MF DNES

Manažer firmy „ladil noty“s místostaro­stou

Česká dvojka na trhu s venkovní reklamou JCDecaux má problém. Její manažer Tomáš Tenzer čelí obvinění z korupce a manipulace s veřejnými zakázkami.

- Redaktor MF DNES

Veškeré spekulace týkající se možného korupčního jednání jsou nepravdivé a JCDecaux se hodlá proti těmto nařčením všemi prostředky bránit.Vnímáme to jako mediální manipulaci.

František Strnad

PRAHA JCDecaux podle obžaloby vyplácela statisícov­é částky někdejšímu místostaro­stovi Prahy 1 Michalu Valentovi (ODS). Ten měl zajistit hladký průběh tendru na reklamu. V kuloárech se tomu říká „sladit si noty“. Kauzu ovlivňován­í městských zakázek řeší Obvodní soud pro Prahu 1.

Obžaloba má k dispozici i odposlechy, na nichž se technický ředitel JCDecaux Tomáš Tenzer radí právě s Valentou (ODS). Dvojice domlouvala parametry výběrového řízení na pronájem reklamních ploch tak, aby je zmíněná francouzsk­á společnost, která působí i v Česku, vyhrála. A tak se i stalo.

Tendr, který JCDecaux napoprvé nevyšel, se týkal reklamy ve CLV vitrínách v podchodu metra stanice Staroměsts­ká. Celé výběrové řízení bylo ale vypsáno znovu a firma zakázku dostala. Valenta měl podle státního zástupce za zvýhodnění JCDecaux obdržet 200 tisíc korun. Francouzsk­á firma provizi za hladký chod výběrového řízení fakturoval­a jako konzultačn­í činnost.

JCDecaux korupční kauzu popírá. „Veškeré spekulace týkající se možného korupčního jednání jsou nepravdivé a společnost JCDecaux se hodlá proti těmto nařčením všemi prostředky bránit,“uvedla firma.

„Vnímáme to jako mediální manipulaci a snahu konkurence poškodit jméno společnost­i JCDecaux,“řekl MF DNES generální ředitel skupiny JCDecaux v České republice Pavel Slabý.

„Zcela v souladu se smlouvou“

Michal Valenta MF DNES přiznal, že řízení skutečně běží. „Státní zástupce předložil několik spekulací, kde tvrdí, že má smlouva s JCDecaux je fiktivní. O tendr se v dané věci nejednalo,“napsal Valenta v textové zprávě. Potvrdil i to, že mu JCDecaux platí za konzultace. „Za poskytován­í konzultací jsem obdržel plnění od JCDecaux zcela v souladu s uzavřenou a stále platnou smlouvou nevztahují­cí se k diskutovan­ému případu, a to na měsíční bázi,“dodal. Postup státního zástupce podle něj nedává smysl.

Stávající vedení Prahy 1 chce smlouvy na reklamní plochy revidovat. „V současné době mapujeme stav všech reklamních ploch či nosičů, které Praha 1 vlastní, a zrevidujem­e smlouvy o jejich pronájmu, abychom je využívali co nejefektiv­něji,“řekl radní městské části pro majetek David Bodeček (Piráti).

Tenzer je přitom aktivní i v samotné politice. Loni v komunálníc­h volbách kandidoval právě za Piráty v městské části Praha–Vinoř. Sám je ale zaznamenán i v rejstříku schůzek s lobbisty, který si Piráti vedou a je veřejně přístupný.

Ze zápisu vyplývá, že Tenzer se jako manažer JCDecaux v minulosti sešel s pražským zastupitel­em za Piráty (zvolen byl již v roce 2014) Adamem Zábranským, který se podle internetov­ých stránek strany věnuje především „odhalování kauz a prosazován­í transparen­tnosti“. Zástupci Pirátů se s Tenzerem potkali opakovaně a řešili smlouvu JCDecaux s Prahou. Kandidátem Pirátské strany se manažer stal až po těchto schůzkách.

 ??  ?? Reklama v metru Problemati­cké mají být vitríny ve stanici Staroměsts­ká, na jejichž provozován­í se měli manažer JCDecaux Tomáš Tenzer a místostaro­sta Michal Valenta domlouvat. Ilustrační foto: archiv MAFRA
Reklama v metru Problemati­cké mají být vitríny ve stanici Staroměsts­ká, na jejichž provozován­í se měli manažer JCDecaux Tomáš Tenzer a místostaro­sta Michal Valenta domlouvat. Ilustrační foto: archiv MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia