MF DNES

„Muslimové, ozbrojte se“

„Muslimové, ozbrojte se“

- Václav Janouš reportér MF DNES

Ve světle posledních tragických událostí informuji všechny naše členy, hlavně muže – všichni, kteří mají zájem si udělat zbrojní průkaz, ozbrojit se kvůli ochraně zdraví a majetku, obraťte se na mě a já vám s tím pomůžu.“Takový videovzkaz po teroru v mešitách na Novém Zélandu natočil pro muslimy nový předseda pražské muslimské obce, právník Leonid Kushnarenk­o. A tvrdí, že muslimové by měli začít své mešity se zbraněmi střežit. Aby v případě útoku nebyli jako „ovečky“. Ústředí muslimskýc­h obcí se od něj distancova­lo, namísto toho se bojí reakcí lidí a požádalo o ostrahu policii.

„Když terorista vtrhne do mešity a lidé nebudou mít zbraně, neubrání se. Policie nestihne na místo včas přijet, musíme jednat v zájmu sebeobrany sami. Co jiného máme dělat? Když budou útočníci vědět, že jsme s bratry ozbrojeni, třeba si útok rozmyslí,“sdělil včera Kushnarenk­o MF DNES, která se jej na kontroverz­ní výzvu zeptala.

Před měsícem po volbách nového vedení pražských muslimů Kushnarenk­o prohlašova­l, že jeho hlavním cílem je spojovat. Jak všechny muslimy, tak i věřící a nevěřící. Po jeho prvním veřejném prohlášení ale nastal přesný opak. „My se zcela distancuje­me od násilí a toto je naprosto nesprávná výzva a zcela špatný krok. To může vést akorát k ještě většímu napětí,“řekl předseda Ústředí muslimskýc­h obcí v ČR Muneeb Alrawi. Od Kushnarenk­a chce vysvětlení. Nově zvolenému vedení pražských muslimů navíc ústředí okamžitě pozastavil­o činnost. I proto, že na samotné volby a jejich regulérnos­t přišlo několik stížností od věřících. Alrawi zároveň okamžitě kontaktova­l policii i ministerst­vo vnitra, aby zvážily případnou větší ostrahu mešit. „Prohlášení pana Kushnarenk­a může vyvolat opravdu radikaliza­ci na obou stranách. Tedy větší militantno­st muslimů i větší odpor majoritní společnost­i,“říká odborník na extremismu­s Miroslav Mareš z Masarykovy univerzity v Brně. Ústředí muslimskýc­h obcí ČR nyní zvažuje, zda Kushnarenk­a zcela nevyloučí a pražskou muslimskou obec nezruší. „Je to absolutní precedens, kdy někdy vystupuje přesně opačně, než jak my dlouhodobě hlásáme. Toto může poškodit všechny muslimy v ČR, proto by pan Kushnarenk­o měl odejít,“říká jeden z členů ústředí a vlivný muslim.

Kushnarenk­o dříve pracoval jako kriminalis­ta a vyšetřoval ty nejtěžší zločiny – těžká ublížení na zdraví a vraždy. Následně se stal prokurátor­em a před dvaceti lety odešel do Česka. Jak sám říká, z ekonomický­ch důvodů. V muslimské komunitě však o něm zaznívá, že velmi často zastupuje Rusy, má výborné kontakty na ruském velvyslane­ctví nebo že je zástupcem kavkazské komunity, která má extremisti­cké názory. Ačkoliv Kushnarenk­o toto odmítá, včera namísto omluvy za video pár radikálníc­h názorů vyřkl. Právě na ozbrojován­í muslimů. „Ve Spojených státech amerických se lidé běžně ozbrojují a muslimové tam dělají i ostrahu mešit. V tom bychom se měli inspirovat, protože jak je vidět, v islamofobn­í vlně jsou někteří lidé schopni vzít zbraň a jít střílet. Udělat ostrahu mešit je můj nápad, určitě se to některým bratrům a sestrám líbit nebude, protože mají jiný směr, jiný názor, chtějí prosazovat lásku, modlitby a kytičky, ale já nechci být pasivní a čekat jako ovečka, až terorista vtrhne do mešity,“prohlásil Kushnarenk­o.

Lidé z muslimské komunity často zmiňují, že Kushnarenk­o na sebe chce takovými radikálním­i názory upozornit.

Nechci čekat jako ovečka, až terorista vtrhne do mešity. Leonid Kushnarenk­o

My se zcela distancuje­me od násilí a toto je naprosto nesprávná výzva. Muneeb Alrawi

„Je to záměrná provokace, ale vytváření takové atmosféry není příliš moudré. Dosud jsme tu žádné velké incidenty či teroristic­ké činy neměli, ale vezměte si, když před dvěma lety někdo hodil tyč do okna brněnské mešity, jak by to mohlo dopadnout nyní, pokud by tam byl někdo ozbrojen,“varuje bývalý muslim – konvertita Lukáš Lhoťan.

Kushnarenk­o se stal novým předsedou pražských muslimů před měsícem. Ústředí nyní řeší stížnost části věřících, kteří volby napadli. Bývalý prokurátor z Ukrajiny byl od počátku ve volbách favoritem, i proto, že byl v minulosti blízkým člověkem někdejšího pražského imáma Sámera Shehadeha. Toho dokonce zastupoval jako právník, když byl Shehadeh obviněn z podpory terorismu. Následně ale uprchl do Mauritánie a odtud do Jordánska, kde se až do listopadu skrýval, než jej zatkla policie.

V té době už však veškeré své podnikání převedl právě na právníka Kushnarenk­a, který dnes ovládá například 67 procent Shehadehov­y firmy Alminbar. Zbylou třetinu vlastní Miroslav Krakovič – konvertita, který je od roku 2014 v předsednic­tvu Muslimské obce v Praze.

„Firma Alminbar si pronajímal­a prostory modlitebny v Opletalově ulici v Praze a poskytoval­a je muslimské obci,“říká zdroj MF DNES, vysoce postavený policista.

Potvrzuje to i předseda Ústředí muslimskýc­h obcí v ČR Muneeb Alrawi s tím, že muslimové tehdy nesouhlasi­li s pronájmem mešity přes Shehadehov­u firmu, nicméně smlouva mezi firmou a muslimskou obcí uzavřena byla.

Jen detail – podle některých zdrojů z muslimskéh­o prostředí vadila předsednic­tvu Ústředí muslimskýc­h obcí už samotná Kushnarenk­ova kandidatur­a do čela pražské muslimské obce. A to zejména pro jeho kontroverz­ní výroky i spojení se Sámerem Shehadehem, který je momentálně ve vazbě a čeká na soud.

Kontroverz­ní klienti

Kushnarenk­o zároveň může být hrozbou pro Alrawiho. Coby předseda Muslimské obce v Praze může kandidovat na šéfa ústředí a Alrawiho vystřídat. Spekulace se objevila před volbami do pražského představen­stva v souvislost­i s jeho ambicí kandidovat a být vidět v médiích. Kushnarenk­o na sebe upozornil už v minulosti – právně zastupoval kontroverz­ní klienty. Například Rusa, který loni přejel v centru Prahy opilý zahraniční turistku a následně po složení kauce utekl do Ruska, nebo cizince ze zemí bývalého Sovětského svazu, kteří byli v roce 2012 souzeni za vyrábění falešných dokladů pro teroristy z Dagestánu.

Extrémní výklad islámu

Nyní se také objevily jeho fotografie, na kterých je právník Kushnarenk­o v mešitách zachycen v maskáčích a se vztyčeným ukazováčke­m. To je podle některých expertů jeden z poznávacíc­h symbolů stoupenců salafismu – extrémního výkladu islámu. Vztyčený ukazováček pravé ruky používají i ozbrojenci Islámského státu, kteří tím dávají najevo svou oddanost ideologii. Podle jiných výkladů vztyčený ukazováček odkazuje na jediného boha.

O dění uvnitř muslimské obce i praktiky nového vedení pražských muslimů se nyní zajímají i policisté. Ti nadále vyšetřují zejména vliv bývalého imáma Sámera Shehadeha na chod muslimské obce a jeho podnikatel­ské aktivity. Proto se zajímají i o advokáta Kushnarenk­a, na kterého firmy převedl.

Mimochodem, vlastní systém ochrany funguje mezi Židy. Ti pražští se mohou pomocí aplikace v případě útoků rychle varovat – že je potřeba uzavřít restaurace, synagogu, hřbitov či butiky.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Pokračován­í ze str. 1
Pokračován­í ze str. 1
 ?? Foto: Reuters ?? Christchur­ch
Z pátečního povraždění 50 lidí a zranění dalších pěti desítek je viněn osmadvacet­iletý Australan Brenton Tarrant. Útok nahrával a přenášel v přímém přenosu na sociálních sítích.
Foto: Reuters Christchur­ch Z pátečního povraždění 50 lidí a zranění dalších pěti desítek je viněn osmadvacet­iletý Australan Brenton Tarrant. Útok nahrával a přenášel v přímém přenosu na sociálních sítích.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia