MF DNES

„Bez zbraně budeme při útoku jako ovce v koutě“

-

Nový předseda pražských muslimů Leonid Kushnarenk­o zveřejnil na Facebooku video, ve kterém vyzývá muslimy, aby se ozbrojoval­i. Mezi věřícími tím způsobil obrovský rozkol – část z nich jej chce vyloučit a od jeho slov se distancuje.

Myslel jste to vážně, že je potřeba, aby se muslimové ozbrojili?

Ano, podívejte se na USA, kde se lidé ozbrojují a dělají ostrahu mešit. Sám jsem soudní znalec sebeobrany a vím, že když do mešity vběhne útočník, než přijede policie, bude pozdě a bez zbraně se neubráníte, jen čekáte jako ovečky v koutě.

Část muslimů vaše video kritizuje a chce vás za to vyloučit.

Ale já vím, že se to některým líbit nebude a nelíbí, napadají mě, že mají jiný směr, ale já nechci čekat, až se něco stane. Podívejte se na posledních pár dnů – útoky v Nizozemsku, Londýně, na Novém Zélandu. Já říkám – co jiného máme dělat? Bratři, musíme se ozbrojit, když útočníci budou vědět, že jsme ozbrojeni, rozmyslí si to.

To je velmi radikální názor, který může situaci ve společnost­i naopak vyhrotit...

Já neříkám nic nezákonnéh­o, právo na sebeobranu je zaručené ústavní právo. Já vždy budu válčit se zlem a nespravedl­ností.

Takže mešity by podle vás měly mít ozbrojené stráže?

Je to jen můj názor a nápad, ale já říkám, pojďme ostrahu řešit, udělejme schůzi a bavme se o tom. Nechci být pasivní. (vj)

Já říkám – co jiného máme dělat?

Bratři, musíme se ozbrojit, když útočníci budou vědět, že jsme ozbrojeni, rozmyslí si to.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia