MF DNES

Před heřmánkem smekni, před bezem klekni

- — Magdalena Nová

Když zrovna nekvete, příliš parády nenadělá, prostě takové zelené roští v rohu zahrady u kompostu a na každé mezi. Jenže na přelomu května a června se bezové keře obalí nadýchaným­i smetanovým­i květy, které kolem sebe šíří intenzivní vůni – to pak bereme černý bez na milost a také útokem.

Aby taky ne, když jsou tahle střapatá květenství bezu černého, latinsky zvaného Sambucus nigra, hotovou příruční lékárnou. Jen posuďte, podle tradičního léčitelstv­í mají blahodárný vliv na revma, močopudné účinky, podporují pocení a pomáhají regenerova­t játra. Čaj se užívá při nachlazení, horečce, kašli a chrapotu, protože uvolňuje dýchací cesty a zlepšuje vykašláván­í.

Bioflavono­idy z květů mají také antioxidač­ní, protizánět­livé a antibakter­iální vlastnosti. Navíc květy uspořádané v bohatých latách obsahují i kyseliny, které pomáhají při redukci hmotnosti, zlepšují pružnost cévních stěn, a tím podporují snižování krevního tlaku, a mají navíc laxativní účinky.

Chrání dům a navíc chutná

Není proto divu, že černý bez, který je v naší kotlině opravdu doma, považovali už staří Slované za posvátný strom. A před nimi uctívali dřevinu z čeledi pižmovkovi­tých také Keltové, kteří mu přikládali doslova magické účinky. Měsíc, kdy se sbírají jeho plody zvané bezinky, tedy „po našem“říjen, byl zasvěcen právě bezu.

A nemusíme se přehrabova­t ani v tak vzdálené minulosti, ještě generace našich prarodičů spoléhala na mimořádné vlastnosti černého bezu, o čemž svědčí i tradované rčení „před heřmánkem smekni, před bezem klekni“. Naši předci věřili, že bezové keře chrání dům před přírodními pohromami, a proto nevěsta dostávala bezovou sazenici, aby ji vysadila v novém bydlišti. A dívky, které nedočkavě vyhlížely ženicha, se na Štědrý den vrhaly na keře s veršem: „Třesu, třesu bez, ozvi se mi pes, kde můj milý jest!“a vyhlížely, ze které sousedovic zahrady se ozve štěkání.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia