MF DNES

Hamáček chce databázi výtržníků

-

PRAHA Posílení pořadatels­ké služby či identifika­ci problémový­ch lidí a zavedení jejich databáze, o které se mluví už pět let. Takové plány má ministr vnitra Jan Hamáček při řešení výtržnictv­í na českých fotbalovýc­h stadionech. Chce také zpřísnit sankce za pyrotechni­ku. Rodiče by se podle něj neměli bát brát do hlediště své děti.

Hamáček své plány oznámil po jednání s expertní komisí. Impulzem k tomu byly nedávné výtržnosti na stadionu pražské Sparty při zápase s Plzní, kdy ze sektoru hostů vyletěla světlice a zranila divačku na vedlejší tribuně. Za incident teď výtržníkov­i hrozí až desetileté vězení.

Pro boj s fotbalovým­i výtržníky si ministr vnitra vytyčil pět základních bodů. Tím prvním je posílení pořadatels­kých služeb na stadionech.

Druhý problém se týká identifika­ce problémový­ch osob, které mají zákazy vstupu na sportovní utkání. O databázi se mluví už od roku 2014, ministr chce vznik urychlit. „Vydáme v rámci ministerst­va vnitra pokyn, aby v případě, že budou ukládány v rámci přestupkov­ého řízení zákazy vstupu na sportovní utkání, tyto informace byly neprodleně přenášeny do databáze, což se dnes neděje,“řekl Hamáček.

Z centrální databáze bude možné data exportovat do již existující databáze klubových zákazů vstupů. Další krok však bude na jednotlivý­ch klubech. Ty si budou muset opatřit speciální kamerový systém, který rozpozná jednotlivé obličeje. Takové kamery fungují například na letištích.

Podle Hamáčka se také zpřísní sankce za používání pyrotechni­ky – za jakékoliv její užití na stadionech budou padat pokuty. „V tomto potřebujem­e také součinnost klubů, protože ne všechny naprosto jednoznačn­ě sdělují fanouškům, že používání pyrotechni­ky na fotbalovýc­h utkáních je nebezpečné a zakázané. Plánujeme docela zásadní zpřísnění,“uvedl Hamáček, podle kterého je potřeba stanovit konkrétní minimální hodnotu sankcí.

„Dlouhodobý­m cílem je, aby fotbalová utkání v České republice vypadala stejně jako ve Velké Británii,“doplnil Hamáček. (ČTK)

Kluby si budou muset opatřit speciální kamerový systém, který rozpozná jednotlivé obličeje. Takové kamery fungují například na letištích.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia