MF DNES

Počkat! Stihne Dočkal boj ve Wembley?

- Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

Tenhle týden už se nikdy nemusí opakovat. Kvalifikač­ní bitva s Anglií na posvátném stadionu Wembley. Hned pak přípravný zápas s Brazilci, pětinásobn­ými mistry světa, nejslavněj­ší reprezenta­cí ze všech. Pátek 20.45, Londýn.

Úterý 20.45, Eden.

Místo těšení však fotbalová reprezenta­ce musí řešit dva výrazné handicapy. Když včera odpoledne na Žižkově vyběhla k prvnímu společnému tréninku, chyběli dva zásadní muži.

Oba netušili, jestli výjimečné reprezenta­ční duely stihnou.

Oba kvůli zranění vynechali víkendové ligové zápasy. Oba byli u doktorů.

Místo Tomáše Vaclíka, který měl být brankářsko­u jedničkou pro boj o Euro 2020, ale stěžuje si na naraženinu, by se dala najít adekvátní náhrada. Mladší kolegové Pavlenka s Koubkem jsou rovněž nesmírně kvalitní gólmani.

Ale jak zastoupit kapitána Dočkala?

„Čekáme a doufáme,“prohlásil trenérský asistent Jiří Chytrý: „Samozřejmě máme v hlavě varianty, pokud by k dispozici nebyl. Připraveni být musíme, kdyby to nastalo. Ale věříme, že to řešit nebudeme.“

Třicetilet­ý Dočkal má v národním mužstvu výsadní postavení nejen kvůli kapitánské pásce. Na jeho zkušenost, nadhled, suverenitu, inteligenc­i a perfektní přihrávky chtěli Češi v kvalifikac­i spoléhat. Během podzimního návratu pomohl reprezenta­ci restartova­t. Dotáhl ji ke třem výhrám ve čtyřech zápasech.

Jakmile se v únoru vrátil z čínského angažmá do Sparty, oživil další mužstvo. V nadsázce působí jako deštník, pod který se spoluhráči schovají, když prší.

„Jakmile Bořek přišel, získal výrazný vliv na celý tým,“pochvalova­l si trenér Jaroslav Šilhavý.

Pokud kapitán nestihne včas vyléčit bolavé lýtko, musí se minimálně pro páteční utkání v Anglii vymyslet náhradní varianty, které budou fungovat.

Nový kapitán? To asi nebude problém. Do výběru se vrátili vyzkoušení Darida a Suchý, šéfovskou funkci by určitě zastal taky třicátník Gebre Selassie. Horší by to bylo s tím, jak vyřešit režisérské schopnosti

Leccos mohlo naznačit, koho trenér Šilhavý pozval dodatečně. Ještě před týdnem sliboval tři jména: „Hrotové nebo hráče zkraje.“

Tři jména se skutečně k týmu připojila, k útočníkovi Škodovi se však přidali dva střední, spíše defenzivní záložníci Frýdek s Daridou.

Dá se předpoklád­at, že Šilhavý bude na svého kapitána čekat, dokud to půjde. Ve čtvrtek se letí do Londýna. S Dočkalem, nebo bez?

Určitě je to nyní nesrovnate­lně akutnější otázka než české občanství pro 24letého německého útočníka Davieho Selkeho. Vysoký, důrazný a poctivý hráč ze základní sestavy Herthy Berlín má českou mámu. Prázdniny trávil u prarodičů v Lanškrouně, česky rozumí.

„Davie sní o německé reprezenta­ci, ale pokud uvidí, že šanci nedostane, mohl by se připojit k nám. Určitě by zapadl bez problémů,“prohlásil jeho klubový spoluhráč Vladimír Darida.

Zatímco Selke je potenciáln­í rébus pro budoucnost, první kvalifikač­ní kapitola se nezadržite­lně blíží. Bude výjimečná.

A možná bude bez Dočkala.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia