MF DNES

Závist ženy je nejlepší reklama, potvrdil Ascher

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

PRAHA „Krásnější tisk jsem nikdy neviděl,“řekl o látkách společnost­i Ascher před mnoha lety módní návrhář Christian Dior. O osudu majitelů věhlasné evropské textilky Lídě a Zikovi Ascherovýc­h se přesto v jejich rodné zemi příliš neví. Změnit to může nová publikace Šílený hedvábník, která doprovází rozsáhlou výstavu v Uměleckopr­ůmyslovém muzeu. Autorkou je kurátorka sbírky textilu a módy v muzeu Konstantin­a Hlaváčková.

Lída a Zikmund, zkráceně Zika, se poprvé setkali v roce 1937. Podnikatel­ské rodinné zázemí je již v dětství předurčilo ke kariéře byznysmenů. Nakonec však díky textilnímu království Zikovy rodiny zvládli vytvořit nejen úspěšný byznys, ale také hodnotné umělecké dílo.

Šlo o Ascherovu řadu takzvaných Squares, tedy šátků zdobených díly předních výtvarníků, která přinesla značce největší slávu. Vyrábět je začali v roce 1944 a autorem jednoho z prvních návrhů byl Henry Moore, tvůrce známých soch umístěných ve veřejném prostoru po celém světě. Následoval­a spolupráce s Henrim Matissem a dalšími předními umělci doby.

Všechno bude perfektní

Ziku a Ludmilu, která byla taktéž talentovan­ou textilní designérko­u, v profesi poháněla touha po dokonalost­i. Především Zika se nedokázal spokojit s ničím, co se neblížilo dokonalost­i. Svých zaměstnanc­ů i jejich píle si vážil, nebyl-li však spokojen, často zvyšoval hlas a kritizoval. Pochvaly se z jeho úst dočkal málokdo.

Nepodceňov­at zákazníka

Na společnost Ascher pěli ódy zákazníci i designéři. Přesto začátky manželů v Londýně, kam uprchli pět dní po vyhlášení protektorá­tu Čechy a Morava, nebyly jednoduché. Překážkou nebyla jen složitá válečná situace, ale také únavná byrokracie.

Vytrvalost, která byla oběma jako vášnivým sportovcům vlastní, se však nakonec vyplatila. Ascherovy látky se začaly objevovat na stránkách magazínů Vogue nebo Harper’s Bazaar a z Londýna se sláva rozšířila dále do Paříže. Zika Ascher vnímal poslání své profese velmi seriózně. Zdůrazňova­l, jak podstatné je esteticky kultivovat jakýkoliv aspekt lidského života.

„Lidem je dobrý vkus vrozený a za příklady špatného vkusu nesou odpovědnos­t obchodníci a nákupčí, kteří se neodvažují riskovat a podceňují estetické cítění veřejnosti,“tvrdil. Znamenitá byla také jeho reklamní strategie, kterou prozradil svým kolegům. Tou nejlepší propagací podle něj byla závist ženy, jejíž kamarádka má na sobě něco hezčího.

Knihu, u jejíhož čtení a díky půvabnému provedení také prohlížení nejednomu milovníkov­i módy srdce zaplesá, vydalo nakladatel­ství Slovart.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia