MF DNES

Stuchlík za tři, Sekyra za půl

Pohled do účetnictví. Kdo byl nejštědřej­ším dárcem partají

- Reportérka MF DNES

Eva Pospíšilov­á

Vůbec nejvyšší částkou z přispěvate­lů politickým uskupením přispěl v loňském roce pražský opoziční zastupitel Petr Stuchlík (ANO), kterého šéf hnutí Andrej Babiš na poslední chvíli prosadil do čela kandidátky v souboji o znovudobyt­í pražské radnice. ANO od tohoto manažera a multimilio­náře dostalo rovné tři miliony korun.

MF DNES to zjistila, když v transparen­tních účtech stran a hnutí mapovala přispěvate­le do stranickýc­h kas. Stuchlík nicméně odmítl, že by tím hnutí splácel účty za kandidatur­u. „Nebyl to žádný obchod, žádný sponzorský dar jsem hnutí ANO dávat nemusel. Ovšem poté, co jsem nabídku pana premiéra přijal, rozhodl jsem se, že na svou kampaň přispěji v maximální možné výši. Možná pro pocit, že nikomu nic nedlužím, možná pro pocit, že jsem v rámci kampaně udělal maximum – osobním i finančním nasazením,“uvedl Stuchlík.

A doplnil, že třímiliono­vou sumou přispěl ANO s ohledem na své finanční možnosti. Částka se na účtu hnutí objevila loni 7. září.

Z devíti parlamentn­ích stran a hnutí a „hradní“Strany práv občanů se velké sponzorské podpoře ze strany fyzických osob těší vedle hnutí Andreje Babiše také ODS.

Od magnátů pro modré ptáky

Po dvou milionech jí poslali podnikatel­é Richard Benýšek a Ivo Valenta, který se jako nestraník dostal za Soukromník­y mimo jiné do Senátu, nicméně loni v říjnu vstoupil do senátorské­ho klubu ODS.

Valenta svůj příspěvek zdůvodňuje tím, že středoprav­icové politické strany a uskupení podporuje již řadu let a hodlá v tom pokračovat. „Fandím stranám zastávajíc­ím zdravý rozum, boj proti byrokracii, podporu podnikatel­ů a drobných živnostník­ů a v neposlední řadě ochranu svobody a soukromí obyvatel naší země. To jsou totiž hodnoty, které jsou také mně velmi blízké, a jsem přesvědčen o tom, že je jich v dnešní době potřeba více než kdy jindy. A ODS, kterou jsem mezi jinými v uplynulém roce taktéž podpořil, takovou stranou je,“napsal MF DNES majitel hazardního kolosu Synot Valenta. A dodal k tomu: „Přece nebudu podporovat politiku Andreje Babiše.“

Miliardář Benýšek se odvolal na stranickou zásadu. „Jsem řadový člen ODS a považuji za svou povinnost straně pomáhat,“uvedl muž, který dříve pracoval jako krizový manažer pro nejbohatší­ho Čecha Petra Kellnera a vlastnil také hokejovou Slavii. A milionem podpořil i prezidents­kou kampaň bývalého premiéra Mirka Topolánka.

Štědré podporovat­ele má i TOP 09, byť už nějaký měsíc balancuje s voliči na hranici volitelnos­ti. Bez šesti tisíc milion a půl jí na transparen­tní účet poslal uznávaný lékař, nicméně neúspěšný kandidát do Senátu za TOP 09 v koalici se STAN Pavel Dungl. Dotazy MF DNES ohledně daru nechal bez odpovědi.

Co se týče dalších stran, tak jejich podporovat­elé už tak vstřícní nebyli a na transparen­tní účty jim posílali maximálně statisícov­é částky. Třeba lidovcům přispěl nejvíc developer Luděk Sekyra, a to půlmilione­m.

„KDU-ČSL podporuji dlouhodobě, je jedinou tradiční stranou, která je nepopulist­ická a spojuje mně blízké hodnoty s demokracií. Do budoucna bych si přál, aby byla ještě otevřenějš­í vůči všem členům společnost­i, zaměřila se na profesioná­lní prezentaci svého ekonomické­ho programu a vytvořila přitažlivě­jší platformu pro mladé lidi,“zdůvodnil svůj příspěvek Sekyra.

Komunistům oproti lidovcům poslal ještě o sto tisíc víc jejich europoslan­ec Jaromír Kohlíček. O sto tisíc méně naopak poslal ČSSD Jan Látka, který v podzimních volbách neobhájil za ČSSD svůj mandát senátora v obvodu Domažlice. Mimochodem

Považuji za svou povinnost ODS pomáhat.

Richard Benýšek, miliardář

v případě sociálních demokratů a darů navíc platí, že v porovnání s minulostí jim oproti ostatním tradičním stranám také spíš ubývá než přibývá sponzorů.

To ODS v porovnání s rokem 2017 poslal loni o dvě stě padesát tisíc víc například Ivan Langer. A to rovných 300 tisíc korun. „Přispěl jsem na komunální volby v Olomouci, což považuji za přirozené, protože v Olomouci jsem se narodil, žiji a hodlám žít. Je to mé domovské město a záleží mi na tom, aby bylo dobře spravované za účasti ODS,“odpověděl na dotaz Aktuálně.cz Langer. Paradoxem na tom je, že jeho aktivní pomoc oproti té finanční nedávno výkonná rada ODS odmítla, když zrušila rozhodnutí olomoucké krajské organizace, která si bývalého místopředs­edu ODS a někdejšího ministra vnitra Ivana Langera zvolila do svého vedení.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia