MF DNES

Bohuslav Sobotka. Expremiér, který zmizel

Co dělá Bohuslav Sobotka rok poté, co zmizel z politiky? Pochválil Piráty a vrhl se na byznys.

- Jakub Pokorný redaktor MF DNES

Vpátek uplynul přesně rok od chvíle, kdy bývalý premiér složil poslanecký mandát a odešel z veřejného života.

Tomu se vyhýbá dodnes, uložil si totiž mlčení. Neposkytuj­e rozhovory novinářům, nikde veřejně nevystupuj­e a není aktivní ani na sociálních sítích.

MF DNES mluvila s lidmi, kteří Sobotku znají, setkávají se s ním a vědí, co v posledním roce dělal.

Bohuslav Sobotka podle nich mlčí zcela záměrně – nechce prý nikomu škodit a nechce řešit politiku. Členem sociální demokracie zůstal. Nicméně už jen jako řadový člen – odmítl i nabídku, aby za ČSSD kandidoval v komunálníc­h volbách.

Pikantní je, že sociální demokrat Sobotka se pozitivně vyjadřuje o Pirátské straně. Piráti podle něj mají „zajímavé nápady“.

Bývalý předseda vlády Mirek Topolánek má talkshow, Jiří Rusnok je guvernér České národní banky, Jiří Paroubek se rozvádí a občas někde kandiduje, Petr Nečas chodí po soudech, Bohuslav Sobotka…

Zmizel z očí. Dokonale.

V pátek uplynul přesně rok, co Bohuslav Sobotka složil mandát poslance a zmizel z veřejného života.

MF DNES se podařilo promluvit s několika lidmi, kteří se se Sobotkou v posledním roce potkali a mohou povyprávět, o čem přemýšlí a co dělá.

Bývalý premiér podle svých přátel drží „bobříka mlčení“zcela záměrně a zcela záměrně neposkytuj­e médiím rozhovory. Dokonce si smazal twitterový účet.

Ale nemlčí proto, že by se cítil nějak uražen.

„Nechce nikomu škodit. Chce se politikou bavit, ale nechce ji řešit,“cituje expremiéra jeden z nich.

Kandidatur­u odmítl

V politice už zůstal jen jako řadový člen ČSSD a podle mluvčí strany Barbory Kalátové je zaregistro­ván v místní organizaci ve Slavkově u Brna.

„My jsme mu na podzim nabízeli, jestli nechce za nás kandidovat v komunálníc­h volbách. Zatím se projevil tak, že nechce být víc než řadový člen,“sdělil slavkovský radní za ČSSD Petr Kostík.

Pokud jde o jeho aktuální politické názory, pikantní je, že Sobotka se docela kladně vyjadřuje o České pirátské straně.

Vlastně není divu, protože Piráti cílí na „levicového liberálníh­o městského voliče“.

„Zmínil se, že Piráti mají zajímavé nápady a entuziasmu­s a že si dobře vedou v té Praze, která bude do budoucna jejich základnou a kde udělala chyby ODS,“vzpomněl si na společný rozhovor jeden z expremiéro­vých známých. Bývalý vrcholný politik to pak ještě údajně doprovodil větou, že „ČSSD přešlapuje trochu na místě“.

Na Moravu se nestěhuje

O Sobotkovi se dá najít v dostupných databázích snad jen to, že pořád vlastní byt v činžáku ve Vyškově. „Je ale nesmysl, že by se měl Bohuslav Sobotka stěhovat do Vyškova a žít tam, přestože tam má byt. Většinu času tráví v Praze,“uvedl bývalý mluvčí vlády Martin Ayrer. Vypadá to, že odcházejíc­í Sobotka opravdu původně plánoval dočasný odpočinek v ústraní na jihu Moravy a intenzivní studium angličtiny, ale když dostal nabídku do byznysu, své plány poněkud změnil.

Každopádně občas se schází u kávy se svými někdejšími spolupraco­vníky. Od těch se neodstřihl.

Se Sobotkou jsou ve styku například jeho bývalý poslanecký asistent Roman Hanák (dnes náměstek jihomoravs­kého hejtmana) a bývalý předseda vlády Vladimír Špidla.

„Sem tam si napíšeme, sem tam se potkáme. Má se dobře. Dvakrát mě navštívil u nás na obci. Věnuje se svým synům, cestuje,“napsal Hanák v SMS ohledně Sobotky.

„On se poměrně hodně angažoval v trvale udržitelné­m rozvoji, tak to bylo jedno z témat,“vzpomínal na svůj nedávný rozhovor se Sobotkou Špidla.

Sobotka se rozešel se svou dlouholeto­u manželkou Olgou a přenechal jí letos i pražský byt. Ten byt, o kterém kdysi Sobotka prohlašova­l, že si „na něj našetřil z poslanecký­ch náhrad“.

Sobotka se živí jako finanční konzultant a pracuje mimo jiné pro společnost BTL Medical Technologi­es. Před časem o tom psaly server Neovlivní.cz a Lidové noviny. Loni v srpnu Sobotka také jako byznysmen vyrazil na služební cestu do Číny.

Všichni Sobotkovi přátelé se shodují, že odchod z vysoké politiky mu prospěl. Působí odpočinutě, klidně, nabírá síly.

Svědkem v kauze OKD

Sám Sobotka SMS od MF DNES s několika otázkami ponechal bez odpovědi, v tomhle směru svého „bobříka mlčení“neporušil.

Politika sama zatím nechává Bohuslava Sobotku také na pokoji a dohání ho jen jediná jeho dávná kauza – privatizac­e těžební společnost­i OKD, která skončila v rukou Zdeňka Bakaly.

Teď se jí zabývá parlamentn­í vyšetřovac­í komise, která vznikla v létě a zve si i politiky jednoho za druhým.

„Pan Sobotka byl mezi prvními vyslechnut­ými,“potvrdil v pátek šéf komise pro vyšetřován­í OKD, pirátský poslanec Lukáš Černohorsk­ý.

 ??  ?? F oto:
M ic h al Š ula, M A F R A
F oto: M ic h al Š ula, M A F R A
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia