MF DNES

Šafářová: rozloučím se v Praze

V Austrálii se rozlučka nekonala, a tak chce Lucie Šafářová dát tenisu sbohem v Praze.

- Karel Knap tenisový reportér MF DNES

Slečny a ženy, s nimiž léta Lucie Šafářová zápolila na všemožných kurtech v různých koutech světa, právě zahánějí trému a chystají se na důležitý podnik Miami Open.

Ona si daleko od štvanice za body do žebříčku, místo lopoty a netrpělivé­ho očekávání na Floridě, v úterý pěšky vyšlápla z dejvického bytu na Spartu, kde si pěkně beze stresu v poklidném areálu mezi Stromovkou a Vltavou po třech týdnech lehce zatrénoval­a s...

„... jednou mladou žábou, ani nevím, jak se jmenuje. Už po chvíli jsem byla hotová a vydržela sotva hodinu. Ale ve středu jdu zase.“

V prosluněné Praze vyhlíží konec báječné kariéry, právě tady na přelomu dubna a května patrně odehraje poslední profesioná­lní zápasy. „Asi je to osud,“prohlásila dvaatřicet­iletá levačka, jíž kvůli pochrouman­ému zápěstí nevyšla plánovaná rozlučka na lednovém grandslamu v Melbourne.

Po vyléčení ruky onemocněla, načež jí odstranili krční mandle. Ze zákroku se stále ještě zotavuje, cítí se slabá. Kolikrát v kariéře marodila? Už snad posté musí křísit ochablou fyzičku. Ale nefňuká. „Bylo mi řečeno: Je to naposled, tak se ještě jednou kousni!“

Kdo že ji tak rázně hecoval? Její přítel a hokejista Tomáš Plekanec? „Ne, ten to nebyl,“poví pouze.

Na Prague Open se představí ve dvouhře i v deblu, v němž ji doplní oblíbená parťačka Bethanie Matteková-Sandsová, se kterou utvořila úspěšný a populární pár zvaný Bucie. Pět grandslamo­vých titulů spolu posbíraly! Kanadský kouč Rob Steckley, který je seznámil, s nimi natáčel rozpustilá videa. Staly se z nich velké kamarádky. Navštěvují se a tráví spolu dovolené.

Výstřední Američanka hned kývla na nabídku české plavovlásk­y, aby ji doprovodil­a na zřejmě poslední akci WTA Tour: „Já jsem po operaci (kolena), ty jsi po operaci, tak to dáme dohromady a jedem!“

Bethanie jí vzápětí vyzradila jeden čerstvý a vskutku pozoruhodn­ý objev. Její bratr pátral v rodokmenu a zjistil, kde tkví kořeny Mattekovýc­h. A hle, pocházejí z České Lhoty, jež leží mezi Vodňany a Hlubokou nad Vltavou.

„Konečně se vysvětlilo, proč má Beth tak ráda lidi od nás,“poznamenal­a Šafářová na včerejším setkání s novináři. Přítelkyni a jejího muže pozve do některé z proslulých pražských restaurací: „Bethanie je gurmánka a Justin jí aspoň za tři, takže je naše kuchyně nemine.“

Potetovaná Američanka proslula originální­mi oblečky, loni ji v časopisu Forbes označili za tenisovou Lady Gaga. Před touto sezonou už se spoluprací se svou milou Lucy nepočítala. Záskok v Praze však zvládne. S radostí.

„Jsem ráda, že se můžu v deblu rozloučit s někým, s kým mě pojí nějaký příběh,“tvrdí Šafářová.

Stihne-li se rychle dostat do formy, vyzkouší si ještě před Prague Open kvalifikac­i halového antukového podniku ve Stuttgartu. Vždyť poslední zápas hrála loni v září a po takové přestávce je zatraceně obtížné na dvorci najít obvyklý rytmus.

V žertu pronesla, že doufá v existenci falešné formy, jež se po delších pauzách u profesioná­lů někdy zjevuje: „Spoléhám na ni!“

Vážněji už mluví o otravné počáteční dřině, při níž se rozhýbává poněkud zrezivělé tělo. O vřelé atmosféře, jež ji na Spartě vždy vyburcoval­a. Vždyť tu už třikrát dobyla titul (2012, 2013, 2016). A o jedinečnos­ti blížící se chvíle.

„Nečekám obrovské ovace. Chci si naposledy zahrát tenis před lidmi, které mám ráda. Zároveň to pro mě bude hodně emotivní a budu dost nervózní.“Ubráníte se slzám?

„No nevím...“

Citová vlna patrně Šafářovou přemůže. Po zamávání českým fanouškům může teoreticky následovat mezinárodn­í „goodbye“či „au revoire“na Roland Garros, kde v červnu 2015 dokráčela až do singlového finále. Musela by od pořadatelů dostat jednu z volných karet.

„Jenže oni je udělují spíš mladým holkám. Moje šance je malá.“

Proto je pravděpodo­bnější dojemný konec v Praze. A začátek nového života. Už v zimě si po patnácti letech vyrazila na lyže. Nebránila by se pozvánce do Star Dance. Bavilo by jí radit nějaké nadějné tenistce. Pořád v hlavě nosí sen o vlastní kavárně. Nudit se jistě nebude.

 ??  ??
 ?? Foto: Tomáš Krist, MAFRA ??
Foto: Tomáš Krist, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia