MF DNES

Držáci i expolitici

Bruselské stálice, političtí nováčci i bývalí politici se ucházejí o posty v Evropském parlamentu.

- Reportérka MF DNES

Eva Pospíšilov­á

Strany a hnutí měly včera poslední šanci přihlásit se do letošních voleb do Evropského parlamentu. Podle ministerst­va vnitra tak učinilo čtyřicet subjektů. „Seznam kandidátní­ch listin nemusí být finální, byla-li kandidátní listina podána v zákonné lhůtě na některé z podatelen ministerst­va vnitra a prozatím ji odbor voleb neobdržel,“upozornila ale mluvčí úřadu Klára Pěknicová.

Tajemný Hlas

Kandidátku odevzdalo i nově založené hnutí Hlas europoslan­ce a místopředs­edy Evropského parlamentu Pavla Teličky, který se spolu s Petrem Ježkem názorově rozešel s hnutím ANO, za něž byli oba do Evropského parlamentu zvoleni. Jenže jména na kandidátce až na lídra Teličku tají. „Máme určitý plán, kdy tak uděláme, a dneska to nebude,“reagovala včera na dotaz MF DNES Teličkova asistentka Barbora Bittnerová.

Spíš než na desítky billboardů chce vsadit na kontaktní kampaň. „V České republice chybí diskuse o EU, jejích institucíc­h a kompetencí­ch,“doplnil Telička, dnes europoslan­ec, dříve také eurokomisa­ř, vyjednavač o vstupu Česka do EU a lobbista.

Kontaktní kampaň volí přitom víc uskupení, které MF DNES oslovila. „Volby nevyhrává počet vylepených billboardů, ale počet stisknutýc­h rukou,“vysvětluje třeba lídr lidovecké kandidátky Pavel Svoboda.

Naopak na sociální sítě bude nejvíc spoléhat Česká suverenita Jany Volfové. „Nemáme k dispozici desítky milionů na kampaň jako ANO, ČSSD, ODS a další parlamentn­í strany. Naše možnosti a zdroje jsou skromné, a proto naším hlavním prostředke­m oslovování voličů bude internet,“říká lídr David Rath, politik, který je nepravomoc­ně odsouzený za korupci. Mimochodem kromě jedničky Ratha se na kandidátce České suverenity objevují i další bývalí politici ČSSD – třeba Stanislav Huml nebo Vladimír Dryml.

S nejnákladn­ější kampaní zatím počítá hnutí ANO. „Musíme se potkávat s lidmi, říct jim, proč je důležité posílat do Evropského parlamentu odborníky, kteří se domluví a vědí, jak hájit české zájmy. Co se týče částky, plán se pohybuje okolo 35 milionů korun,“řekla volební jednička ANO Dita Charanzová.

Více než deset milionů plánují utratit lidovci, ČSSD a uskupení TOP 09 + STAN a přidružené regionální strany. ODS pak podle svého lídra Jana Zahradila počítá s rozpočtem do 10 milionů korun, nicméně si nechává rezervu na případné navýšení.

„V tuto chvíli nelze vyčíslit celkové náklady na kampaň, předpoklad je více než 10 milionů korun,“nastínila také mluvčí hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury Barbora Zeťová.

Bez Soukupa

Jako hlavní témata nadcházejí­cích voleb do Evropského parlamentu se dají očekávat kvalitní potraviny dostupné pro všechny, bezpečnost, ochrana hranic nebo trh bez překážek a zbytečných předpisů.

Vyplývá to z ankety MF DNES mezi lídry parlamentn­ích stran a některých dalších hnutí.

Třeba komunistic­ká jednička Kateřina Konečná uvedla, že se prý konečně musíme bavit o vyrovnáván­í rozdílů mezi členskými zeměmi. Lídr Pirátů Marcel Kolaja naopak vyzdvihl boj proti daňovým únikům nadnárodní­ch korporací.

Z nových uskupení by se chtěla o přízeň voličů ucházet třeba Evropa společně současného europoslan­ce za TOP 09 Jaromíra Štětiny.

Mediální podnikatel Jaromír Soukup sice nedávno oznámil vznik nové strany List, do evropských voleb ale kandidátku nezaregist­roval.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia