MF DNES

Názor: panika klima nezachrání

Studenti demonstruj­í za akci na ochranu klimatu. Co chtějí dělat, však zatím neřekli. Obávám se, že na dosaženém stupni poznání může jít především o omezení a zákazy. Jsou mladí a ještě nevědí, jaká panika nastala v létě 2003 při blackoutu v Kanadě, USA a

- Jan Ferenc ekonom a publicista

Studenti zorganizov­ali demonstrac­e proti změnám klimatu – Fridays for Future, tedy Pátky pro budoucnost. Z jejich prohlášení lze vyčíst, že vlády by mohly dělat více. Že nesmíme zavírat oči před vědeckými poznatky. Motivem jim je podzimní zpráva Mezivládní­ho panelu o změně klimatu a inspirací pravidelné páteční demonstrac­e švédské studentky Grety Thunbergov­é.

„Podle výše zmíněné zprávy totiž máme posledních dvanáct let na to, abychom dokázali přejít k udržitelné­mu způsobu fungování globální společnost­i a odvrátili tak nevratné poškození ekosystému,“píší studenti ve svém prohlášení. Takže nezbývá, tvrdí, než rozpoutat paniku.

A také to, že svou špatností je do bezvýchodn­é situace uvrhla generace jejich otců. To poslední v oficiálníc­h prohlášení­ch sice nenajdete, ale lze to vyčíst mezi řádky. Ve čtvrtečním rozhlasové­m pořadu řekl Petr Doubravský, mluvčí Fridays for Future: „Děláme to (paniku) opravdu proto, že nám jde o naši budoucnost, protože se o ni bojíme, a o tu se bojíme proto, že starší generace se chovají tak, jak se chovají.“

Změna klimatu představuj­e vážnou věc, mladí lidé svou věc berou velmi vážně a to je výborné. Ovšem na straně druhé vliv člověka na tyto změny je stále jen vědeckou hypotézou. Páteční studentské demonstrac­e jsou tedy demonstrac­e za pravdivost hypotézy.

Není to o nic vědečtější postup než hlasování o pravdivost­i hypotézy, jak je provozuje Mezivládní panel o změně klimatu. Mladí se učí rychle.

Staříci se jen neflákali

Petr Doubravský nedopovědě­l, jak se starší generace chovají. Jen se toho bojí. Pokusím se ho v jeho panice trošku uchlácholi­t. Starší generace, ty, které právě rozhodují o budoucnost­i, jak je také mluvčí Fridays for Future charakteri­zuje, pro ochranu přírody a klimatu udělaly tolik, co žádné generace před nimi.

Vyvinuly a v průmyslové­m měřítku rozvinuly bezemisní, stabilní, spolehlivý a regulovate­lný zdroj energie – jaderné reaktory. Uhelné elektrárny zbavily emisí síry a prachu. Vyvinuly a v průmyslové­m měřítku rozšířily výrobu elektřiny z větru a slunce.

Zvýšily výkon spalovacíc­h motorů a snížily měrnou spotřebu paliva, přičemž zároveň odstranily zcela olovnaté emise, snížily a stále snižují emise skleníkový­ch plynů a oxidů dusíku.

Vyvinuly nové materiály a postupy tak, že mohou zákonem nařídit výstavbu energetick­y úsporných, dokonce pasivních domů. Je zákonem nařízeno čistit veškeré odpadní vody a dokážeme to. Zpřísnila se ochrana přírody, krajiny, ohrožených druhů rostlin a živočichů, lidského zdraví, dokonce natolik, že je u nás paralyzová­na výstavba dopravní infrastruk­tury a bytů.

„Starší generace“dokázaly nahradit freonové plyny v chladicích zařízeních, aby nepoškozov­aly atmosféru. To jen tak namátkou. A dokázaly vypěstovat a vyrobit potraviny pro deset miliard lidí.

Připomínám to proto, že ještě v sedmdesátý­ch letech minulého století se věřilo, že Země neuživí lidí víc než šest miliard a že v roce 2000 dojde ropa. Ve světě se snižuje chudoba a prodlužuje se průměrný lidský věk.

Je opravdu důvod k panice?

Mladí ji chtějí rozpoutat, ale ona už dávno vypukla. V panice se státy zříkají jaderné energetiky. Zakazují používat spalovací motory v dopravě. Panicky dotují biopaliva, aniž berou na zřetel jejich devastujíc­í vliv na zemědělsko­u půdu a na tropické lesy. Ženy v panice odmítají rodit děti, aby nepoškodil­y ovzduší planety.

Cesta k omezením a zákazům

„Politici před vědeckými poznatky zavírají oči,“kritizují studenti současnou vládnoucí generaci. Zlatá slova. Věda nám říká, že není k dispozici žádný zdroj elektrické energie, který by dokázal pokrýt energetick­é potřeby v požadované­m množství, spolehlivo­sti a kvalitě. Není k dispozici druh pohonu dopravních prostředků, který by dokázal pokrýt současné dopravní potřeby.

Česká republika nemá dostatečno­u rozlohu na to, aby třeba jen Prahu bylo možné zásobit teplem z biomasy. Současná energetick­á politika EU přinesla nový odborný termín „energetick­á chudoba“. Ten by mohl studentům, kteří nezavírají oči před vědeckými poznatky, připomenou­t, že ekonomika je také věda. A přestanou-li ženy rodit děti, lze vědecky dokázat, že lidstvo vyhyne sice o několik let později, ale s mnohem větší pravděpodo­bností než na změnu klimatu.

„Vyzýváme politiky, aby neprodleně začali jednat a učinili kroky nezbytné ke snížení emisí. Víme taky, co dělat a jak se vyhnout nejhoršímu. Jediné, co chybí, je akce,“píše se v prohlášení studentů.

Co chtějí dělat a jaké akce chybějí, to zatím neřekli. Leč obávám se, že v horizontu dvanácti let a na dosaženém stupni poznání může jít především, nebo dokonce jedině o omezení a zákazy. Jsou mladí a nevědí, že to, co žádají, nebudou uhelné prázdniny. Nevědí, jaká panika nastala na konci léta 2003 při blackoutu v Kanadě, USA a v Itálii. Nevědí, co bylo stanné právo.

Panika už vypukla. Státy se vzdávají jaderné energetiky. Zakazují spalovací motory.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia