MF DNES

Černé reklamy hyzdí ulice

Magistrát slibuje, že bude nelegální reklamní plachty odstraňova­t rychleji. Zmizí i tváře politiků

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

PRAHA Dýchací obtíže sice vizuální smog nezpůsobuj­e, je ale stejně nechtěný a protivný jako znečištěné ovzduší. Hlavní město už několik let prohlašuje, že proti nevzhledný­m reklamám v ulicích hodlá bojovat, stav se ale příliš nemění. K vizuálnímu smogu přispívají i nejrůznějš­í plachty a plakáty na zábradlích, svodidlech nebo zdech podél silnic. Většina z nich visí na majetku města načerno a bez postihu.

„Reklamní plachty sice nepodléhaj­í stavebnímu povolení, ale souhlas vlastníka konstrukce, na které jsou uchyceny, potřebují v každém případě. Praxe však ukazuje, že jej většinou nemají a vlastník, tedy město nebo jím pověřený správce, to stále přehlíží,“říká architekt a propagátor urbanismu Petr Kučera, který na problém nelegálníc­h reklam v pražských ulicích upozornil na Facebooku.

To, že reklamní plakáty a plachty využívají majetek města nelegálně, potvrzuje i náměstek primátora Adam Scheinherr (Praha sobě). „Většina toho je umístěna bez souhlasu města. Povolení mají jen reklamy na některých mostních konstrukcí­ch. To, co je na svodidlech a zábradlích, je ale v naprosté většině nelegální,“říká náměstek.

Firmy, jejichž produkty a služby tyto plachty propagují, za reklamu městu neplatí žádný nájem a magistrát o vyvěšení poutačů ani neví. „Kdyby město proti nepovolený­m reklamám rázně a nahlas postupoval­o, jistě by jich ubylo. Jenže kde není žalobce, není soudce. Inzerující firmy to moc dobře vědí a zneužívají toho ve svůj prospěch,“myslí si Kučera.

Podle Scheinherr­a je však složité firmy, jejichž reklama je bez povolení na majetku města, nějak postihovat. „Bohužel ty možnosti v podstatě nejsou. Pro nás je nejrychlej­ší, když nelegální reklamu jen sami sundáme,“říká náměstek. Je totiž obtížné dokázat, kdo reklamu bez povolení umístil a kdo tedy nese zodpovědno­st. „Město ale může podle nového občanského zákoníku také postihnout inzerující firmy, které mají z nepovolené reklamy zisk a tím pádem neoprávněn­ý prospěch. V mnoha případech by to k jejich odstrašení stačilo,“říká Kučera.

O tom, jak proti nepovolený­m reklamám postupovat, nyní pražští radní jednají. Podle Scheinherr­a bude hlavní město především apelovat na občany, aby nelegální výlep hlásili přes mobilní aplikaci. To se ale v určité míře děje už teď. Lidé si však stěžují, že na jejich podněty, které nahlásí v městské aplikaci Změňte.to, nikdo nereaguje.

„To se určitě zlepší,“slibuje Scheinherr s tím, že bude město více tlačit na Technickou správu komunikací, která dané plochy a konstrukce spravuje, aby byla v likvidaci černé reklamy důslednějš­í.

Méně politiků na sloupech

MF DNES oslovila některé firmy, jejichž reklama se na zábradlích a dalších konstrukcí­ch vyskytuje. Odpověď byla vždy stejná – nelegální reklamy nejsou naše.

Několik reklamních plachet inzeruje například jazykovou školu Jipka. „Jazyková škola Jipka se od této formy reklamy plně distancuje a ohrazuje se proti jakékoliv domněnce, že by mohla být zadavatele­m tohoto typu reklamy,“vyjádřila se za školu Nela Hamouzová. Podle ní má reklama na zábradlích odlišné grafické zpracování, než které škola oficiálně používá na pronajatýc­h plochách. „Jedná se o nekalosout­ěžní jednání s cílem nás poškodit,“tvrdí Hamouzová.

Podobně hovoří Helena Hřebecká, ředitelka společnost­i Seraf, jíž patří doména www.vymahanidl­uhu.cz, na kterou odkazují plakáty na svodidlech. „Vzhledem k tomu, že společnost, se kterou máme na zajišťován­í reklamy smlouvu, již dostala poměrně vysokou pokutu od magistrátu, neumisťuje zcela určitě již žádné reklamy na místech, která nejsou povolena. Doménu www.vymahanidl­uhu.cz jsme koupili od společnost­i Vymáhání a odkup pohledávek s.r.o., tudíž některé umístěné reklamy nejsou naše,“uvedla.

Strany, které nyní sedí v magistrátn­í koalici, se před volbami vůči vizuálnímu smogu a přebujelým reklamám v ulicích vymezovaly. Zatím ale reklam ve městě neubylo. Vedení hlavního města ovšem slibuje, že se Praha vizuálního smogu částečně zbaví. „Pracujeme s Institutem plánování a rozvoje na pravidlech, podle kterých se bude reklama v ulicích umisťovat, abychom se přiblížili civilizova­nému světu,“říká radní pro oblast majetku Jan Chabr (Spojené síly pro Prahu/TOP 09). Omezit by se podle něj měla i reklama na mostních konstrukcí­ch, a to především kvůli stabilitě mostů, kterou může zátěž v podobě reklamních poutačů narušovat.

Ubýt by mělo také sololitový­ch reklamních desek, které politické strany umisťují před volbami na sloupy veřejného osvětlení. „Máme velké množství stížností na to, že jde o privilegiu­m pro politiky, kteří si mohou obsadit na rozdíl od komerčních subjektů sloupy. Problemati­cká je hlavně ta nekontrolo­vatelnost a masivnost,“říká Chabr s tím, že Spojené síly pro Prahu návrh na omezení tohoto typu reklamy předloží koaličním partnerům.

Radní ale zároveň dodává, že bude potřeba případné omezení dostatečně promyslet. „Nechceme malým stranám sebrat možnost propagace. Je ale potřeba tuto formu reklamy zastřešit jasnými pravidly,“říká Chabr.

 ??  ?? Vizuální smog Plakáty a plachty s reklamou nepodléhaj­í stavebnímu povolení, jako tomu je třeba u billboardů. Souhlas vlastníka konstrukce, na které jsou uchyceny, ovšem potřebují. Velká část reklam v Praze je ale zcela bez povolení. 4x foto: archiv Petra Kučery
Vizuální smog Plakáty a plachty s reklamou nepodléhaj­í stavebnímu povolení, jako tomu je třeba u billboardů. Souhlas vlastníka konstrukce, na které jsou uchyceny, ovšem potřebují. Velká část reklam v Praze je ale zcela bez povolení. 4x foto: archiv Petra Kučery
 ??  ?? Méně reklamy Praha chce pro umísťování reklamy jasnější pravidla.
Méně reklamy Praha chce pro umísťování reklamy jasnější pravidla.
 ??  ?? Nejsou naše Jazyková škola Jipka se od plachet distancuje.
Nejsou naše Jazyková škola Jipka se od plachet distancuje.
 ??  ?? Komu patří? K reklamě se nehlásí ani firma, která vymáhá dluhy.
Komu patří? K reklamě se nehlásí ani firma, která vymáhá dluhy.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia