MF DNES

Půl miliardy radnicím

-

PRAHA Magistrát rozdělí letos mezi jednotlivé městské části půl miliardy korun z rozpočtové rezervy. Většina peněz půjde na projekty ve školství. Radnice je použijí také na úpravy veřejných prostranst­ví nebo rozvoj veřejné vybavenost­i. Město podpoří 66 projektů.

Větší část z rezervy dostanou velké městské části označené číslicí, celkem 279,2 milionu korun. „Hodnotili jsme hlavně připraveno­st projektu a jeho význam, zohledňova­li jsme i očekávaný demografic­ký vývoj tak, aby šlo skutečně o investice, které neztratí smysl ani v budoucnu,“řekl náměstek primátora Pavel Vyhnánek (Praha sobě).

Největší část z rezervy je určena na rozvoj mateřských a základních škol, do kterých budou moci radnice investovat dohromady 381 milionů korun. Peníze dostane kupříkladu Praha 3 na kompletní opravu Mateřské školy Buková, Praha 8 na přestavbu sauny na skautskou klubovnu u Mateřské školy Dolákova nebo Praha 13 na výstavbu učeben v Základní škole Kuncova.

Projekty v oblasti veřejného prostoru budou stát 125 milionů, kdy Kolovraty dostanou pět milionů na rozšíření hřbitova, o tři miliony více pak Praha 10 na rekonstruk­ci prostoru před Obchodním centrem Cíl a ještě o něco více Praha 22 na opravu parku a cukrovarsk­ého rybníka. Praha 20 zase obdrží 10 milionů na opravu památkově chráněné bývalé stodoly Chvalské tvrze.

Peníze z rezervy dostanou radnice poté, co je na svém čtvrtečním zasedání projednají a schválí pražští zastupitel­é. Na využití peněz budou mít městské části letošní a příští rok. Další prostředky potom podle Vyhnánka půjdou na městské části také v podobě projektů, které plánuje a bude financovat magistrát.

Městské části dostanou od magistrátu letos kromě výše zmíněných investic také peníze na svůj chod, a to dohromady 5,76 miliardy. Z celkové sumy tvoří 905 milionů korun příspěvek na výkon státní správy. Nejvíc peněz získají velké městské části Praha 1 až 22, a to dohromady přes čtyři miliardy. Největší a nejlidnatě­jší Praha 4 dostane 425,2 milionu. Naopak do nejmenší městské části Nedvězí dorazí z rozpočtu 1,7 milionu korun. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia