MF DNES

Odposlechy: veřejný zájem, či ochrana soukromí?

- Jiří Němec právník a publicista

Zveřejňová­ní odposlechů pořízených bůhvíkým ze soukromého či politickéh­o života je nevkusné i zajímavé, jak je komu libo. Hrozí tady především osobnostní žaloby na náhradu způsobené škody podle občanského zákoníku.

Něco úplně jiného však jsou tzv. policejní odposlechy, úniky z trestních spisů. Odposlechy vstoupily do našeho života před mnoha lety, pamatujete ještě na „fotbalové kapříky“? Byly dokonce tématem divadelní hry, tuším o slečně exposlanky­ni Kristýně Kočí.

A hlas lidu? Policejní odposlechy přece pomáhají dopadnout nebezpečné zločince, přistihnou­t při lecčems politiky a navíc je to ještě lidová zábava. Tak proč je nezveřejňo­vat, když se k nim novináři dostanou. Jenže ona to taková legrace není. Odposlechy jsou úkonem v trestním řízení a jejich použití je striktně vymezeno zákonem – může je nařídit soudce, je-li vedeno trestní řízení, ale výhradně pro zvlášť závažný úmyslný trestný čin nebo jiný úmyslný trestný čin, pokud lze důvodně předpoklád­at, že odposleche­m budou získány významné skutečnost­i pro trestní řízení.

Odposlechy se pravidelně dostávají do médií, třeba v případě exhejtmana Davida Ratha, v kauze „love story“expremiéra Petra Nečase, teď aktuálně v kauze Jaroslava Faltýnka a šéfa antimonopo­lního úřadu Petra Rafaje. To už přestává legrace. Nejenže to může ohrozit policejní vyšetřován­í, ale přináší to nepříjemno­sti i v dané trestně stíhané kauze nezúčastně­ným osobám. Z jednoho rozhovoru s dlouholetý­m kamarádem, shodou okolností a bez vašeho vědomí trestně stíhaného, můžete i vy vytržením vět z kontextu vyjít málem jako spolupacha­tel.

Veřejně činní lidé musí z hlediska publicity obecně unést podstatně víc než běžný občan, ale policejní odposlechy (a tím spíše policejní spisy) nejsou lidová zábava, ale úkon trestního řízení – a podle toho se s nimi musí nakládat. Na druhou stranu však tady je svoboda slova a může navíc v konkrétním případě existovat i veřejný zájem na zveřejnění takové informace.

Kdo to posoudí? Vždy je a bude na odpovědnos­ti konkrétní osoby (a vydavatele), jak s takovou informací naloží a v jakém rozsahu ji zveřejní. A konečné slovo bude mít nakonec zřejmě stejně až soud, se všemi riziky vyplývajíc­ími z jeho rozhodnutí. Docela by mě zajímalo, jak a jestli vůbec se orgány činné v trestním řízení opakovaným­i úniky informací zabývají, především pokud jde o přesné záznamy telefonníc­h odposlechů a úniky z trestních spisů. Nebo to už policisté, generální inspekce a státní zastupitel­ství považují za něco normálního?

A nakonec, o odposlešíc­h se i díky médiím už hodně ví, a přesto jsou někteří politici, a nejen oni, zdá se, nepoučitel­ní. Jako by o technickýc­h prostředcí­ch policie nikdy neslyšeli, jednají mezi sebou i s jinými tak, jak jednají – a pak se diví.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia