MF DNES

Ze zimy do léta. A bez jara

Klimatické změny nedávají mírnému jaru šanci

- Reportérka MF DNES

Radka Hrdinová

Astronomic­ké jaro je tady. To skutečné, během něhož se příroda pomalu probouzí s tím, jak se teploty den ode dne zvyšují, nás ale opouští.

Přestože aktuální denní teploty v posledních dnech odpovídají dlouhodobý­m průměrům, průběh jarního počasí z poslední zhruba desítky let potvrzuje obavy meteorolog­ů.

Mírné české jaro se zřejmě stane obětí klimatické změny. Že by se to mohlo stát, to podle meteorolog­a Radima Tolasze předpoklád­aly už scénáře, které pro dopady klimatické změny na Českou republiku vznikly před rokem 2010.

„Počítali jsme v nich s tím, že se přechodová období budou zkracovat,“říká Tolasz. Údaje o tom, jaké bylo jaro v posledních zhruba deseti letech, dávají těmto scénářům za pravdu.

„Zima skončí rychle, na začátku března se zprudka oteplí. Přijde něco, o čem si myslíme, že už je to jaro. Příroda na to zareaguje, ale pak se na konci března opět ochladí,“popisuje novou jarní realitu Tolasz.

Letošní rok není žádnou výjimkou, i když právě nyní průměrné teploty mírnému jaru odpovídají.

Letos přišlo první velké oteplení dokonce ještě o něco dříve, zhruba v polovině února. Předčasně probuzená příroda se tak nyní musí vyrovnat s nočními mrazy.

Jara ubývá s ledem

Jaro se zkracuje dokonce ještě rychleji, než to scénáře pro klimaticko­u změnu z roku 2010 předpoklád­aly. „Poslední roky byly extrémně teplé. Nedoufáme, že by se to mohlo vrátit k mírnému jaru, na jaké jsme ve střední Evropě byli zvyklí, může ale ještě dojít ke zpomalení změn,“myslí si Tolasz.

Jednou z příčin toho, proč se české jaro mění, je výrazný úbytek ledu v polárních oblastech. „Je to dlouhodobý trend. V souvislost­i s ním se mění proudění nejen v polárních oblastech, změny zasahují i do mírných zeměpisnýc­h šířek,“vysvětluje Tolasz. Pravidla, podle kterých se nad naším územím střídají tlakové výše a níže, se mění za pochodu. Právě ty přitom určují, jak se bude počasí vyvíjet.

A to platí i pro letošní jaro, které by podle dlouhodobý­ch předpovědí mělo být teplotně průměrné, napršet by mělo mírně pod průměrem obvyklým pro toto roční období.

 ??  ??
 ?? Foto: Shuttersto­ck ??
Foto: Shuttersto­ck
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia