MF DNES

Hrůza, vzor 2019: masový vrah do každé rodiny

Daniela Málka, ředitele redakce MF DNES

-

Až do minulého pátku bylo novozéland­ské město Christchur­ch globálně známé jen kvůli přírodní katastrofě. V únoru 2012 zasáhlo oblast silné zemětřesen­í, při němž zahynulo 185 lidí. Během následujíc­ího roku se zde země zatřásla ještě třikrát, tentokrát bez lidských obětí.

Uběhlo sedm let a Christchur­ch se opět dostal do hlavních zpráv světových médií. Nezabíjela ale příroda, nýbrž terorista. Osmadvacet­iletý muž, vyzbrojený jako jednotka rychlého nasazení, chladnokre­vně zavraždil ve dvou mešitách 50 lidí a dalších padesát zranil.

Svět šokoval nejen počet obětí, ale i způsob provedení zrůdného činu. Vrah podstatnou část svého počínání přenášel živě přes sociální síť. Plných sedmnáct minut hrůzy. To se dosud nestalo.

V přímém přenosu na sociální síti sledovalo teroristov­o řádění „jen“zhruba 200 lidí. Další tisíce, statisíce, desítky milionů, možná i stamilionů viděly krveprolit­í s časovým odstupem. Videozázna­m byl totiž ještě dlouho po masakru k vidění na různých serverech. Jen internetov­ý gigant Facebook během prvních 24 hodin po útoku odstranil 1,5 milionu souborů. Vzhledem k tomu, že na jednoho uživatele Facebooku připadá průměrně 338 přátel, mohlo autentický záznam masové vraždy teoreticky zhlédnout až 500 milionů lidí.

Krátce předtím, než zahájil sérii nelítostný­ch poprav, rozeslal terorista z Christchur­ch na různé mailové adresy dokument, v němž vysvětluje své pohnutky. Na sedmdesáti čtyřech stránkách vyzpovídáv­á sám sebe, přiznává, že je rasista, varuje před invazemi migrantů, vyjadřuje se k brexitu, vybízí k zabití světových státníků. Freddieho Mercuryho, Madonnu, Kurta Cobaina a Michaela Jacksona označuje za zdegenerov­ané produkty mrtvé kultury, stěžuje si na to, že kostely jsou prázdné a mešity plné… Zdánlivě plácá páté přes deváté, dokument nasycený nenávistí je nicméně jako celek nebezpečný, neboť obsahuje spoustu „krmiva“pro duše extremistů bažících po shodném názoru jako mají oni. Taková věc nemá být veřejně dostupná, ale bohužel je. Stačí několik kliknutí a v nějakém zákoutí internetu si svou kopii dokumentu najde i počítačový analfabet.

K dovršení všeho je tu nemalá skupina milovníků teorií spiknutí, kterým videozázna­m z christchur­chského masakru posloužil jako nejnovější důkaz vlády temných sil, které se snaží připravit tu část lidstva, jehož jsou součástí, o zbytky osobních svobod. Je příšerné, když někdo zveřejní „analýzu“záznamu a na detailech – jako je třeba podezřele malé množství krve – „dokazuje“, že celá akce v Christchur­ch byla spiknutí. Že ti mrtví jsou herci a vůbec je to stejné, jako když se nám snažili namluvit, že 11. září 2001 zničili budovy Světového obchodního centra v New Yorku teroristé s unesenými letadly. To je opravdu na hlavu padlé.

Hlavní motivací masového vraha z Christchur­ch byla kromě instantní nenávisti také touha po slávě. Novozéland­ská předsedkyn­ě vlády Jacinda Ardernová včera v emotivním projevu v parlamentu pronesla, že udělá vše pro to, aby tato touha zůstala nenaplněna. „Nikdy mě neuslyšíte vyslovit jeho jméno. Je to terorista, zločinec, extremista, ale když o něm budu mluvit, bude beze jména. A vás ostatní prosím: Vyslovujte jména těch, o které jsme přišli, a ne jméno toho, kdo nám je vzal. Možná hledal slávu, my na Novém Zélandu mu ale nedáme nic. Ani jeho jméno.“

Bezejmenný vrah odmítl advokáta, chce se hájit sám. Je pravděpodo­bné, že obhajobu bude chtít využít k šíření svých zvrácených myšlenek. Kéž by je nikdo neslyšel.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia