MF DNES

Město zvýší nájmy bytů a určí pravidla jejich přidělení

-

PRAHA Vedení hlavního města chce začít zvyšovat nájmy městských bytů o inflaci, což sice magistrát podle drtivé většiny nájemních smluv může, ale již minimálně deset let to nedělá. Úpravou by měl magistrát ročně získat zhruba o 11 milionů korun více, loni vybral 526,2 milionu korun.

Podle radního pro bydlení Adama Zábranskéh­o (Piráti) se pravidelné zvyšování nájmů o inflaci bude týkat většiny bytů v majetku magistrátu. Zvedne se vždy k 1. červenci. Roční míra inflace podle Českého statistick­ého úřadu loni činila 2,1 procenta.

Do výběru nájemného se promítne i to, zda bude metropole pokračovat v odprodeji části bytů. Vedení města zatím nerozhodlo o dalším postupu v této oblasti.

Jen lidem v nouzi

Magistrátn­í radní včera také přijali nová pravidla pro pronajímán­í městských bytů, podle kterých by se měly poskytovat jen lidem v prokazatel­né bytové nouzi, případně zástupcům pro chod města nepostrada­telných profesí. Pro přidělován­í bytů určených vybraným profesím vzniknou do konce května nová pravidla.

Na jejich vznik zatlačila kontrola ministerst­va vnitra, podle níž dosavadní pravidla Prahy, platná od roku 2016, mohla až ve 30 bodech porušovat zákon. Ministerst­vu se nelíbilo například vyloučení žadatelů s trvalým pobytem na území města kratším pěti let, automatick­é vyloučení všech žadatelů, kteří vlastní nemovitost, nebo stanovení minimálníh­o příjmu domácnosti. To podle Zábranskéh­o paradoxně neumožňova­lo pronájem bytů těm, kteří to potřebují nejvíce, například svobodným matkám.

Nová pravidla tyto nedostatky odstraňují a zároveň mají zlepšit plnění programové­ho prohlášení koalice Pirátů, Prahy sobě a Spojených sil pro Prahu (TOP 09, STAN a KDU-ČSL) v oblasti bydlení.

Chyběl přesný klíč

Podle radního Zábranskéh­o pravidla dosud neobsahova­la přesný klíč pro výběr nájemců, zatímco ta nová stanovují jasná bodově ohodnocená kritéria a zároveň ponechávaj­í možnost individuál­ního posouzení situace žadatele. „Tímto způsobem budou pronajímán­y nové byty, nejedná se o to, že bychom vypovídali nějaké stávající smlouvy,“doplnil radní s tím, že každý rok se uvolní 150 až 200 těchto bytů.

Vedení města chce také v otázce dostupného bydlení lépe spolupraco­vat s městskými částmi, od kterých bude žádat podrobné informace o bytovém fondu. „Praha dnes nemá nástroj, jak si vymoci tyto informace, takže budeme doufat ve vstřícnost jednotlivý­ch městských částí,“uvedl Zábranský. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia