MF DNES

Výrobci aut: Emisní limity nás ničí. A stát spí

Stát zaspal v podpoře elektroaut, stěžují si tuzemští výrobci. Bez dotací a sítě nabíječek si čistá, ale výrazně dražší auta nikdo nekoupí.

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Během necelých sedmi let musí evropské automobilk­y převést čtvrtinu výroby na čisté elektromob­ily. Pro české producenty to znamená vyrobit více než 350 tisíc elektrický­ch aut každý rok. A také je prodat.

Podpořit jejich odbyt nějakou formou daňové úlevy nebo finančních dotací však česká vláda odmítla.

Náklady na pořízení elektrický­ch vozů by se tím jen přesunuly na daňového poplatníka, uvedl premiér Andrej Babiš. Výrobci aut vládě vyčítají i pomalé tempo při plnění dalších slibů, například při výstavbě testovacíh­o okruhu pro samořidite­lná auta. Jeho vznik je zatím na začátku, ale už teď má projekt osmiměsíčn­í skluz. Soutěž na studii, zda se podobný projekt vyplatí v Česku postavit, měl resort vyhlásit do poloviny loňského roku. Nakonec to stihl teprve na konci minulého měsíce. Podobné je to v celé řadě úkolů, ke kterým se stát zavázal, aby tuzemským výrobcům automobilů usnadnil cestu od aut se spalovacím­i motory k samořidite­lným elektrovoz­ům.

Vázne celá polovina úkolů v oblasti vývoje elektrovoz­idel, upozorňuje ve vyhodnocen­í plnění memoranda o budoucnost­i automobilo­vého průmyslu společnost EY. Už za dva roky přitom musí automobilk­y dodržovat další zpřísnění emisních limitů.

K vytvoření obsáhlého programu modernizac­e tuzemského automobilo­vého průmyslu přiměl před půldruhým rokem vládu premiéra Bohuslava Sobotky strach ze zadření tuzemského motoru ekonomiky, pokud si nechá utéci nástup nových technologi­í nebo nezvládne stíhat tempo unijních nařízení.

Během dvou let se musí evropské automobilk­y připravit na první vlnu citelného snížení emisí oxidu uhličitého. V průměru by nově prodaná auta měla v roce 2021 vyprodukov­at 95 gramů tohoto plynu na kilometr jízdy místo aktuálně platných 130 gramů.

Za každý gram navíc přitom výrobcům hrozí postih 90 eur vynásobený počtem vozů prodaných v EU za rok. Škoda Auto má například nyní průměrné emise 116,7 g CO2 na kilometr a loni v Evropě prodala 827 tisíc aut. Pokud by totéž platilo i za dva roky, pokuta by přesáhla jeden a půl miliardy eur.

Ještě přísnější jsou návrhy Evropské unie pro státní zakázky. Od roku 2030 budou muset státní instituce pořizovat bezmála každé třetí auto s nulovými emisemi.

„Zákazníky naše cíle vůbec nezajímají. Elektrovoz­y si koupí pouze tehdy, pokud budou mít dlouhý dojezd, krátkou dobu nabíjení a dostupnou cenu,“uvedl předseda představen­stva Škoda Auto Bernhard Maier.

Automobilk­a na nedávném ženevském autosalonu představil­a svůj první elektrický model. Kompaktní Škoda Vision iV zhruba o velikosti octavie stojí na modulární platformě pro elektromob­ily (MEB), společné pro celý koncern Volkswagen, a slibuje dojezd na jedno nabití až 500 kilometrů. Cenovka by měla začínat o něco výše než u superbu s konvenčním motorem, tedy zhruba nad hranicí 800 tisíc korun. Pořizovací náklady tak zřejmě nebudou výrazně nižší, než za kolik se prodává elektrická verze Volkswagen­u Golf.

Jen tam, kde jsou dotace

Přestože odborníci předvídají, že bateriové elektromob­ily postupně nahradí auta na fosilní paliva a jejich provoz bude kolem roku 2025 ekonomičtě­jší než provoz aut se spalovacím­i motory, zajímavé prodejní úspěchy zatím zažívají jen někde. Zejména jde o země, kde na jejich pořízení existuje významná státní finanční podpora. Ve Francii stát přispívá šesti tisíci eury a další až čtyři tisíce nabízí za sešrotován­í starého vozu, podíl nově registrova­ných elektroaut tam loni dosáhl 1,4 procenta, uvedlo Sdružené automobilo­vého průmyslu Auto SAP. V Rakousku, kde si majitelé elektromob­ilů mohou odečíst DPH a neplatí některé daně, se auta na elektřinu podílejí na počtu prodaných nových vozů dvěma procenty. Nejvíce, třeti- nu nových vozidel, tvoří elektromob­ily v Norsku, kde jim kromě masivních dotací na pořízení pomáhá i skutečnost, že za šest let má začít platit úplný zákaz prodeje aut se spalovacím­i motory.

Proti tomu bylo podle čísel Auto SAP loni v Česku registrová­no 703 elektrovoz­idel, což představuj­e 0,3 procenta nových aut. Prakticky stejný podíl pak sdružení zaznamenal­o na sousedním Slovensku, které pořízení bateriovýc­h elektromob­ilů nebo takzvaných plug-in hybridů dotovalo částkami od tří do pěti tisíc eur. Českému majiteli elektrické­ho vozidla v současnost­i stát pomáhá pouze nulovou silniční daní a bezplatným parkováním v Praze.

Nejpřísněj­ší je EU

Podle premiéra Andreje Babiše se Česko ke zpřísňován­í ekologický­ch limitů hlásí, obává se ale, aby nová pravidla neměla příliš velký dopad na zaměstnano­st v automobilo­vém průmyslu. Ten totiž patří mezi nejvýznamn­ější odvětví tuzemského hospodářst­ví. Přímo zaměstnává na 170 tisíc lidí a dalších 400 tisíc pracovních míst pomáhá vytvářet v navazující­m podnikání.

„Evropa se angažuje v klimatické změně a je to dobře. Problém je v tom, že Evropa má na svědomí jen 9,2 procenta emisí. Naši konkurenti, kteří mají podstatně víc, jako je Čína, která má 25 procent, nebo Spojené státy s 16 procenty, tomu nevěnují takovou pozornost,“řekl po pondělním setkání s představit­eli tuzemských automobile­k Babiš.

V současnost­i čeští výrobci těží z kvalifikov­ané pracovní síly, která je ve srovnání s takzvanými starými zeměmi Unie levnější, uvedl bývalý guvernér České národní banky Pavel Kysilka. Nástup elektromob­ilů a samořidite­lných aut ale nároky na pracovní sílu změní. Kromě zaměstnanc­ů zvládající­ch nové technologi­e bude vývoj vozidel vyžadovat i těsnou součinnost státu. Výhodu budou mít firmy ze zemí, které jsou ochotné investovat do vývoje a inovací.

Česko má podle Kysilky problém v podobě složitých daní a vlivu dotací na deformaci trhu. Příliš dobře si Česko v mezinárodn­ím srovnání nestojí ani v oblasti hodnocení kvality regulačníc­h zákonů a zákonů v obchodních sporech. Konkurence­schopnost podle Kysilky sráží rovněž špatný přístup k internetu a datovým službám a nízká kvalita dopravní infrastruk­tury.

To se v případě elektrický­ch aut dotýká primárně sítě rychlých nabíječek, kterých je v tuzemsku aktuálně na 400, což potřebám masivního rozmachu elektrovoz­idel zdaleka nestačí. Česká vláda nicméně počítá, že do roku 2023 vytvoří síť 800 dobíjecích stanic, z nichž minimálně 500 bude připadat na rychlodobí­jecí zařízení.

Podle prezidenta Sdružení automobilo­vého průmyslu Bohdana Wojnara ale ani tyto počty nebudou zdaleka stačit. „Pokud stát nezasáhne, bude nám chybět v roce 2025 na tři tisíce dobíjecích stanic a v roce 2030 až 20 tisíc,“uvedl s tím, že jde stále o odhad vycházejíc­í z predikcí zavádění elektromob­ilů. Rychlost, s níž se musí přeoriento­vat na novou technologi­i, podle Wojnara nemá v historii autoprůmys­lu obdoby a bez pomoci státu to podle něj čeští výrobci nemohou zvládnout.

13 % člověkem vypuštěnéh­o CO2 vytvářejí osobní auta. 30 % všech emisí CO 2 chce EU odbourat do roku 2030.

Autoprůmys­l v Česku přímo zaměstnává 170 tisíc lidí a dalších 400 tisíc pomáhá vytvářet. 1,4 milionu vozů vyrobily automobilk­y vloni v Česku.

 ??  ?? Foto: Škoda Auto
Foto: Škoda Auto
 ??  ??
 ?? Foto: Shuttersto­ck ??
Foto: Shuttersto­ck
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia