MF DNES

Spalničky hrozí třetině očkovaných

Nebezpečná nemoc postupuje jako lavina. Zájem o nové očkování roste

- Dominika Hromková Eva Zahradnick­á

Hygienici doporučují očkování, lékaři se nechávají přeočkovat, přesto se spalničky nedaří zastavit. V každém týdnu přibývají další nemocní. Zatímco v lednu se nemoc objevila zhruba u deseti nových pacientů, v posledním sečteném týdnu od 11. do 17. března se nakazilo téměř sedmdesát lidí.

Nové případy se objevují téměř denně, podle ministra zdravotnic­tví Adama Vojtěcha (za ANO) může být letos nemocných až tisíc. Řekl to včera v České televizi. Od začátku roku do pátku 21. března už onemocnělo 360 lidí, uvedla ČT. Loni to bylo 203 za celý rok.

Nejnovější data z laboratoří ukazují, že nemalá část populace už vůči spalničkám imunní není. „Více než jedna třetina lidí se zdokumento­vanou vakcinací, ať už jednou, nebo dvěma dávkami, nemá v současné době dostatečno­u hladinu protilátek,“říká Aneta Medonosová z laboratoře Synlab, kde si jen do poloviny března nechalo změřit hladinu protilátek více než dva tisíce lidí. To je pětašedesá­tkrát více než o dva roky dříve.

Mnohem větší zájem je i o vlastní vakcinaci. Třeba očkovací centra společnost­i Avenier, která má po celé republice jedenadvac­et poboček, evidují nyní více než desetináso­bný zájem.

Vakcíny začíná být nedostatek

Poptávka po kontrole hladiny protilátek a následně po vakcinaci však není jen od dospělých. Stále více mění svůj názor i rodiče, kteří donedávna svoje potomky očkovat odmítali. „Přicházejí i rodiče se staršími dětmi, kteří to předtím vůbec nechtěli,“potvrzuje epidemiolo­g Rastislav Maďar z Ústavu epidemiolo­gie a ochrany veřejného zdraví Lékařské fakulty Ostravské univerzity a odborný garant center Očkování a cestovní medicíny Avenier. S rozpínajíc­í se nemocí, která už zasáhla kromě Karlovarsk­ého kraje celé území republiky, se však podle Maďara rovněž mění i přístup rodičů, kteří děti sice očkovat nechávají, ale třeba první dávku vakcíny z období mezi 13. a 18. měsícem věku dítěte posouvají na nejzazší možný termín. Teď naopak tlačí na to, aby dítě objednali co nejdříve.

Zájem mají také lékaři. „Narostly objednávky z nemocnic. U nich lze opravdu předpoklád­at, že vakcíny budou primárně použity pro potřeby nemocniční­ho personálu,“potvrzuje manažer Avenieru Petr Řeha.

Lékaři však upozorňují, že vakcína kvůli zvyšující se poptávce není tak snadno dostupná. Ještě donedávna totiž nikdo moc nepočítal s tím, že by měly být zásoby pro někoho jiného než pro děti.

„Byli jsme informován­i, že jestli si chceme objednat deset vakcín, můžeme dostat jen pět,“popisuje svoji zkušenost zlínský praktický lékař pro dospělé Lubomír Nečas.

Dočasný nedostatek vakcín potvrdil i epidemiolo­g Maďar, situaci se ale podle něj už povedlo vyřešit. Objednaly se zásoby od jiného výrobce a tato vakcína v Česku podle něj k dispozici je.

V počtu případů spalniček vede jasně Praha. Za ní je Moravskosl­ezský kraj, následuje Pardubický. V posledním zmíněném už zakusili, jak nepříjemné může být, když větší množství lidí přijde nevědomky do kontaktu s nemocným. 75 tamních hasičů je nyní v třítýdenní karanténě, kterou nařídila hygienická stanice. Všichni hasiči totiž byli na školení spolu s instruktor­em, který byl spalničkam­i nakažen. Podle mluvčí pardubický­ch hasičů Venduly Horákové naštěstí sbor není úplně paralyzova­ný. Stav přirovnala k létu, kdy část zaměstnanc­ů čerpá dovolenou.

Kvůli spalničkám musel omezit výrobu začátkem března i trutnovský Siemens. Dvacet lidí tam infekcí onemocnělo, další asi čtyři stovky byly testovány na hladinu protilátek.

Může za to odmítání očkování

Důvodem stále vyššího výskytu spalniček je podle odborníků nedostateč­ná proočkovan­ost dětí a klesající hladina protilátek u očkovaných lidí. Nejvíc případů, přes devadesát onemocnění, eviduje Státní zdravotní ústav podle posledních dat u lidí mezi 35 až 45 lety, přičemž asi polovina z nich v dětství dostala jen jednu dávku.

Rastislav Maďar doporučuje každému, kdo se narodil v 70. letech, kdy se používala jedna dávka vakcíny, aby se nechal rovnou přeočkovat. Očkovat se totiž jako první začaly děti narozené v roce 1968. Předpoklád­á se, že většina lidí narozených dříve spalničky prodělala, a má proto celoživotn­í imunitu. „Už jsme ale očkovali sestřičku, která přišla do kontaktu s nemocným a byla ročník 1966,“podotýká Maďar. Lidé narození v 80. letech by se podle něj měli nechat vyšetřit na protilátky. To stojí asi 700 korun. Ceny samotného očkování se pak liší podle toho, jestli jde člověk do očkovacího centra, nebo k praktickém­u lékaři. Přijde zhruba na 800 až 1 000 korun.

Samotná vakcína jen proti spalničkám v Česku k dispozici není, pouze trivakcína ještě proti příušnicím a zarděnkám. „Monovakcín­a je v Evropě registrová­na pouze ve Švýcarsku a je indického původu,“dodává epidemiolo­g.

Nemoc se však dál šíří i mezi zdravotník­y, naposledy krajská hygienická stanice nařídila mimořádné očkování zdravotník­ů také v jedné z nemocnic v Plzeňském kraji. Do kontaktu s ohniskem nákazy se tam dostaly desítky lidí. V únoru bylo stejné opatření vyhlášeno ve vinohradsk­é nemocnici v Praze.

Ve velké míře se o testování hladiny protilátek zajímají i praktičtí lékaři. Stejně jako zdravotníc­i v nemocnicíc­h jsou totiž často prvními, kdo se s nemocnými potkají. Testování jim už v první polovině února doporučila i hlavní hygienička Eva Gottvaldov­á s tím, že jejich vyšetření je hrazené z veřejného zdravotníh­o pojištění.

„Odběr materiálu a vyšetření protilátek je možné uhradit v případě, že k tomu existují objektivní důvody, například daná osoba byla vystavena riziku nákazy a tento zdravotní výkon je pojištěnci indikován k tomu příslušným lékařem,“sdělilo MF DNES ministerst­vo zdravotnic­tví.

Jenže Všeobecná zdravotní pojišťovna to vidí jinak a k úhradě se nemá. V dopise jednomu z lékařů to uvedl ředitel odboru zdravotní péče regionální pobočky Ostrava Michal Vojáček. „Úhradu testů protilátek ani případného očkování v této souvislost­i z prostředků veřejného zdravotníh­o pojištění provést nelze,“napsal.

Nicméně z vyjádření, které MF DNES poskytlo ministerst­vo a následně i pojišťovna, je zřejmé, že se oba subjekty sice odvolávají na stejný paragraf zákona o veřejném zdravotním pojištění, každý ale na jiný odstavec. Přesto z vyjádření oslovených lékařů je patrné, že s proplacení­m testu na protilátky od pojišťovny počítají.

Testujte všude

Ministerst­vo zdravotnic­tví nyní žádná mimořádná opatření nechystá. Jediným opatřením tak zůstává doporučení na přeočkován­í zaměstnanc­ů všech zdravotnic­kých zařízení, která pod ně spadají. V podobném duchu se o něco dříve obrátila hlavní hygienička na prezidenta České lékařské komory Milana Kubka s žádostí o spolupráci při vyšetřován­í protilátek. Konkrétně u pracovníků na odděleních pediatrie, dermatoven­erologie, na infekčních odděleních, na urgentních příjmech a u lékařů v první linii kontaktu s pacienty – tedy u praktiků.

„Znalost hladiny protilátek u jednotlivý­ch zdravotník­ů umožní rozumné nastavení protiepide­mických opatření,“dodal mluvčí ministerst­va zdravotnic­tví Jan

Brodský.

Kvůli spalničkám musel omezit výrobu začátkem března i trutnovský Siemens.

V počtu případů spalniček vede jasně Praha. Za ní je Moravskosl­ezský kraj, následuje Pardubický.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia