MF DNES

Dívky se nechaly přejet vlakem

- Václav Janouš reportér MF DNES

Ještě před dvěma týdny se osmnáctile­tá Veronika z Prostějova chlubila na sociální síti fotografií s novým přítelem. V pátek vyprávěla kamarádce, co vše ji v příštím týdnu čeká. Jenže v sobotu patnáct minut před polednem si lehla na koleje u obce Pivín vedle své stejně staré kamarádky a počkaly, až je přejede vlak. Obě dívky na místě zemřely.

„Nic nenasvědčo­valo tomu, že by něco takového chtěla udělat. Absolutně to neumím pochopit,“říká kamarádka jedné z dívek, Natálie.

Mladé slečny přišly v sobotu pěšky do zatáčky nedaleko pivínského nádraží, kde se koleje stáčejí, proto je přehledně vidět stovky metrů daleko, ale už málo prostoru zabrzdit rozjetý vlak. Za pár minut měl přijet vlak z Nezamyslic do Koutů nad Desnou. Jeden z posledních, který po kolejích měl projet, než zde odpoledne spustí železničář­i plánovanou několikade­nní výluku. Jedna vedle druhé si lehly v místech, kde je na náspu mostek se zeleným zábradlím.

„Ten vlak už zdálky houkal. Neustále, několikrát. Pak už bylo slyšet jen skřípění brzd,“říká jeden z místních obyvatel, Radek.

Vlak zastavil čtyři sta metrů za místem tragédie, ani jedné z dívek už záchranáři nemohli pomoci. Nalezli dopis na rozloučeno­u, který dívky společně napsaly, a s největší pravděpodo­bností se tak jedná o sebevraždu.

Nehoda připomněla podobnou událost z dubna 2017, kdy u Mlékojed ve středních Čechách vlak přejel také dvě dívky. Ty se chytly těsně před nehodou za ruce a vyšly proti lokomotivě. I v tomto případě šlo o sebevraždu. Na stejném místě se pak staly ještě další dvě tragédie.

Smrt dvou dívek na Olomoucku však nebyla v sobotu jedinou nehodou. Další se stejnými následky se stala přesně o dvě hodiny později, kdy vlak na trati mezi Aší a státní hranicí na Chebsku zabil mladého muže, pravděpodo­bně Němce. „Vstoupil do kolejí a srazil jej vlak jedoucí z Německa,“popsal mluvčí drážní inspekce Martin Drápal.

Poslední sobotní nehoda se pak stala na trati v Kutné Hoře, kdy muže těsně před sedmnáctou hodinou srazil vlak. Okolnosti této nehody na trati mezi Kolínem a Čáslaví vyšetřují kriminalis­té, stejně jako to, zda i v tomto případě vstoupil muž před vlak úmyslně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia