MF DNES

Život rozemletý v mixéru. I to je Pražské jaro

- — Věra Drápelová

PRAHA Tři novinky českých skladatelů uvede letošní Pražské jaro. Všechny skladby vznikly přímo na objednávku festivalu. „Láká nás objevovat nové talenty a pestrost současné hudby. Proto jsme oslovili trojici mladých autorů, v jejichž tvorbě se dnešní svět zrcadlí jedinečným způsobem,“vysvětluje ředitel Roman Bělor.

Jako první zazní 19. května orchestrál­ní dílo Hypnos od Šimona Vosečka. Autor líčí obsah skladby v úvodu partitury slovy: „Nejasná hranice mezi realitou, snem a noční můrou. Mrtvý ti nalije skleničku, morče si vypůjčí kontaktní čočky. Život rozemletý v mixéru.“

Svou kompozici Aether představí

24. května Jakub Rataj, jenž se s oblibou pohybuje ve světě instalací inspirovan­ých lidským tělem. Aether je určena pro těremin, nástroj ovládaný pohybem paží, dlaní a prstů.

Konečně 26. května přijde na řadu Atlas mraků od Jany Vörösové, která ho napsala pro saxofonové kvarteto a akordeon.

Zmíněnými večery ovšem soudobá hudba na Pražském jaru nekončí. Hvězdnou chvílí by se měl stát

27. května koncert slavného Ensemble Interconte­mporain, který mimo jiné provede nové dílo Miroslava Srnky Overheatin­g.

Odtajněn už je i program Klavírního festivalu Rudolfa Firkušného. Mezi 17. a 23. listopadem vystoupí Beatrice Rana, Marc-André Hamelin, Jan Bartoš, Aaron Diehl Trio a Jevgenij Kissin. Lístky se začnou prodávat 12. května, v den zahájení „velkého“festivalu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia