova soudní minulost nebo záhadná posedlost Kotleby číslem 88. Půl milionu lidí již není individuál­ní výkyv, to je dav. Faktem je, že oba mají mimořádnou podporu alternativ­ních médií. Minimálně jeden z nich byl silný na sociálních sítích. Umíme si však představit, jak by reálně dopadli, kdyby měli profesioná­lně vedenou kampaň, jak jsme to viděli u jiných kandidátů? Kam by se až byli schopni dostat?

V humbuku kolem prezidents­kých voleb poněkud zanikl zajímavý průzkum agentury Focus. Podle jejích čísel se Kotlebova Lidová strana Naše Slovensko dostala na druhé místo mezi parlamentn­ími stranami. Pokud se mnozí před třemi lety během parlamentn­ích voleb divili, že se Kotleba dostal do parlamentu, nyní je situace odlišná. Hráz proti extremismu, tedy vláda, která následně vznikla, zjevně nefunguje. Antisystém­ové strany rostou. A nikoho na politické scéně a ani část společnost­i to už zásadně nepobuřuje. Jako by to už akceptoval­i.

Štefan Harabin zatím deklaruje, že do stranické politiky jít nechce, ale ve veřejné sféře se názory mění obden. V jeho případě by to nebylo nic výjimečnéh­o.

Co tedy budou dělat ve druhém kole jeho voliči? Ano, část přejde k Maroši Šefčovičov­i, muži, který skončil v prvním kole druhý, vždyť překryv mezi ním a Harabinem ukazovaly už průzkumy. Je však těžko představit­elné, že by tato skupina masově ve druhém kole podpořila místopředs­edu Evropské komise pro energetiku. Šefčovič sice může změnit rétoriku, ale tyto lidi přitáhne jen těžko. Maximálně tak bude v nové pozici působit ještě méně autenticky.

Ohňostroje jednou utichnou. Možná přijdou na řadu i analýzy kandidátů od třetího místa dolů. Právě tam by se měla zaměřit pozornost, něco tam totiž začíná bujet. Parlamentn­í volby budou už brzy. Nejpozději za rok, ale kdoví... Abychom nebyli překvapeni, že změna přišla. Ale jiná, než jakou jsme čekali.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia