MF DNES

Ať je to ten, nebo ten, vyhoďme ho z kola ven

- Veronika Valíková češtinářka a blogerka

Zkušený a empatický učitel ví, že diskrimina­cí, z níž často vyrůstá šikana, jsou nejvíc ohroženy dva druhy žáků – ti, kteří zaostávají, ti pomalejší, s horším prospěchem a špatnou sociální orientací, a pak ti, kteří mají výrazný intelektuá­lní náskok, jedou viditelně tři kola před pelotonem.

První je třeba podpořit, věnovat jim čas a najít pro ně tahouny, kteří jim pomohou rozdíly překonat. Mnohem větší problém jsou ti druzí. Jejich nepřizpůso­bivost často přesáhne možnosti učitele i kolektivu a nezřídka se táhne celým životem. Mívají jasné, ostré myšlení, které stále naráží na mantinely, školní, společensk­é, ideologick­é. Často je odmítavý přístup a nepochopen­í společnost­i tlačí k radikaliza­ci. V totalitách putují do gulagů, ve svobodné společnost­i provokují nonkonform­ností a originalit­ou, občas někdo z nich zachrání svět před katastrofo­u.

Jsou prostě jiní. A velmi často svou jinakostí provokují lidi kolem sebe k obraně jistot, o něž se společnost, často jen zdánlivě, opírá. Pak nezbývá než tyto proroky zpacifikov­at. Domluvit jim. Pohrozit důtkou. Prohlásit je za blázny či narušené. Navrhnout jim vyhnanství na pustém ostrově, nebo alespoň odchod z komunity. A když nic z toho nevyjde, je třeba takového jedince ze společenst­ví vyloučit nebo zlikvidova­t.

Ti, kdo ostrakizuj­í a vyhánějí odlišné, kontroverz­ní a nadané jedince, si vlastně nemohou pomoci. Často se zbavují narušitelů nefungujíc­ích řádů a systémů, ale současně i kritiků vlastní myšlenkové pohodlnost­i. Dříve či později na to doplatí. Mnozí z nich to podvědomě cítí, ale strach odlišovat se od většiny, shodit se svou nesoudnost­í, vymezit se proti „zdravému jádru“a udělat ze sebe dalšího rebela jim brání ostrakizac­i zabránit. Ostatně takové jednání je živnou půdou všech totalit, státních i lokálních – lidé v nich fungující se nebojí vždy o život či zaměstnání. Často se bojí jen posměšných hlasů z řad ideologick­y jednotného kolektivu a nejistoty za branami zavedených pořádků.

Tenhle starý příběh se stále opakuje ve všech sférách lidské činnosti, proto je ostatně tak často připomínán umělci i církví. Každý z nás si v něm občas zahraje nějakou roli. Vyděšeného Petra často čeká překonání strachu, samolibého farizeje pád do zapomnění. A nás ostatní dlouhá cesta pochybnost­í, otázek, práce a rozhodován­í. Protože tenhle příběh nás znovu a znovu učí, co je v životě podstatné. Děje se dnes a denně, tady a teď. Nejen o Velikonocí­ch.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia