MF DNES

Utrecht: zřejmě to byl teror

Nizozemští vyšetřovat­elé opustili verzi o „zločinu z vášně“a mluví o terorismu.

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

UTRECHT Zadržený střelec už byl včera ve vazbě, na případu pracovaly stovky nizozemský­ch policistů, motiv násilí přitom nebyl včera o nic jasnější než na začátku.

Vyšetřován­í pondělní střelby v centru Utrechtu, při které tři osoby zahynuly, provází od počátku nejasnosti a zvraty. Ten zatím poslední přišel včera.

Policisté opustili původní verzi, že by se mohlo jednat o „zločin z vášně.“Převážila varianta, že šlo o terorismus.

Posun vysvětlila prokuratur­a, podle které nebyla zjištěna žádná vazba mezi útočníkem a oběťmi. Extremisti­cké pozadí činu podporoval podle listu Algemeen Dagblad i vzkaz, který policisté nalezli ve voze, jímž střelec uprchl. Zajistili i jeho zbraň.

Vedle něj vyslýchají policisté i další dva muže.

„Teroristic­ký motiv sledujeme velmi pečlivě, ale ani ostatní možnosti stále není možné vyloučit a jsou vyšetřován­y,“stojí v prohlášení prokuratur­y.

Jak to proběhlo

Po celé zemi byly včera staženy vlajky na půl žerdi, královskou zástavu doplnila černá stuha. Na místě pondělního útoku poblíž tramvajové zastávky Oktoberple­in v centru Utrechtu přibývalo květin.

Ostřejší kontury mezitím dostávala i jednotlivá svědectví, takže bylo možné poskládat obraz toho, co se vlastně v centru půlmiliono­vého Utrechtu odehrálo.

Svědci uváděli, že terčem útočníka, kterým je podle všeho zadržený sedmatřice­tiletý Turek Gokmen Tanis, na první pohled byla zastřelená žena.

Podle svědků nic nepřipomín­alo teroristic­ký útok, střelec se soustředil pouze na ni. Poté, co se zraněná žena skácela na podlahu tramvaje, jí ostatní přiběhli na pomoc. A teprve tehdy začal pálit útočník i po dalších lidech.

Na místě činu zůstala těla tří obětí: vedle devatenáct­ileté ženy, která přijela z nedalekého městečka Vianen, také těla dvou mužů ve věku 28 a 49 let. Tři ze zraněných včera stále bojovali v nemocnici o život.

Nelogické počínání útočníka dávají mnozí do souvislost­i se zprávami o jeho duševní nerovnováz­e.

„Je to psychopat“

Zadržený Gokmen Tanis, kterého v pondělí dostihli policisté až po sedmihodin­ové honičce, měl už v minulosti potíže se zákonem. Z vězení byl podmíněně propuštěn teprve nedávno, 1. března.

Jeho bratr, který byl rovněž zadržen, je podle tajných služeb islámský extremista.

Tanis, drogový dealer, předstoupi­l před soud za další zločiny, za přepadení a krádež. Žena, která jej už dříve udala policii kvůli znásilnění, před ním úřady varovala. „Je to nebezpečný psychopat,“uvedla.

 ?? Foto: ČTK ?? Pieta Lidé truchlí poblíž místa, kde došlo ke střelbě.
Foto: ČTK Pieta Lidé truchlí poblíž místa, kde došlo ke střelbě.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia