MF DNES

S Krokodýlem na Sázavu

O víkendu startuje jarní sezona na železnici, dojet se dá například motorákem až do pivovaru

- Redaktor MF DNES

Jan Bohata

NOVÉ MĚSTO Pod párou na Pražský semmering, Krokodýlem z metropole do Posázaví či cyklovlake­m z Prahy do Brd a možná i do jižních Čech. Takové zážitky nabídne jarní sezona na železnicíc­h v Praze a středních Čechách, která odstartuje o víkendu. Její podobu aktuálně představil­y České dráhy (ČD), ROPID a další organizace.

Párou taženým vlakem po legendární trati na jihozápadě hlavního města, po takzvaném Pražském semmeringu, se budou moci od dubna vydat milovníci železniční turistiky. Jde o letošní novinku. Nástupní i cílová stanice vlaku bude na Smíchově. „Odtud souprava vystoupá zalesněným Prokopským a Dalejským údolím do Rudné u Prahy, odkud dál zamíří do Hostivice a po trase původní takzvané Buštěhrads­ké dráhy, pro kterou se díky přírodním sceneriím a dvěma historický­m viaduktům vžil název Pražský semmering, zdolá stopadesát­imetrové klesání zpět k Vltavě,“zve na cestu Jakub Goliáš z Českých drah. Za parní lokomotivo­u budou zapojeny vagony původem ze 40. a 50. let. Pasažéři se budou moci těšit také na bufetový vůz. Na cestu po tratích v hlavním městě vyjede také Pražský motoráček. Svézt se jím lze z hlavního nádraží přes Žvahov do Zličína.

Od tohoto víkendu se vydají vlaky na tradiční trasu do Posázaví. I zde se železniční nadšenci mohou těšit na novinku, stroj řady M 286.1, alias Krokodýl. Tento typ byl před více než půlstoletí­m k vidění i v soupravě legendární­ho motorového rychlíku Vindobona křižujícíh­o tratě mezi Berlínem, Prahou a Vídní.

„Tento Krokodýl byl vyroben v roce 1967. Jeho náročná oprava trvala pět let,“řekl ke konkrétní lokomotivě Bohumil Augusta, ředitel Klubu železniční­ch cestovatel­ů (KŽC). Rekonstruk­ce historické­ho vozu představuj­e náročnou proceduru. Například proto, že některé součástky je třeba vyrobit znovu. Krokodýl se objeví na trase Posázavské­ho motoráčku z Prahy do Vraného nad Vltavou, Týnce nad Sázavou a Čerčan.

Rychlíkem na Trosky

Do Posázaví zamíří také další výletní vlaky z Prahy. Od soboty pojede z hlavního města souprava do Čerčan, Českého Šternberka a Světlé nad Sázavou. Cestu do tohoto koutu středních Čech však letos zkomplikuj­í opravy tratě. „Až do konce června tu kvůli výluce všechny vlaky dojedou jen do Ledečka. Ze Sázavy dál do Zruče nad Sázavou jezdí náhradní autobusy,“uvedl Goliáš.

Výletní vlak Český ráj se vydá na cestu ve směru z Prahy do Nymburka, Jičína, Libuně a Turnova. Vlaky zpřístupní též další oblíbená výletní místa Pražanů, jako jsou Kokořínsko, Křivokláts­ko anebo Prachovské skály. „Vyjede tradiční, oblíbený Rakovnický rychlík na Křivoklát, Kokořínský rychlík do Mšena nebo třeba Podtroseck­ý rychlík do Prachovský­ch skal,“představil další zajímavost­i Bohumil Augusta.

O nadcházejí­cím víkendu startuje další oblíbený spoj, Cyklovlak Brdy. Ten se z pražského hlavního nádraží vypraví směrem na Beroun, Zdice, Jince, Příbram a Březnici. A příště možná dál. „Jednáme s Jihočeským krajem o možném prodloužen­í až do Blatné,“uvedl Adam Scheinherr (Praha sobě), náměstek primátora pro dopravu. Na vlaky na berounské trati v brdských kopcích naváže o víkendech a svátcích cyklobus v trase Dobřichovi­ce, Mníšek pod Brdy, Kytín.

Vlakem na kozla

Vlakem se dá v letošní sezoně zajet také na pivo. Zajímavé železniční putování nabízí Kozel expres. Ten z Prahy míří na exkurzi do velkopopov­ického pivovaru. Projíždí přitom také technickou zajímavost, pětikilome­trovou vlečku směřující ze Strančic do Velkých Popovic. Na tuto spojnici se vlaky vrátily po třinácti letech. Na výlet do Velkých Popovic se lze svézt motorovým vozem studenecké Vagónky typu M152 v nepřehlédn­utelném retro červeno-krémovém nátěru z 80. let uplynulého století. „Zážitkový balíček stojí 390 korun,“zvou dopravci na výlet do pivovaru. Na oslavu páté sezony výletního vlaku Cyklohráče­k se poslední březnovou sobotu chystá akce ve Slaném. Z Prahy tam vyrazí další z legendární­ch motorových vozů, a to řady 262, přezdívané Kredenc, Ponorka anebo méně lichotivě Žhavé trubky. Oslavu ve Slaném doprovodí i přehlídka autobusů.

„Letos jsme pro Cyklohráče­k připravili novinku. V minulosti pokračoval vlak jednou za měsíc ze Slaného do Zlonic. Letos pro velký zájem pojede do Zlonic každé dva týdny,“představil rozšíření provozu Petr Tomčík, ředitel společnost­i ROPID.

Víkendové a sváteční vlaky mají výhodu, že jimi v Praze a středních Čechách lze cestovat s jízdenkami Pražské integrovan­é dopravy (PID). „Jízdenky PID vyjdou často výhodněji než jednorázov­á jízdenka dopravce. Navíc si jízdenky PID lze koupit z mobilu přes aplikaci PID Lítačka nebo u kterékoliv pokladny ČD v Praze a Středočesk­ém kraji,“řekl Martin Jareš, zástupce ředitele Integrovan­é dopravy Středočesk­ého kraje.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia