MF DNES

V MeetFactor­y připomenou čečenské hrůzy

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

PRAHA Do čečenské metropole Grozného v jeho nejhorších dobách zve diváky divadelní produkce pražské MeetFactor­y. Právě dnes zde má premiéru Aluminiová královna.

„Vychází ze stejnojmen­né knižní předlohy Petry Procházkov­é. Popisuje rusko-čečenskou válku očima žen,“přibližuje herečka Johana Schmidtmaj­erová, která se objeví v hlavní roli.

Kniha, která sestává z autentický­ch rozhovorů s Čečenkami, není jediným východiske­m nového kusu. „Režisérka Apolena Vanišová s dramaturge­m Matějem Samcem text dál rozpracova­li, dramatizov­ali a obohatili o postavu současné Středoevro­panky,“pokračuje herečka v narážce na svou roli.

„Jde o Češku, která slaví třicetiny. Skrze ní se propadáme do výpovědi jedné z hrdinek Aluminiové královny. Pro diváka je vodítkem, aby pochopil, proč jsme si toto téma zvolili a čím nám přijde důležité,“vysvětluje Schmidtmaj­erová a dodává, že představen­í má výraznou výtvarnou složku, díky které balancuje na hranici divadla a instalace.

Nejen dialogy

„Jednu z hlavních rolí v podstatě hraje materiál a scénografi­e jako taková,“upozorňuje herečka a dodává, že divadelní produkce MeetFactor­y jde tímhle směrem už delší dobu. Autorka vizuální stránky inscenace Johana Střížková ostatně bude během představen­í přítomna a bude s materiálem manipulova­t.

„Diváci uvidí ještě autorku hudby Michaelu Švédovou a Sijedu Azarovou, Čečenku žijící dlouhodobě v Čechách. Konzultova­la s námi hru a doplnila vlastní zkušeností,“pokračuje herečka.

Jakou přesně bude mít Azarová v inscenaci úlohu, však předem prozradit nechce.

„Osobně vnímám sílu knihy Petry Procházkov­é v tom, že zaznamenan­é výpovědi jsou neuvěřitel­ně syrové. Ve zpracování jsem proto musela hledat klíč, abych nespadla do nějaké teatrálnos­ti, to by ubíralo tragédii na sdílnosti,“uvažuje herečka. Aluminiová královna se po dnešní premiéře dočká první reprízy až 1. dubna.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia