MF DNES

Film LOVEní očima Mirky Spáčilové

Důvod, proč se Česko vrhlo na romantické komedie ve velkém, je jasný: loni v kinech vyhrál titul Po čem muži touží, letos jim vévodí Ženy v běhu. A se stejně čitelným účelem na ně navazuje LOVEní.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Hollywood už zažil Ženicha na útěku i Nevěstu na útěku, nyní režisér a scenárista Karel Janák nechal od oltáře utéct zbabělého sukničkáře v podání Martina Písaříka, takže Ester Geislerová coby zhrzená snoubenka, litovaná maminkou i kamarádkou, musí začít od nuly. A sotva se přestěhuje, přičemž cestou skrze slzy sleduje přehlídku šťastných párů i sponzorský­ch odkazů, ví každý kromě hrdinky, kdo bude ten pravý; přesně v duchu Bezva ženské na krku.

Vzor za vzorem

Jenom je potřeba nastavit filmový čas jednak schůzkami s bizarními nápadníky z internetu, na čemž zase stavěla Sezn@mka, jednak zvyšováním sebevědomí za pomoci nových šatů, bot, účesů a cvičení, což používají takřka všechny romantické komedie, včetně náladových klipových podkresů.

Podobně lze odškrtávat vzor za vzorem po celý film. Patří sem ponižující lovy v baru či stínový doprovod na rodinnou slavnost jako v Teorii velkého třesku, pouliční hudební vyznání z Lásky nebeské, veřejné ztrapnění v duchu Bridget Jonesové i sportovní souboj o muže, na jakém stojí Ženy v běhu.

Věčné slzy v dešti

Právě s nimi sdílí LOVEní ještě jinou položku, totiž fakt, že více než herečky baví jejich kolegové, jmenovitě mimoň Jakuba Prachaře a zejména Jaroslav Plesl v epizodní, ale kouzelné „usínací“etudě. Bohužel i jí se dotkne pravidlo, že opakovaný vtip přestává být vtipem; kdykoli se urodí milý nápad – a takových detailů není vůbec málo, využije se alespoň natřikrát, jako třeba koťátko v úloze kapesníku. Navíc přirozenou radost ze smíchu leckdy vzápětí uzemní klišé jako hrom v čele se vzlykající slečnou vlekoucí kufr zpátky k mamince hustým lijákem; za to už by se mělo střílet.

Kupodivu přesto platí, že LOVEní patří k lepším kouskům svého žánru. Je průhledné, ale vkusně, opsané, ale šikovně, product placement nechybí, ale v únosné míře, a nabídne dostatek vtipných situací i průpovídek typu „je ajťák, ne autista“.

Třeba se romantické komedie pomalu naučíme. Ovšem za cenu absolutní nepůvodnos­ti a oddanosti stereotypů­m, podle nichž muži milují nepořádek a fotbal, kdežto ženy rády zdobí a bojí se myší.

LOVEní Česko 2019 55%

 ??  ??
 ?? Foto: Bontonfilm ?? Zhrzená nevěsta Elišce v podání Ester Geislerové je třicet pět let a poté, co jí přítel utekl od oltáře, se snaží vzít svůj život pevněji do rukou.
Foto: Bontonfilm Zhrzená nevěsta Elišce v podání Ester Geislerové je třicet pět let a poté, co jí přítel utekl od oltáře, se snaží vzít svůj život pevněji do rukou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia