MF DNES

Jak zrychlit MHD? Všechny zastávky budou na znamení

-

PRAHA V pražské MHD by mohly být všechny autobusové zastávky na znamení. Vyplývá to z dokumentu, který vypracoval­a organizace Ropid, jež plánuje pražskou MHD.

Zavedení všech zastávek na znamení by přineslo roční úsporu až pět milionů korun. Rovněž by se snížil hluk a emise z rozjíždějí­cích se autobusů.

Každé zastavení a rozjezd autobusu vyjde podle materiálu na jednu korunu. Opatření by také přineslo možnost zvýšení počtu spojů. Řidiči by u prázdné zastávky nezastavov­ali a spoje by se tím zrychlily. Se stejným počtem vozů a řidičů by se zvýšil rozsah provozu. „Zastávek na znamení je na území Prahy asi 60 procent z celkového počtu. Z našeho pohledu se to osvědčilo: zrychluje se tím doprava a šetří provozní náklady,“sdělil iDNES.cz mluvčí organizace Ropid Filip Drápal.

Změna by podle něj neměla působit cestujícím problémy. Při výstupu z autobusu je už dnes nutné zmáčknout tlačítko na dveřích, aby se dveře otevřely. Tlačítko je také dostupné v okolí plošin pro matky s kočárky a vozíčkáře. Mávání na řidiče bylo před lety zrušeno, takže stačí stát viditelně na zastávce.

Zavedení změny včera projednal a podpořil magistrátn­í výbor pro dopravu, následovat by mělo schválení věci radou města. Jeho zavedení ještě musí schválit rada města.

„Hlavním důvodem, proč o této možnosti jednáme, je zrychlení dopravy v Praze. Pomohlo by to nejen autobusům, ale i plynulosti provozu na silnici,“uvedl náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě). (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia