MF DNES

Z Arménie si přivezli nemoc zvířat, 60 let vymýcenou

Lékaři měsíce pátrali po původci nemoci, kterou se u hospodářsk­ých zvířat podařilo vymýtit. S brucelózou pomohli veterináři

- redaktorka MF DNES Ivana Lesková

OPAVA Před loňským nástupem na univerzitu měla 20letá Barbora Mludková z Opavy spoustu prázdninov­ých plánů. Po návratu z Arménie z nich sešlo. Tehdy ještě netušila, že se tam z čerstvého kozího mléka nakazila brucelózou – bakteriáln­í nemocí, kterou se u hospodářsk­ých zvířat v Českoslove­nsku podařilo vymýtit už před 60 lety.

„Byla jsem unavená, cítila jsem se depresivně. Bolela mě kyčel, hlava, pak se přidaly teploty. Na vysoké škole jsem byla teprve týden a myslela, že je to ze stresu. Ale skončila jsem na infekčním oddělení,“vzpomíná mladá žena, která musela studia odložit až na letošní září.

Lékaři Slezské nemocnice v Opavě zjistili, že má nehnisavý zánět mozkových blan. Ten přeléčili antibiotik­y a po třech týdnech pustili pacientku domů. Jenže ta se zakrátko objevila v nemocnici znovu se stejnými problémy. A totéž se opakovalo i po dalším propuštění.

„Kvůli zánětu kyčle jsem dva měsíce chodila o berlích a někdy nemohla vstát z postele. Bolela mě hlava, nemohla jsem číst. Když jsem se ocitla v nemocnici potřetí, byla jsem zoufalá, ale vděčná, že se lékaři snaží zjistit, co mi je,“líčí dívka.

Primář infekčního oddělení Petr Kümpel popisuje, že opakovaně nechali udělat řadu vyšetření včetně testů na zoonózy – nákazy přenosné ze zvířat na lidi. Jenže všechny vyšly negativně. Opavští lékaři netypický případ konzultova­li i s kolegy v Olomouci a Praze. Zjišťovali jsme, zda nejde třeba o revmatické, krevní či autoimunit­ní onemocnění, ale nic takového se nepotvrdil­o.

„Pak naše čerstvě atestovaná lékařka Radana Barčová přišla s teorií, že by mohlo jít o jiný typ brucelózy, který běžně dostupné testy pro lidi nemusí zachytit. Odeslali jsme vzorky krve pacientky veterinářů­m do Olomouce, kteří testují brucelózu u zvířat. A ti nám potvrdili přítomnost protilátek,“říká primář.

V prosinci dostala dívka cílená antibiotik­a, která užívá dosud. Poté se postupně nechali vyšetřit i další tři lidé, kteří s ní cestovali po Arménii a měli různé zdravotní potíže. Poslední turistka přišla až v lednu.

„U všech veterináři potvrdili stejný typ brucelózy. Naštěstí ale neměli tak vážný průběh jako studentka, u níž nemoc postihla nervový systém,“říká Kümpel s tím, že lidé by měli být obezřetní při cestování do ciziny a vyhýbat se nepasteriz­ovanému mléku. „Neodhalená a neléčená nákaza by mohla skončit vážnými následky i úmrtím,“dodává.

 ?? Foto: Jiří Zerzoň ?? Pacientka Barbora Mludková se nakazila druhem brucelózy, který se v česku nevyskytuj­e. Původce potíží nakonec odhalili veterináři.
Foto: Jiří Zerzoň Pacientka Barbora Mludková se nakazila druhem brucelózy, který se v česku nevyskytuj­e. Původce potíží nakonec odhalili veterináři.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia