MF DNES

Chladné počasí vydrží do víkendu

Noční teploty mohou klesnout pod nulu, meteorolog­ové předpovída­jí i sněhové přeháňky

- — Radka Hrdinová

Po krátké exkurzi do léta se počasí už na konci uplynulého víkendu vrátilo do předjaří a minimálně do konce pracovního týdne to tak také zůstane.

Příliv teplého vzduchu od jihu, který v sobotu vyhnal teploměr na úroveň teplotních rekordů, ukončila studená fronta. „První polovina týdne bude studená. Ve druhé se opět oteplí, do takových extrémů jako o víkendu už to ale nepůjde,“říká meteorolog František Šopko z Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu (ČHMÚ).

Až do středy by se podle předpovědi ČHMÚ měly nejvyšší teploty pohybovat pod hranicí 10 stupňů Celsia. Očekávají se přeháňky, které mohou být od středních poloh sněhové. Ve čtvrtek a v pátek se o trochu oteplí, bude okolo 10 stupňů Celsia, nejteplejš­ím dnem tohoto týdne by měla být sobota s teplotami mezi 13 a 18 stupni Celsia.

Chladné budou noci, a to zejména na úterý a na středu. „Teploty vzduchu budou mezi minus 2 a plus 2 stupni, mrazíky se mohou vyskytnout prakticky na celém území České republiky,“upřesňuje výhled na tento týden Šopko.

Ze zatažené oblohy toho mnoho nenaprší. „Srážky se budou vyskytovat jen v první polovině týdne a budou slabé,“říká meteorolog. Pro regiony, které trápí sucho, to není dobrá zpráva, a to i s ohledem na výhled pro druhý a třetí dubnový týden, které by měly být nadprůměrn­ě teplé, ale s podprůměrn­ým deštěm. „Spolehlivo­st těchto předpovědí je zhruba 70procentn­í,“dodává Šopko.

 ?? Foto: A. Vavríková, MAFRA ?? Do minusu Proměnlivé počasí je vhodný příměr pro aktuální změnu teplot. Z denních dvacítek klesnou v noci pod nulu.
Foto: A. Vavríková, MAFRA Do minusu Proměnlivé počasí je vhodný příměr pro aktuální změnu teplot. Z denních dvacítek klesnou v noci pod nulu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia