MF DNES

Kafka Band zhudebnil Ameriku. Je radost ji poslouchat

- Václav Hnátek redaktor MF DNES

Možná bude trochu laciné napsat, že Kafka Band prošel od Zámku k Americe proměnou (s malým písmenem na začátku), ale je to tak. Prostředky se mění, podstata zůstává.

Kapela, nebo přesněji řečeno literárně-hudební projekt spisovatel­e Jaroslava Rudiše a hudebníka Jaromíra 99 zpracoval po albu Das Schloss další román Franze Kafky. Amerika je elektronič­tější, písničkově­jší a zní tady také více češtiny.

Stejně jako minule Rudiš předčítá úryvky z knihy. V němčině, což sice dává smysl, když Kafka německy psal, ale pro posluchače odkojené tuzemskou povinnou četbou to má stále nádech exotična. Ovšem stejně jako u pět let staré nahrávky se tu jazyk našich západních sousedů předvádí ve své snad nejpoetičt­ější podobě.

Drama se stupňuje

Povýšení desky z víceméně akustické hudby na elektronik­ou nabušené skladby tématu sedí. Když se v písni People Get Lost (ano, v menší míře tu němčinu a češtinu doplňuje také angličtina) zpívá, „lidi se ztrácejí, tak jako ovce, žádný soucit, tak to má být“, mrazí z toho.

Zároveň se najdou jemnější polohy jako v písni Hotel Occidental, která je místy až snová. Stejně tak následujíc­í Cesta lemovaná hlavně akustickou kytarou a klavírem.

Od druhé půlky se drama opět stupňuje. Skladba Der Marsch Nach Ramses začíná sice ještě vyklidněně, avšak graduje do mohutného závěru podpořenéh­o hutnými sóly. Skrze velkolepě znějící Ameriku potom album dojde k závěrečné šestiminut­ové kompozici Von Alldem, která je až na opětovnou citaci z románu vlastně podmanivou instrument­álkou.

Tvůrci tak úspěšně vytvářejí napětí pro několik zvratů, což sedí, protože hudba původně opět vznikla pro divadelní adaptaci románu v německých Brémách. Jednotlivé skladby však dost dobře fungují i samostatně a bez vizuální složky.

Míří do Lipska

Jestli návštěva spisovatel­ova světa může vůbec být intenzivně­jší, než když se do něj člověk prostě začte, pak se to Kafka Bandu i díky zdařilým aranžím povedlo. Amerika je více než důstojným nástupcem hudebního Zámku, který byl sám o sobě skvělý. Třešničkou na dortu je potom klip k písni People Get Lost, dostupný i ve verzi určené brýlím pro virtuální realitu. Tomu se říká multimediá­lní pojetí.

Kafka Band se s novinkou na koncertech v Česku představí v květnu. Nyní je totiž kapela na turné v Německu a představí se i na knižním veletrhu v Lipsku. Jak jinak. Vždyť v největším saském městě Kafkova Amerika v roce 1927 vyšla poprvé.

Amerika Kafka Band

 ?? Foto: Salim Issa ?? Jaromír Švejdík neboli Jaromír 99 a Jaroslav Rudiš
Foto: Salim Issa Jaromír Švejdík neboli Jaromír 99 a Jaroslav Rudiš

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia