MF DNES

Jak revizor pečuje o plzeňskou kabinu

- — Ervín Schulz

Nejdelší „stíhačka“měřila odhadem tři kilometry, výrostka z učiliště naháněl sem a tam centrem Plzně. Neutekl mu. Když ho pak čapl za límec, mladík uznale pokýval hlavou a jen žadonil, aby hlavně nevolal policii.

„To jsem byl ještě rychlý jako vítr a hubený,“usmívá se Václav Kalina, vedoucí týmu hokejistů Plzně.

Dlouhých šestadvace­t let se živil jako revizor! A zkuste se tvářit, že touhle prací opovrhujet­e. „Nedám na ni dopustit, i když je nepopulárn­í. Jenže za mě byli jiní černí pasažéři. Naháněli jsme se, to jo, ale rvačky nepamatuju. Když dnes s klukama mluvím, je to občas o život, vytahují na ně nože i pistole,“kroutí hlavou 57letý chlapík.

Jeho příběh vzbuzuje úsměv, obdiv i zvědavost.

Vyrůstal v Doudlevcíc­h, pyšné plzeňské čtvrti podél řeky Radbuzy. Otec byl pilot, v nedalekých Líních létal na stíhačkách. „Občas mě jako kluka posadil za sebe a jezdili jsme po dráze,“líčí Kalina. Idyla netrvala dlouho, po osmašedesá­tém otce kvůli odsouzení spojenecké invaze z armády vyhodili. Místo stíhačky řídil auto v Pozemních stavbách.

To Kalina mladší už v té době žil svůj hokejový sen. I v tom se potatil. Na plzeňském zimáku prošel od páté třídy až do mužů. V sezoně 1979/80 slavil i dorostenec­ký titul. „Byl to jediný zlatý triumf, který Škodovka získala v éře Českoslove­nska,“připomíná pyšně. Hrál levé či pravé křídlo, v týmu s ním byli třeba Milan Razým, Václav Baďouček, Jiří Jonák či Václav Fürbacher, pozdější plzeňská ligová esa. Až na vrchol to Kalina nedotáhl. „Za áčko jsem odehrál jen pár přáteláků,“říká smířlivě.

V té době už se rodilo i jeho velké pouto s Martinem Strakou, šéfem a majitelem klubu. Byť je dělí jedenáct let, padli si do oka. „Vojančil jsem ve Vyškově, kde jsem hrál první ligu třeba s otcem Romana Červenky. A žáci Plzně tam přijeli na turnaj. Šel jsem se podívat, znal

jsem Vencu Straku, tátu, a on mi ukazuje osmiletého Martina na ledě a říká: Jednou z něj bude dobrý hokejista,“vzpomíná Kalina.

Postupně se z nich stali nerozluční parťáci. Kalina za Strakou létal do Ameriky, když bylo třeba, zařídil pro něj něco v Čechách. I u hokeje vydržel dlouho. Jezdil do Německa, kde vystřídal několik týmů. Senden, Memmingen, Augsburg... „Byl jsem tam 16 let, až do pětačtyřic­eti! Paradoxně až na závěr jsem hrál nejvyšší soutěž, čtvrtou ligu za Königsbrun­n.“

Vyřizoval si dokonce německé občanství. Kalinova babička se jmenovala Schneidero­vá, pocházela ze Sudet a po válce ji odsunuli do Regensburg­u. „Brzy umřela, ale s občanstvím by nebyl problém. Nemusel bych zabírat místo cizince. Nakonec jsem musel na operaci s plotýnkou a hokej už byl pasé,“popisuje Kalina.

Dnes už obuje brusle jen se starými pány, občas si zahraje plzeňskou „pralesní“ligu.

A přes deset let je Kalina u extraligov­é Škody v roli vedoucího týmu. Přivábil jej šéf Straka. „A přidal jsem k tomu i roli skladníka. Takže i objednávám hokejky, vydávám výstroj,“vysvětluje.

S manželkou vychoval dvě dcery, má dva vnuky, starší Tobiáš už hraje za plzeňské třeťáky. A ještě jednu zálibu si Kalina hýčká. Silniční motorku. Když vyjde čas, vyrazí na Šumavu. „Je to adrenalin,“říká.

Kdo ví, třeba letos dojde i na jízdu za medailí.

 ?? Foto: L. Němec, MAFRA ?? Vedoucí
Přes deset let působí Václav Kalina jako vedoucí týmu v Plzni. A přibral i skladníka.
Foto: L. Němec, MAFRA Vedoucí Přes deset let působí Václav Kalina jako vedoucí týmu v Plzni. A přibral i skladníka.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia